Το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΔΕΘ θα γίνει… video wall

Ένα διαφορετικό πρόσωπο, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής, θα έχει το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η οργάνωση και στήσιμο του περιπτέρου ανήκει στο ΓΕΕΘΑ και προσωπικά τον Αρχηγό, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr η φετινή φιλοσοφία του περιπτέρου είναι διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και είχε κυριαρχήσει η ιδέα της μετατροπής του χώρου σε θεματικό πάρκο, που καταλάμβανε μεγάλη έκταση.

Φέτος αποφασίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή των δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων εξ ου και η τοποθέτηση πολλών μόνιτορ, μέσα από τα οποία θα προβάλλονται όλα όσα έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο – και δεν είναι λίγα αυτά.

Με έμφαση στην στρατιωτική διπλωματία, θα αναδειχθεί ο ρόλος των συνεργασιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλονται εικόνες από ασκήσεις με ιδιαίτερα δύσκολα σενάρια που φέρουν σε πέρας τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όμως, φέτος η ΔΕΘ συμπίπτει και με τον εορτασμό των 200ων χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Έτσι, το ΓΕΕΘΑ οργάνωσε την μετατροπή του τοίχου του περιπτέρου των ΕΔ σε ένα video wall (γιγαντο-οθόνη), στο οποίο θα προβάλλεται ένα βίντεο διάρκειας περίπου τεσσεράμισυ λεπτών, με τις εικόνες της χρυσής ιστορίας του ελληνισμού.

Θα πρόκειται για το ίδιο βίντεο που είχε προβληθεί στην πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων, στις 21 Νοεμβρίου 2020, με αφορμή τα Εισόδια της Θεοτόκου και τη Γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τότε, την ιδέα του Στρατηγού Φλώρου αγκάλιασε με θέρμη ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας.

Το βίντεο ξεκινά με την Μάχη του Μαραθώνα το 490 πΧ, για να περάσει στην πτήση του Ίκαρου κι από εκεί στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 πΧ.

Ακολουθεί το Βυζάντιο και το Υγρό Πυρ, που σκορπούσε τον τρόμο στους αντιπάλους, τον 7ο αιώνα μΧ, για να φτάσουμε στο 1821 και τους ήρωες της Επανάστασης, που οδήγησε στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Ένας ένας, οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής περνούσαν μέσα από το ταξίδι στο χρόνο για να καθίσει ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά σε ένα από τα παράθυρα της Βουλής.

Η ιστορική αναδρομή συνεχίζεται με τον Μακεδονικό Αγώνα, 1904 – 1908, και τον νικηφόρο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1914 – 1918.

Ανατριχίλα προκαλεί το άκουσμα της πολεμικής ιαχής «αέρα» ενώ προβάλλονταν στιγμιότυπα από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40 στα Βουνά της Βορείου Ηπείρου, τις μάχες στο Ύψωμα 731 και την Μάχη της Κλεισούρας.

Και ξαφνικά την ροή του βίντεο κόβει η Μητέρα όλων, η Παναγία μας, υπό τους ήχους της καμπάνας για να ακολουθήσουν εικόνες από το σήμερα των πανίσχυρων Ενόπλων Δυνάμεων.

Το βίντεο κλείνει με τον Άγνωστο Στρατιώτη, στην μνήμη του οποίου τιμούνται όλοι εκείνοι που θυσίασαν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ