Βρετανία: Διπλωματικές κυρώσεις στο Ιράν για την εκτέλεση του Ακμπαρί

Ο  υπουργός Εξωτερικών στη Βρετανία, ο Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις στον Γενικό Εισαγγελέα του Ιράν μετά την εκτέλεση στην Ισλαμική Δημοκρατία του Βρετανοϊρανού Αλιρεζά Ακμπαρί.

Ο Αλιρεζά  Ακμπαρί,  καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Βρετανίας, η οποία είχε προειδοποιήσει να μην γίνει η εκτέλεση και είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε κυρώσεις, αν γίνει η εκτέλεση.  Το Λονδίνο είχε αποδώσει τη δίωξη του πρώην υπουργού Άμυνας του Ιράν σε πολιτικά κίνητρα και είχε ζητήσει την απελευθέρωσή του.

«Η επιβολή κυρώσεων σε αυτόν σήμερα τονίζει την αποστροφή μας για την εκτέλεση του Αλιρεζά Ακμπαρί», ανέφερε ο Κλέβερλι στο Twitter. «Ο Γενικός Εισαγγελέας βρίσκεται στο επίκεντρο της χρήσης της θανατικής ποινής από το Ιράν. Καλούμε το καθεστώς να λογοδοτήσει για τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Η απάντηση του Ιράν

Από την πλευρά του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή για την, όπως χαρακτήρισε, «ανάμιξη του Λονδίνου στον τομέα εθνικής ασφάλειας του Ιράν», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Νωρίτερα το Λονδίνο χαρακτήρισε βάρβαρη την εκτέλεση του Ακμπαρί, προειδοποιώντας ότι η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ