Η ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων και οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με τον Γκέμπελς

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Την μέθοδο της επαναλαμβανόμενης προπαγάνδας χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι της Τουρκίας, προτάσσοντας τις απειλές και τις φραστικές επιθέσεις του Προέδρου Ερντογάν. Κι αν η επίσημη ρητορική του Ερντογάν στο εξωτερικό είναι του επιπέδου «θα έρθουμε ένα βράδυ», έχει αναρωτηθεί κάποιος τι μπορεί να λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι όταν απευθύνονται στο εσωτερικό τους ακροατήριο;

Του Χρήστου Μαζανίτη

Την απάντηση δίνει ο Υπουργός Εσωτερικών του καθεστώτος, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Είναι ο κύριος που έχει κατηγορηθεί για πλήθος σκανδάλων διαφθοράς.

Επιχειρώντας να γαλουχήσει, λοιπόν, τους Τούρκους πολίτες στη λογική του ίδιου και του κυβερνώντος κόμματος παρέθεσε μία ομιλία με τα πιστεύω του, που αντανακλούν στα «πιστεύω» του Προέδρου Ερντογάν. Στις αρχές του μήνα μιλώντας σε μία επαρχιακή συγκέντρωση του κόμματος του στην Κερασούντα, έκανε μία ομιλία πέρα από κάθε λογική, απευθυνόμενος στους σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους του.

Παραθέτουμε μερικές από τις φράσεις του κατά την διάρκεια της ομιλίας του:

  • «Τον 21ο αιώνα, από το 2023 και μετά η Τουρκία θα δείξει σε όλο τον κόσμο τι τύπου χώρα είναι…»
  • «Θα δείτε όλα αυτά να συμβαίνουν. Είστε έτοιμοι να σηκώσετε την φωνή του Αλλάχ και της δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο, που θα επιτρέψει στη θέληση μας να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο;»
  • «Όταν [η Δύση] αντιμετώπισε επισιτιστική κρίση, γονάτισε μπροστά στην Τουρκία και σύρθηκε μπροστά μας. Ήρθαν ικετεύοντας και ζητώντας από τον Ερντογάν “Σε παρακαλούμε δώσε λύση στην κρίση των σιτηρών”»

Η ομιλία του θύμιζε τον αρχιπροπαγανδιστή του καθεστώτος του ναζισμού Γκέμπελς, όταν η φασιστική Γερμανία είχε την αντίστοιχη αναθεωρητική φιλοδοξία να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο.

«Η προπαγάνδα είναι σαν την τέχνη. Δε χρειάζεται να σέβεσαι στην αλήθεια» έλεγε ο μετρ της ναζιστικής προπαγάνδας, ο οποίος χωρίς ίχνος ηθικής φανάτιζε τους Γερμανούς με συστηματική παραποίηση της αλήθειας.

Έτσι και η Τουρκία σήμερα με αντίστοιχη ρητορική χτίζει το αφήγημα της κυνηγώντας την νέο-οθωμανική αναβίωσή της.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Σοϊλού είναι η «σκοτεινή εξαίρεση». Φευ!

Αντίστοιχη ρητορική υιοθετούν μηδενός εξαιρουμένου και οι υπόλοιποι Τούρκοι αξιωματούχοι, ανεξάρτητα αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση του Ερντογάν. Ο καθένας τους προσπαθεί να φανατίσει, να δηλητηριάσει τον τουρκικό λαό και να τον «προετοιμάσει» για το 2023.

«Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητας της Τουρκίας στο θέμα του χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας», είπε σε ομιλία του στα Άδανα στις 7 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του Ερντογάν – ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ. «Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Η τουρκική ηγεσία έχει κάνει κτήμα της το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, προτάσσοντας ως κανονικότητα τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό.

Κίνδυνοι

Όλα τα παραπάνω θα ήταν βεβαίως αρκούντως γελοία και γραφικά αν δεν ήταν πολύ επικίνδυνα, κι αν το διακύβευμα δεν ήταν τελικά η αποσταθεροποίηση της περιοχής μας και μάλιστα με «επιδιώξεις» αλλαγής συνόρων.

Πρόσφατη απόδειξη, τρία χρόνια μετά την παράνομη υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου, μία πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία υπουργών βρέθηκε στην Τρίπολη και υπέγραψε νέο μνημόνιο για τη συνεργασία Τουρκικών και Λιβυκών εταιρειών για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Δηλαδή στη βάση του παράνομου και ανυπόστατου Τουρκολυβικού μνημονίου του 2019, με νέο ψευδεπίγραφο μνημόνιο θέλουν να ενταφιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας «εξαφανίζοντας» ουσιαστικά την Κρήτη.

Το ερώτημα είναι βέβαια πώς εξαφανίζεις το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου;

Ένα ελληνικό νησί που αποτελεί το σταθερό αεροπλανοφόρο της Συμμαχίας στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της, που δεσπόζει στον θαλάσσιο άξονα Μεσόγειος – Αιγαίο – Στενά του Βοσπόρου, και ελέγχει ένα από τα παγκοσμίως γνωστά choke-points του Σουέζ, και που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας διαθέτει δικαιωματικά χωρική θάλασσα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Μία εξήγηση υπάρχει γι’ αυτό. Το τουρκικό κατεστημένο ή θέλει να εξαφανίσει την Κρήτη γιατί στέκει εμπόδιο στις αναθεωρητικές επιδιώξεις ή την «καλοβλέπει», γι’ αυτό και στον χάρτη Μπαχτσελί την βαφτίζει τουρκική.

Μπορεί να καταφέρει κάτι η Τουρκία, που δεν γίνεται αντιληπτό απ’ όλους εμάς;

Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη κι έμπειροι αναλυτές αδυνατούν πλέον να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο σκέψης του Ερντογάν και των υπουργών του. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να συνδιαλλαγεί μαζί του έχοντας εμπιστοσύνη στον λόγο του.

Το μόνο σίγουρο – όσο κι επικίνδυνο – είναι ότι πετυχαίνει να εμφυσήσει την εσφαλμένη εντύπωση στον λαό της Τουρκίας ότι μπορεί να τα βάλει με όλους και με όλα. Να τον δηλητηριάζει με ψέματα.

Έχει μπει σε ένα σπιράλ προς την διεθνή απομόνωση της Τουρκίας;

Οι ενέργειές του πλέον εκνευρίζουν ακόμη και τους τόσο πιστούς φίλους του, τους Γερμανούς, δίνοντας χώρο στην τάση της καταδίκης του από τη διεθνή κοινότητα.

Μία καταδίκη που μπορεί, αν κάνει κάποια αλλόκοτη ενέργεια επί του πεδίου, να είναι ακόμη πιο μαζική από αυτήν της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και να ενταφιάσει για τα καλά τις νέο-οθωμανικές βλέψεις του καθεστώτος.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, διατηρεί την ψυχραιμία της αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι τον ουσιαστικό ρόλο του πυλώνα σταθερότητας. Ωστόσο, η κόκκινη γραμμή έχει επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους τεθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην περίπτωση που αποτολμηθεί η παραβίαση της, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από την ηγεσία μέχρι και τον πιο χαμηλόβαθμο καθίσταται σε όλους τους τόνους σαφές ότι είναι απόλυτα έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση και ξέρουν πολύ καλά και τι να κάνουν και πώς να το κάνουν.

Άλλωστε, αυτό που διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία είναι ότι η πόρτα του Έβρου και των νησιών μας γράφει «Απαγορεύεται η είσοδος»…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ