Άνιση μάχη με πανάκριβες θεραπείες

Άνιση μάχη με πανάκριβες θεραπείες

Παγιδευμένοι σε θεραπείες παλαιότερης γενιάς βρίσκονται βαρέως πάσχοντες –όπως οι καρκινοπαθείς- στη χώρα μας: ο τεχνολογικός εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι ξεπερασμένος, η επιλογή όμως του ιδιωτικού τομέα κοστίζει ακριβά ακόμη και για τους ασφαλισμένους.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες ανά τον κόσμο συγκροτούν μέτωπο κατά της ακρίβειας στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την προσβασιμότητα των ασθενών σε αυτές όσο και για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

«Είναι ηθικό ένα φάρμακο από το οποίο εξαρτάται η ζωή σου να κοστίζει 85.000 ευρώ τον χρόνο;». Με αυτό το ερώτημα 100 επιστήμονες από όλο τον κόσμο προέβησαν πριν από περίπου έναν χρόνο σε επίσημη διαμαρτυρία για τις τιμές των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των αιματολογικών καρκίνων.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και καθηγητής Ογκολογίας Αθανάσιος Δημόπουλος επισημαίνει ότι όλες οι στοχευμένες θεραπείες έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής.

Συνεπώς, υπό αυτό το πρίσμα, το επιχείρημα της φαρμακοβιομηχανίας ότι οι υψηλές τιμές στοχεύουν στην απόσβεση των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί κατά την έρευνα και την παραγωγή των καινοτόμων σκευασμάτων είναι εν μέρει ορθό.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής συμπληρώνει ότι η έκρηξη καινοτόμων, άρα ακριβών, φαρμάκων έχει αυξήσει δραματικά τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για τη φαρμακευτική φροντίδα των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και από άλλες σοβαρές παθήσεις.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ