Στην εξέδρα του Φαλήρου με θαλάσσιο ταξί

Στην εξέδρα του Φαλήρου με θαλάσσιο ταξί

«Η εξέδρα, εκτός από χώρος στάσης, αναψυχής και εστίασης, μετατρέπεται σε στάση για ένα φεριμπόουτ και θαλάσσια ταξί τα οποία θα διαχειρίζεται το νέο Πολιτιστικό Πάρκο».

Έτσι «βλέπουν» την αναμόρφωση της ιστορικής προκυμαίας στο Φάληρο οι νικητές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων Τοπόσημο Φαληρικού Όρμου, που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προκυμαία χαρακτήριζε, κατά τους αρχιτέκτονες, το θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας των αρχών του 20ού αιώνα.

Στη μελέτη με τίτλο «Η Αθήνα από τη θάλασσα» η εξέδρα διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα: το κάτω είναι ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος με τέσσερα καταστήματα (με μέγιστη δόμηση 120 τ.μ.), ενώ το επάνω μετατρέπεται σε εστιατόριο-καφέ με μεγάλο περιμετρικό ανοιχτό χώρο (με μέγιστη δόμηση 400 τ.μ.).

Χθες στο Μουσείο Μπενάκη έγινε από τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος Σωκράτη Αλεξιάδη η βράβευση των τριών αρχιτεκτονικών μελετών που αναδείχθηκαν νικήτριες στον διαγωνισμό. Άλλες τρεις μελέτες κέρδισαν χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ η καθεμία.

Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν (συνολικά 28) εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαρτίου, έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη ανάπλαση του φαληρικού όρμου, υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο του ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο προβλέπεται: υπογειοποίηση και μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, αντιπλημμυρική προστασία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, μετασκευή του κλειστού γυμναστηρίου τάε κβον ντο σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο, ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων και εγκαταστάσεων, καθώς και διαμόρφωση της περιοχής σε αστικό πάρκο.

Στην πράξη, με την ένωση της παραλιακής ζώνης με τον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου δημιουργείται (εκτός από το Ιδρυμα Πολιτισμού) ενιαία έκταση 1.000 στρεμμάτων, στα οποία μπορεί να δομηθούν 4.000 τετραγωνικά μέτρα. Το κόστος τού έργου – που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ – είναι 330 εκατομμύρια ευρώ με τον ΦΠΑ.

Διευκρινίζεται ότι μαζί με το μάστερ πλαν λαμβάνονται υπόψη και οι μελέτες για την κατασκευή της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου. Επίσης προβλέπονται κάθετοι άξονες από την Καλλιθέα και το Μοσχάτο προς τη θάλασσα, θεματικές ενότητες Φύση και Πολιτισμός όπου θα γίνονται υπαίθριες εκθέσεις και θα διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα. Στα σχέδια περιλαμβάνονται ακόμη και ποδηλατόδρομοι, ενώ οι ανάγκες άρδευσης αναμένεται να καλυφθούν από την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας.

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ