Süddeutsche: Η Ελλάδα αποτολμά το βήμα

Süddeutsche: Η Ελλάδα αποτολμά το βήμα

 

Η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές είναι στο επίκεντρο των ρεπορτάζ και σχολίων των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, που στην πλειονότητά τους υιοθετούν τον τίτλο: «Η Ελλάδα επιστρέφει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν». Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου n-tv αναφέρει ότι «η Αθήνα ανεβάζει ρυθμούς» και ότι «η Ελλάδα αποτολμά το βήμα».

Οι περισσότεροι αναλυτές αντιμετωπίζουν θετικά και αισιόδοξα το εγχείρημα, με τον Αλεσάντρο Τζιανσάντι της ING να δηλώνει: «Πριν από έναν ακόμη χρόνο θα ήταν αδιανόητο να αντλήσει η Ελλάδα χρήματα στις κεφαλαιαγορές. Τώρα αυτό είναι πραγματικότητα». Ο Τζιανσάτι παραδέχεται ότι εξαιτίας του «κουρέματος» του 2012, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων υπέστησαν στο παρελθόν απώλειες της τάξεως του 69%, ωστόσο, υπογραμμίζει: «Τώρα ήλθε η ώρα να κοιτάξουμε πάλι μπροστά, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν θετικά τα ελληνικά ομόλογα».

Το «τέλος της κρίσης εμπιστοσύνης» διακρίνει στην εξέλιξη αυτή ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Κρίστιαν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας καθοριστικό σημείο για αυτό την πολιτική της αγοράς ομολόγων που ακολούθησε η ΕΚΤ.

Άλλοι αναλυτές αποδίδουν την επιστροφή στις αγορές σε έναν συνδυασμό παραγόντων: στις περικοπές και μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα, στο ελκυστικό επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων σε συνάρτηση με ένα είδος γερμανικής εγγύησης. Θεωρούν επίσης κομβικό σημείο το γεγονός ότι οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαια τους από τις αγορές των αναδυομένων οικονομιών. Τέλος με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το εγχείρημα ο Γκούτραμ Βολφ, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Bruegel. Ο Βολφ κάνει λόγο για «άκρως ριψοκίνδυνη στρατηγική», καθώς όπως επισημαίνει η Ελλάδα καλείται να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με τα κεφάλαια που αντλεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Από πολιτική άποψη είναι σίγουρα ευνοϊκότερος να μην χορηγηθούν περαιτέρω πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα», διευκρινίζει ο Γκούτραμ Βολφ και προσθέτει: «Από οικονομική άποψη ήταν καλύτερη η άντληση δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, καθώς είναι σαφώς φθηνότερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση της Κέρστιν Γκάμελιν στην Süddeutsche Zeitung. Η Γερμανίδα αναλύτρια επισημαίνει ότι το επιτόκιο των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης είναι πιο συμφέρον και ότι η επιστροφή στις κεφαλαιαγορές εξυπηρετεί τους δανειστές και την συγκυβέρνηση στην Ελλάδα, ενόψει των ευρωεκλογών.

Ωστόσο σε άλλο σημείο παρατηρεί ότι: «Την ώρα που οι Έλληνες πανηγυρίζουν την επιστροφή τους στις αγορές, η τρόικα ζητά βελτιώσεις στο πρόσφατο πακέτο μεταρρυθμίσεων –εκείνο που πέρασε με μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης από την ελληνική Βουλή. Το οποίο άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, «ο λόγος για την κριτική των δανειστών είναι ο εξής: Οι ελεγκτές της τρόικας έχουν τώρα στη διάθεσή τους την αγγλική μετάφραση του τελευταίου πακέτου μέτρων, που υπερψηφίστηκε από στο ελληνικό Κοινοβούλιο, και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν πουθενά αυτά που συμφωνήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ