Τη θετική στάση των κομμάτων, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους, για τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου της οπαδικής βίας, χαιρέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κατά την αρχική του τοποθέτηση στην συζήτηση, (στην Ολομέλεια της Βουλής), του νομοσχεδίου για τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203)-Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».
Το νομοσχέδιο εισήλθε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση, και μεταξύ άλλων περιέχει ρύθμιση σχετικά με τις μετεγγραφές αθλητών σε περιπτώσεις ανάκλησης του σωματείου από το «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων.
Σε νομοθετικές βελτιώσεις- προσθήκες που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης κατά την β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή, προβλέπεται ότι από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 ανοίγουν για τους φιλάθλους και πάλι τα γήπεδα. Ημέρα όπου η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας θα έχει και τις νέες αρμοδιότητες για την εισήγηση και επιβολή των αυστηρών διοικητικών κυρώσεων στα γήπεδα όπου σημειώνονται φαινόμενα οπαδικής βίας.
Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθεται σε ισχύει η λειτουργία των νέων καμερών εποπτείας σε όλα τα γήπεδα της Super League και του μπάσκετ
Από τnν Τρίτη 9 Απριλίου 2024 θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα της πλατφόρμας ταυτοποίησης μέσω κινητού τηλεφώνου των κατόχων αθλητικών εισιτηρίων κατά την είσοδό τους στο γήπεδο.
Επίσης, με προσθήκη, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο η ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας από την Εθνική Επιτροπή Συντονισμού που συστήνεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε πως με την δέσμη μέτρων που θεσπίζονται στο σχέδιο νόμου, «σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, σέβεται απόλυτα και την FIFA και την UEFA, αλλά θέτει σε μια άλλη προτεραιότητα την ασφάλεια, που είναι δικαίωμα του κράτους» δηλώνοντας ότι «σεβόμαστε απόλυτα την ΕΠΟ και τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά είναι δικαίωμα της χώρας μας να διασφαλίζει υπέρ των πολιτών την ασφάλειά τους και το κάνουμε με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα με την ΔΕΑΒ, χωρίς να παρεμβαίνουμε στα πρωταθλήματα. Δεν μειώνουμε βαθμολογίες, δεν ακυρώνουμε καμία ομάδα, απλά είναι δικαίωμά μας για την ασφάλεια των πολιτών να κλείνουμε ένα γήπεδο για φιλάθλους, εφόσον διαπιστώνεται παραβατική συμπεριφορά».
Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, για την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Δεν ξέρω σε ποιο σημείο του κόσμου συμβαίνει κάτι τέτοιο», συμφώνησε όμως με τις προτάσεις για τον «Αθλητισμό για Όλους» και τον «Σχολικό Αθλητισμό» λέγοντας πως «αυτά τα δύο θέματα θα πρέπει να τα αναδείξουμε γιατί είναι και το αντίδοτο στην ομαδική βία» και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες, εκτεταμένη διαβούλευση με όλο το οικοσύστημα του Αθλητισμού και με όλα τα κόμματα, όχι μόνο για αυτούς τους δύο πυλώνες, αλλά και για τους επτά που αφορούν, συνολικά και ολιστικά, το αθλητικό μας οικοδόμημα, που θα συμπεριληφθούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα έρθει μέσα στο 2024».
Για την ρήτρα παραβατικότητας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι από το 2021 δίνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ στον Αθλητισμό δια μέσω της φορολογίας του «Στοιχήματος» αλλά με Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τα ποσοστά θα υπάρχουν παρακρατήσεις στις ομάδες όπου εκδηλώνονται παραβατικές συμπεριφορές και αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν στην βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Για τα μέτρα που αφορούν τη νέα δομή λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, είπε ότι «δεν είμαστε της λογικής να τις κλείσουμε» αλλά αυτό που κάνουμε «είναι να υπάρχει μόνο μια που θα κουμπώνει πάνω στην ΠΑΕ, για να αναλάβει και η κάθε ΠΑΕ την δική της ευθύνη» και παράλληλα «φιλοδοξούμε οι εκλεγμένες διοικήσεις των λεσχών να γίνουν συνομιλητές του υπουργού, όπου θα συζητούν όλα τα θέματα, όχι μόνο της αντιμετώπισης της βίας αλλά για όλα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του θέτοντας, όπως είπε, «την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται “όμηροι” εδώ και πολλά χρόνια δεκάδες ποδοσφαιριστές που περιμένουν πάνω από δέκα χρόνια να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους από την Πολιτεία ενώ στο μεταξύ έχουν χάσει σπίτια, περιουσίες και, δυστυχώς, ορισμένοι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν», και προανήγγελλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει το κόμμα του.
Ο κ. Μεϊκόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, υποστήριξε ότι είναι πολλαπλή η παρέμβαση της Κυβέρνησης για την οπαδική βία αλλά, όπως είπε, «πώς μπορεί να περιμένετε ότι θα έχετε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα αφού χρησιμοποιείτε την ίδια συνταγή με το προηγούμενο. Μια συνταγή που περιέχει αρκετή επικοινωνία και ελάχιστη ουσία». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την καθιέρωση της 1ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Φιλάθλου».
Το ΠΑΣΟΚ
«Το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας δεν είναι η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή τους» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Αναστάσιος Νικολαΐδης κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την οπαδική βία.
Όπως είπε, «στο ΠΑΣΟΚ, λειτουργώντας με υπεύθυνο τρόπο, θα υπερψηφίζουμε επί της Αρχής το νομοσχέδιο», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «η θετική μας ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή». Επιθυμούμε, είπε ο κ. Νικολαΐδης, «αφενός να κινητοποιήσουμε την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των μέτρων και αφετέρου στοχεύουμε στο να σας δώσουμε την απαραίτητη θεσμική ενίσχυση για να αντιμετωπίσετε όλες τις εστίες ανομίας εντός και εκτός αθλητικών χώρων».
Το ΚΚΕ
Στο επίκεντρο της τοποθέτησης του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη -βρέθηκε η τροπολογία με τα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα και για τις διαδικασίες καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2024.
Ειδικότερα, σχετικά με τα μέτρα της τροπολογίας που αφορούν το αγροτικό ρεύμα στους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel, τα χαρακτήρισε «μούφα» υποστηρίζοντας ότι και αυτές οι ρυθμίσεις τις έφερε η κυβέρνηση «εξαιτίας της πίεσης που δέχθηκε η κυβέρνηση από τα αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα»
Η Ελληνική Λύση
Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο λέγοντας: «Μία ερώτηση: θα μας πείτε τι θα γίνει με το Καυτατζόγλειο; Ρημάζει! Πείτε μας πότε θα γίνει. Χθες στην Κρήτη έφυγε το στέγαστρο από το Παγκρήτριο Στάδιο. Το πήρε ο αέρας! Η Θεσσαλονίκη δεν έχει γήπεδα. Αν παίξουν τελικό κυπέλου ΑΡΗΣ – ΠΑΟΚ δεν έχουν γήπεδο!
Εδώ και ενάμιση μήνα είναι κλειστά τα γήπεδα. Πρέπει να αποζημιωθούν οι φίλαθλοι που έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας. Πρέπει να τους δώσετε πίσω τα λεφτά τους.
Δεν καταλαβαίνω γιατί αν κάνουν επεισόδια οι οπαδοί μιας ομάδας, θα πρέπει να πληρώνουν όλοι. Μια ομάδα έκανε τα επεισόδια και πληρώνουν όλοι οι άλλοι; Τι λογική είναι αυτή; »
Η Πλεύση Ελευθερίας
Έμφαση στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης μιας υγειούς αθλητικής και φίλαθλης κουλτούρας αξίων και όχι μόνο σε τιμωρητικά μέτρα και καταστολής, έδωσε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Διαμαντής Καραναστάσης. Ο κ. Καραναστάσης ανέφερε ότι «λαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του υπουργού είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο», επισημαίνοντας ότι αυτό «έχει σημεία τομών» αλλά «η αντιμετώπιση της βίας έχει να κάνει με τον πολιτισμό, την παιδεία, το παράδειγμα, τη Δικαιοσύνη και με τη μαγική λέξη της εκπαίδευσης».
Ο κ. Καραναστάσης, υπογράμμισε ότι «η οπαδική βία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», αναγνώρισε ότι «τα μέτρα του νομοσχεδίου θα επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα» αλλά συμπλήρωσε πως «ακόμα και εάν εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου» δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα «εάν δεν υπάρξει εκπαίδευση, συνεργασία, καινοτομίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και παροχές υψηλού επιπέδου».