Τι κρύβει η τουρκική πρόκληση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα – Όλο το παρασκήνιο

Σε διπλωματικό θρίλερ στο οποίο ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, με έντονο παρασκήνιο, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, εξελίχθηκε η επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, το Σάββατο, όπου ήταν προγραμματισμένο να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε.

Έφτασε δηλ. στην Τουρκία με την ιδιότητα όχι μόνο του Έλληνα αλλά και του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Με το τουρκικό ΥΠΕΞ να δηλώνει άγνοια – αρχικά- για το τι συνέβη στη Σμύρνη, η υπόθεση έλαβε διαστάσεις τις οποίες δεν υπολόγιζαν ακόμη και αυτοί που οργάνωσαν την πρόκληση, με το διπλωματικό επεισόδιο να αγγίζει και τις Βρυξέλλες και να εκθέτει την Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Τζιτζικώστας έφτασε το πρωί του Σαββάτου στη Σμύρνη με το πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, όπου τον ενημέρωσαν ότι υφίσταται απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία. Χωρίς να του δοθεί καμία εξήγηση για αυτό. Ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε άμεσα με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. χωρίς ωστόσο ούτε η Αθήνα ούτε οι Βρυξέλλες να καταφέρουν να λάβουν απαντήσεις για τους λόγους απαγόρευσης εισόδου του Τζιτζικώστα στην Τουρκία. Το πρακτορείο «Anadolu» χαρακτήρισε την κράτησή του «φιλοξενία» και απέδωσε το επεισόδιο σε «τεχνικό πρόβλημα».

Για την εξέλιξη της υπόθεσης επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Δένδια ζητώντας του να «γίνουν τα δέοντα». Ο Περιφερειάρχης επέστρεψε τελικά στην Αθήνα με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια από το Άμπου Ντάμπι στην Ελλάδα και με τον ΥΠΕΞ να καταδικάζει ακόμη μια φορά την «καταχρηστική κράτηση».

Θέση για τις εξελίξεις πήρε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και δεσμεύτηκε να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το «σοβαρό περιστατικό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ