Επανέναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες – Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διερεύνηση των περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο σχετικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέχεια των εξαγγελιών του για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων.

Από τα γραφεία της ΕΔΕΥ, τα οποία είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ένα σφιχτό χρονικά πρόγραμμα σεισμικών ερευνών, η υλοποίηση του οποίου προϋποθέτει κινητοποίηση και δεσμεύσεις τόσο από πλευράς της Πολιτείας όσο και από εκείνη των επενδυτών.

Το μήνυμα αυτό, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», πολύ σαφές με τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Πολιτείας για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια και παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον νέο αυτόν σχεδιασμό χωρίς να εξαρτάται από τις εταιρείες αναδόχους των συγκεκριμένων περιοχών.

Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα αερίου στην Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εμμέσως πλην σαφώς θα πει σε Total – ExxonMobil ότι εάν δεν «τρέξουν» τα προγράμματα μπορούν να υπαναχωρήσουν από το project και να αναλάβουν άλλοι που ενδιαφέρονται.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει σήμερα ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα.

Στις περιοχές που οι θαλάσσιες έρευνες έχουν «τρέξει» σε ικανοποιητικό βαθμό, επόμενο βήμα είναι οι σεισμικές έρευνες που θα μπορούσαν να αρχίσουν το 2023, ακόμη και εντός του έτους στο πολύ καλό σενάριο.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Έπειτα από περίπου μια διετία ακολουθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ, αν όλα πάνε με βάση το πλάνο, σε μια πενταετία-εξαετία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κανονικές γεωτρήσεις στις «ώριμες περιοχές».

Παράλληλα, για τις περιοχές που οι θαλάσσιες έρευνες δεν έχουν γίνει, όπως νοτίως και δυτικά της Κρήτης, ο πρωθυπουργός θα καλέσει τις εταιρείες που έχουν πάρει τις άδειες να προχωρήσουν άμεσα, με το κράτος να στέκεται αρωγός στην προσπάθεια, «βάζοντας πλάτη» για ξεπεραστούν τυχόν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εξετάσει να υπάρχει μια ισχυρή και ενιαία κρατική εταιρία που θα εποπτεύει τις έρευνες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ