«Καμπανάκια» στον Παναθηναϊκό με τις τελευταίες εμφανίσεις του Καλάθη

Το καλοκαίρι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε την μεγάλη υπέρβαση και κράτησε τον κορυφαίο πλέι μέικερ της περσινής EuroLeague, Νικ Καλάθη, στο ΟΑΚΑ, δίνοντάς του ένα «χρυσό» συμβόλαιο που δεν είχε πάρει άλλος Έλληνας παίκτης του τριφυλλιού στο παρελθόν.

Ο μεγαλομέτοχος της πράσινης ΚΑΕ άκουσε το «θέλω» του Τσάβι Πασκουάλ, αλλά και του κόσμου της ομάδας και έκανε το… all in για τον κορυφαίο πασέρ της σεζόν 2017-2018, ανεβάζοντας το συμβόλαιό του για να τον «δέσει» στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Η σπουδαία αυτή υπέρβαση διαμόρφωσε εκ νέου τα δεδομένα του μπάτζετ, αφού ένα μεγάλο ποσοστό του πήγε στον αρχηγό της ομάδας και το ρόστερ «χτίστηκε» γύρω του.

Γιαννακόπουλος και Πασκουάλ αποφάσισαν, όμως, να επενδύσουν σε έναν παίκτη σε καλή ηλικία, που ήταν στην κορυφαία πεντάδα της περσινής EuroLeague και κατά πολλούς θα μπορούσε να «χτυπήσει» και το βραβείο του MVP. Βλέπετε, ο διεθνής πλέι μέικερ είχε την περασμένη περίοδο 14,5 πόντους, 3,8 ριμπάουντ και 8 ασίστ ανά ματς, στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Ο Καλάθης μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου, δούλεψε ατομικά στις ΗΠΑ και η ομάδα δομήθηκε με εκείνον ως κεντρικό άξονα. Όλοι, λοιπόν, περίμεναν από τον Έλληνα γκαρντ να είναι ξανά το «Α» και το «Ω» του Παναθηναϊκού.

Ωστόσο, ύστερα από 10 αγωνιστικές της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (το 1/3 δηλαδή της regular season), ο 29χρονος είναι… σκιά του εαυτού του, με τη σύγκριση των αριθμών να τα λέει όλα, κυρίως στο σκοράρισμα, αφού φέτος έχει 8,7 πόντους, 3,3 ριμπάουντ και 7,8 ασίστ ανά παιχνίδι.

Μάλιστα, στα τελευταία τρία παιχνίδια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης με Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και Χίμκι, ο Καλάθης μετράει 3/14 δίποντα και 1/12 τρίποντα! Απέναντι στους «μπλαουγκράνα», βέβαια, είχε 9 ριμπάουντ και 12 ασίστ, όμως στη Βιτόρια και στη Μόσχα πήρε αρνητικό πρόσημο, κάνοντας λάθη και παίρνοντας επιλογές που δεν βοήθησαν την ομάδα του. Και στα δύο παιχνίδια, ωστόσο, είχε -4 στο σύστημα αξιολόγησης.

Φυσικά, ο προβληματισμός που προκύπτει στο πράσινο στρατόπεδο είναι δικαιολογημένος, καθώς η γενικότερη εικόνα του Καλάθη είναι κατώτερη από αυτήν που περίμεναν ο Πασκουάλ, οι συνεργάτες του και η διοίκηση. Παράλληλα, οι κακές εμφανίσεις του ηγέτη του τριφυλλιού τραβούν πίσω και τους υπόλοιπους, οι οποίοι δέχονται ακόμα πιο σκληρή κριτική.

Για παράδειγμα, στη Μόσχα ο Τζέιμς Γκιστ έκανε ένα ματς από τα παλιά, οι Κιθ Λάνγκφορντ -Ματ Λοτζέσκι έδιναν σταθερά σκορ, αλλά ο Καλάθης δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Χαρακτηριστικό είναι πως έβαλε το πρώτο του καλάθι στο 33′, αλλά και το ότι είχε 0 τρίποντα μέχρι τότε και πέντε προσπάθειες πίσω από τα 6,75μ. (0/5 3π.) στο τέλος του αγώνα.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Βιτόρια, όταν ο Καλάθης δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις στο φορμαρισμένο δίδυμο Λάνγκφορντ-Παππά και ο Καταλανός τεχνικός βλέποντας την κακή εικόνα τόσο του ίδιου όσο και του Λούκας Λεκαβίτσιους, έπαιξε για κάποιο διάστημα χωρίς «καθαρό» πόιντ γκαρντ.

Οι κακές επιλογές του Έλληνα γκαρντ, αλλά και η αστοχία του, η οποία δίνει στις αντίπαλες ομάδες το «δικαίωμα» να του δίνουν το σουτ και να κλείνουν προς τα μέσα, έχουν φέρει απόγνωση στο τριφύλλι, με το φετινό 18,2% έξω από τη γραμμή του τριπόντου να είναι ενδεικτικό της αστοχίας του πιο ακριβοπληρωμένου, αλλά και πιο ποιοτικού παίκτη του πράσινου ρόστερ.

Η ποιότητα του Καλάθη δεν αμφισβητείται από κανέναν, ο Πασκουάλ τον θεωρεί τον βασικότερο άξονα του παιχνιδιού του, ο Γιαννακόπουλος έκανε οικονομική υπέρβαση για να τον κρατήσει στην Αθήνα, ο κόσμος τον αγαπάει και φωνάζει το όνομά του ρυθμικά και πλέον, μένει ο διεθνής Έλληνας άσος να βρει τον καλό του εαυτό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ