Γιατί Χειμερινοί Ολυμπιακοί;

Γιατί Χειμερινοί Ολυμπιακοί;

Πιο διάσημοι και πιο …παλιοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν καθιερωθεί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί. Πότε και πώς όμως ξεκίνησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες;

Όταν εγκαθιδρύθηκε η ΔΟΕ, ένα από τα αγωνίσματα που προτάθηκαν για το πρόγραμμα αγώνων ήταν το πατινάζ ταχύτητας. Όμως το αγώνισμα αυτό δεν διεξήχθη μέχρι τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, στους οποίους διεξήχθησαν τέσσερα αγωνίσματα καλλιτεχνικού πατινάζ.

Η ιδέα για την οργάνωση ξεχωριστών Ολυμπιακών αγώνων για χειμερινά αγωνίσματα προτάθηκε αλλά απορρίφθηκε από τις Σκανδιναβικές χώρες που προτιμούσαν την δική τους διοργάνωση τους λεγόμενους Σκανδιναβικούς Αγώνες. Όμως τα χειμερινά αγωνίσματα που ήταν στο πρόγραμμα των αγώνων του 1916 και του 1920 ακυρώθηκαν.

Για το 1924 αποφασίσθηκε να οργανωθεί μια “Διεθνής εβδομάδα χειμερινών αγώνων” (Semaine des Sports d’Hiver) στο Σαμονί της Γαλλίας υπό την προστασία της ΔΟΕ, και σε συνδυασμό με τους Θερινούς  Ολυμπιακούς  Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Αυτή η “εβδομάδα” είχε μεγάλη επιτυχία κι έτσι το 1925 η ΔΟΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ξεχωριστή διοργάνωση για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες η οποία δεν θα συνδέεται με τους Θερινούς Αγώνες.

 Η διοργάνωση του 1924 χαρακτηρίστηκε, αργότερα στην συνάντηση της ΔΟΕ το 1926, ως οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.

Όλα τα αθλήματα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς διεξάγονται πάνω σε πάγο ή χιόνι όπως επιβάλλει το καταστατικό των Ολυμπιακών, το σύνταγμα της ΔΟΕ. Ο αριθμός των αθλητών σε χειμερινούς Ολυμπιακούς είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτό των θερινών.

Μέχρι το 1992, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονταν την ίδια χρονιά με τους Θερινούς αγώνες. Το 1986 η ΔΟΕ αποφάσισε οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια αλλά δύο χρόνια μετά τους Θερινούς. Έτσι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1994 έγιναν μόλις δύο χρόνια μετά τους προηγούμενους.

Πηγή: el.wikipedia.org/

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ