«Κληρώνει» ο όμιλος της Εθνικής

«Κληρώνει» ο όμιλος της Εθνικής

Του Μιχάλη Τσώχου

Ουχί της πολιτικής, αλλά του ποδοσφαίρου και δη του μουντιάλ. Το απόγευμα θα μάθουμε μαζί με τα εκατομμύρια των φιλάθλων ανά την υφήλιο, τον όμιλο στον οποίο θα επιχειρήσει η εθνική μας ομάδα, το βήμα παραπάνω, σε σχέση με το 2010.

Ο Σάντος το είπε καθαρά στο media channel της FIFA: δεν πάμε για τουρισμό στην Κόπα Καμπάνα. Όποιος πιστέψει κάτι τέτοιο για αυτή την εθνική, θα τα βρει μπαστούνια. Εντάξει, δεν είμαστε το πιο ποιοτικό συγκρότημα του κόσμου και τα παιχνίδια μας δεν “μαγεύουν” (συνήθως) την κερκίδα. Όμως έχουν ρυθμό, ανταγωνιστικότητα. Και πάνω από όλα, μαχητικό πνεύμα. Ακόμη και όταν δεν είμαστε “θελκτικοί”, παλεύουμε από το 1 μέχρι το 90 για τη νίκη. Άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι.

Με αυτό σαν δεδομένο, πάμε στην κλήρωση. Υπάρχει όμως και ένα μικρό “μυστικό”, που μπορεί να μας δώσει ένα “πόντο” παραπάνω: να είμαστε “τυχεροί” στην “πρώτη φάση” της διαδικασίας, όταν θα κληρωθεί μία από τις 9 εκπροσώπους της Ευρώπης, να πάει στο β γκρουπ, για να υπάρχει αριθμητική ισορροπία (4 γκρουπ των 8 δηλαδή). Μόνο η “θεά τύχη” δεν θα την έχει αγγίξει αυτή. Διότι λόγω του περιορισμού των δύο μόνον ομάδων από την ίδια ήπειρο, θα έχει το δυσάρεστο έργο να αντιμετωπίσει σίγουρα μία εκ των Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Ουρουγουάη και σίγουρα μία ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ομάδα, δίχως να ξέρει και ποια από τους “Ασιατο-Αμερικανούς” θα της πέσει. Δηλαδή, με το καλημέρα, ειδικά η Ελλάδα, γίνεται νούμερο 3 ή 4, στις πιθανότητες να καταλάβει μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις.

Αν όμως μείνει στο δ γκρουπ, τότε σίγουρα αποφεύγει όλες τις άλλες “γειτόνισες”, έχει τις ίδιες πιθανότητες με πριν, από το γ γκρουπ, Χιλή και Ακτή είναι θεωρητικά οι πιο δυνατές του β γκρουπ και “παίζει” με την “θεά” για το γκρουπ κορυφής. Μπορεί πάλι βέβαια να πέσει σε μία από τις 4, που αναφέραμε παραπάνω και να πάρει και την Ευρωπαία του β γκρουπ, μία η άλλη δηλαδή. Με βάση όμως την στατιστική, πολύ λιγότερες οι πιθανότητες. Μπορεί όμως να πέσει με μία εκ των 4 Ευρωπαίων (Ισπανία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο), που σημαίνει ότι σίγουρα δεν θα έχει άλλον της “γηραιάς ηπείρου” από το β γκρουπ (έχοντας παράλληλα αποφύγει τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες, που είναι μαζί της στο δ γκρουπ). Παράλληλα έχει 50% πιθανότητες να μην πέσει με τα “θηρία”, αλλά τις “ανερχόμενες” (Ελβετία και Βέλγιο), που έκαναν σίγουρα εκπληκτικά προκριματικά, σφύζουν από υγεία και νιάτα, δεν είναι όμως, ούτε “φόβητρα”, ούτε τόσο έμπειρες, που να μας τρομάζουν. Τα ποσοστά δηλαδή αυξάνονται, ακόμη οπερισσότερο, από μαθηματικής άποψης.

Πάνω από κάθε “υπολογισμό” και “ευχή” βέβαια, ένα πράγμα χρειάζεται: να βάλει ο Σάντος το χεράκι του και να συνεχίσει την παράδοση του Ρεχάγκελ (όπως έχει κάνει μέχρι τώρα σε δύο κληρώσεις προκριματικών (EURO 2012-WC2014) και μία για τα τελικά της Πολωνίας. Και μην ξεχνάτε. Χωρίς καν να είναι στην Βραζιλία, η δοκιμαστική κλήρωση μας έφερε αντιπάλους της Ουρουγουάης, της Γκάνας και της Ιαπωνίας. Τώρα που θα είναι στον ίδιο χώρο, ποιος μας σταματά!!!

1ο γκρουπ

Βραζιλία

Αργεντινή

Κολομβία

Ουρουγουάη

Βέλγιο

Γερμανία

Ισπανία

Ελβετία

2ο γκρουπ

Αλγερία

Καμερούν

ΑκτήΕλεφαντοστού

Γκάνα

Νιγηρία

Χιλή

Εκουαδόρ

3ο γκρουπ

Αυστραλία

Ιράν

Ιαπωνία

Κορέα

Κόστα Ρίκα

Ονδούρα

Μεξικό

ΗΠΑ

4ο γκρουπ

Βοσνία

Κροατία

Αγγλία

Γαλλία

Ελλάδα

Ιταλία

Ολλανδία

Πορτογαλία

Ρωσία

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ