Επιστρέφει η τρόικα – Διαφωνούν Λαγκάρντ, Σόιμπλε

Ακόμη και για το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, όπως προκύπτει από τις νέες παρεμβάσεις των δύο πλευρών.

Πριν από τη νέα συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά σημείωσε ότι δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα στις συζητήσεις:

«Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία».

Μάλιστα, η ίδια κατέστησε σαφές ότι η κεντρική θέση του Ταμείου αναφορικά με την ελληνική οικονομία δεν έχει μεταβληθεί:

«Σίγουρα πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποτελεσματικά, αλλά η θέση μας σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει: βιωσιμότητα και σταθερότητα».

Την ίδια ώρα, όπως μετέδιδε το πρακτορείο Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν να καταλήξουν σε ένα «συμπέρασμα» για το ελληνικό ζήτημα μετά το Ecofin, δηλαδή τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

O ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μια συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση προς την Αθήνα θα επιτευχθεί σε λίγες εβδομάδες, για να προσθέσει πως «αυτός είναι ο κοινός μας στόχος», αναφερόμενος στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το χρέος

Πάντως, μία μέρα πριν, η διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου αποτυπώθηκε και στο θέμα του χρέους.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν είπε ότι οι συζητήσεις για το θέμα θα ξεκινήσουν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν γρήγορα.

Όπως τόνισε ο ίδιος, το Ταμείο δεν επιμένει σε «κούρεμα», αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που επιτυγχάνουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Εργαζόμαστε για την παράταση των λήξεων και να κλειδώσουμε ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, είναι συζητήσεις που δεν έχουν πραγματικά ξεκινήσει», σημείωσε.

Ωστόσο, σε δική του συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους της.

«Δεν είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», τόνισε ο Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η συζήτηση αποσπά την προσοχή των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών από «αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για το Βερολίνο η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη και τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της.

Μοσκοβισί: Υπήρξε πρόοδος – Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι καταγράφηκε ικανοποιητική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να φτάσουμε σε μια συμφωνία για την αξιολόγηση.

O επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ είπε πως ο στόχος του Eurogroup ήταν να υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η πολιτική θέληση να βρεθεί μια συμφωνία υπάρχει και από τις δυο πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «πρέπει νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με ένα αξιόπιστο τρόπο».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Όλοι περιμένουμε να κλείσει η συμφωνία για να πάμε στο Eurogroup

Λαγκάρντ: Δεν «βλέπω» σύντομα συμφωνία

Η λίστα με τους 11 νέους φόρους – Ποιοι θα πληρώσουν

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ