Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι υποστήριξε το Σάββατο (14/12) ότι «η καλύτερη λύση» είναι οι Σύροι πρόσφυγες που κατέφυγαν στη χώρα του να επιστρέψουν πλέον στα σπίτια τους μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων»
«Ο πόλεμος στη Συρία είχε ως συνέπεια ο Λίβανος να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο στον κόσμο», είπε ο κ. Μικάτι στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια ετήσιας πολιτικής εκδήλωσης που οργανώνει το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI) στο οποίο ανήκει η πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι.
«Η πίεση στους πόρους μας είναι μεγάλη, επιδεινώνει τα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα και οδηγεί σε σκληρό ανταγωνισμό για τις θέσεις εργασίας και τις υπηρεσίες», συνέχισε.
«Σήμερα, μετά την πολιτική μεταμόρφωση στη Συρία, η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι οι Σύροι να επιστρέψουν στη χώρα τους», πρόσθεσε.
Δείτε σχετική ανάρτηση
🇱🇧🇸🇾 Lebanon Prime Minister Tells Syrians to Leave Country
Lebanese PM Najib Mikati has called for Syrian refugees in Lebanon to return to Syria following the fall of Assad. Currently, at least 30% of the Lebanese population is of Syrian origin. pic.twitter.com/b9G3nCNMhd
— James Porrazzo (@JamesPorrazzo) December 14, 2024
Σύμφωνα με τις αρχές στη Βηρυτό, ο Λίβανος, χώρα με 5,8 εκατομμύρια κατοίκους, φιλοξενεί σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύρους (σχεδόν 800.000 είναι καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες από τον ΟΗΕ), ή αλλιώς τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλή σε παγκόσμια κλίμακα.
Εγκατέλειψαν τη χώρα
Πολλοί εγκατέλειψαν τη χώρα αφού ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011, με έναυσμα την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος των Άσαντ, εν μέσω της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.
Ο πόλεμος προκάλεσε τον αναγκαστικό εκτοπισμό χονδρικά του μισού πληθυσμού.
Για τον κ. Μικάτι «η διεθνής κοινότητα, ειδικά η Ευρώπη, πρέπει να βοηθήσει στην επιστροφή των Σύρων» στη χώρα τους.
Για να γίνει αυτό θα μπορούσε να αναλάβει «πρωτοβουλίες για την ανοικοδόμηση» σε τομείς της Συρίας που είναι «ασφαλείς», κατ’ αυτόν.