Μέρκελ: Η Ελλάδα να προσέλθει με βιώσιμη πρόταση

Το ελληνικό οικονομικό ζήτημα και η γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη ήταν ανάμεσα στα βασικά θέματα συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Λευκό Οίκο.

Επίσης, όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός ηγέτης, τα θέματα αυτά θα τα συζητούσαν και στο γεύμα εργασίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας στην εναρκτήρια τοποθέτησή του.

«Στο γεύμα εργασίας θα επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο Αμερικανός ηγέτης, σημειώνοντας ότι προσβλέπει να ακούσει από την Γερμανίδα Καγκελάριο την εκτίμησή της «για το πως η ΕΕ και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επανέλθει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», προσθέτοντας επίσης ότι «η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ στην εναρκτήρια αναφ��ρά της, δεν μίλησε για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «έχουμε επιτύχει αρκετά όσον αφορά την Ευρωζώνη» και επεσήμανε «ως παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα και τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού της χώρας, η κα Μέρκελ είπε:

«Την Τετάρτη, θα υπάρξει μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει η Ελλάδα στο τραπέζι (σ’ αυτή τη συνεδρίαση) ή ενδεχομένως λίγες μέρες μετά».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «η γερμανική πολιτική από το 2010 έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εχω επανειλημμένα δηλώσει πως οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: Καταβάλλεις τις δικές σου προσπάθειες (εννοώντας την Ελλάδα) και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Οι τρεις θεσμοί που απαρτίζουν την τρόικα έχουν συμφωνήσει σε προγράμματα και αυτά τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα, κι αυτό αναμένω, να προσέλθει με βιώσιμη πρόταση και θα τη συζητήσουμε».

 

Διαβάστε επίσης:

Υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα τα αυστριακά κυβερνητικά κόμματα

DW: Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας με τους εταίρους

Wall Street Journal: Τι λένε οι ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ