Ρευματοκλοπές: Αλλάζουν τα δεδομένα στις έξτρα χρεώσεις για το κλεμμένο ρεύμα – Όλες λεπτομέρειες

Νέα απόφαση της ΡΑΑΕΥ, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζει υψηλές χρεώσεις για τις ρευματοκλοπές, οι οποίες φτάνουν έως και τα 652 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά και τα 671 ευρώ για τις επιχειρήσεις με προσαύξηση 100%. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η προσαύξηση ανέρχεται σε 50%, ενώ παράλληλα προβλέπονται έξτρα χρεώσεις για την αντικατάσταση μετρητή και αναδρομικός υπολογισμός της παράνομης κατανάλωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ για διάστημα έως και πέντε ετών.

ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Σύμφωνα με νέα απόφαση της ΡΑΑΕΥ, η χρέωση για το μη καταγεγραμμένο ρεύμα φτάνει τα 0,65 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά και υπερβαίνει τα 0,67 ευρώ για τις επιχειρήσεις, λόγω προσαύξησης 100%.
  • Οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με προσαύξηση 50%, ενώ προβλέπεται και έξτρα χρέωση αντικατάστασης μετρητή που ξεκινά από 294,54 ευρώ για μονοφασικές παροχές.
  • Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τη δυνατότητα να υπολογίσει αναδρομικά την κατανάλωση ρεύματος που δεν καταγράφηκε για διάστημα έως και 5 ετών πίσω, εφόσον ο καταναλωτής χρησιμοποιούσε την παροχή.

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Υψηλές είναι οι χρεώσεις για τις ρευματοκλοπές. Όπως αναφέρεται σε νέα απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ),που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι οικιακοί καταναλωτές που θα εντοπίζονται να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς αυτό να καταγράφεται κανονικά από τον μετρητή, δηλαδή που θα είναι κλεμμένο  θα πληρώνουν έως και 652 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις η χρέωση θα είναι υψηλότερη, καθώς αγγίζει ακόμη και τα 671 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η νέα απόφαση

Αναλυτικά, η νέα απόφαση της Αρχής αναφέρει τα εξής:

1.Η χρέωση

-Η χρέωση για το ρεύμα που δεν έχει καταγραφεί φτάνει τα 0,65 ευρώ ανά κιλοβατώρα για ένα συνηθισμένο νοικοκυριό, ενώ για τις επιχειρήσεις υπερβαίνει τα 0,67 ευρώ. Ουσιαστικά, το ποσό διπλασιάζεται διότι στην τιμή που υπολογίζει η ΡΑΑΕΥ προστίθεται προσαύξηση 100%.

-Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσο περισσότερες είναι οι κιλοβατώρες που έχουν καταναλωθεί παράνομα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό που θα πρέπει να δοθεί. Διευκρινίζεται πως, οι εν λόγω χρεώσεις αφορούν μόνο τους καταναλωτές που έχει διαπιστωθεί πως έχουν κάνει ρευματοκλοπή.

2.Οι καταναλωτές του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος (ΚΟΤ) 

Οι χρεώσεις για ρευματοκλοπές θα είναι χαμηλότερες για τους καταναλωτές Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου σε σχέση με τους υπόλοιπους.Ειδικότερα η χρέωση για κλεμμένο ρεύμα είναι:

  • στα 0,31 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους δικαιούχους ΚΟΤ Α΄
  • στα 0,38 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους πολίτες του  ΚΟΤ Β΄
  • στα 0,27ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους καταναλωτές του  ΚΟΤ Γ΄

Ουσιαστικά,  η προσαύξηση είναι 50% για τις κατηγορίες αυτές των καταναλωτών σε  σχέση 100% που είναι για τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Επίσης επισημαίνεται πως, ένα νοικοκυριό που έχει στην κατοικία του:

  • μονοφασικό ρεύμα, τότε θα έχει έξτρα χρέωση από 294,54 ευρώ έως και 407,07 ευρώ σε περίπτωση που θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση του μετρητή.
  • τριφασικές παροχές, τότε τα ποσά φτάνουν  έως και τα 461,65 ευρώ,
  • μεγαλύτερες εγκαταστάσεις μέσης τάσης, τότε η χρέωση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 662,21 ευρώ.

3.Η κατανάλωση για κλεμμένο ρεύμα

Ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να υπολογίσει την κατανάλωση ρεύματος που δεν καταγράφηκε για διάστημα έως και 5 ετών και πίσω. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο καταναλωτής χρησιμοποιούσε την παροχή εκείνη την περίοδο.

 

 

 

 

Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.