Μπενφίκα και Τσέλσι στον τελικό

Μπενφίκα και Τσέλσι στον τελικό

Μπενφίκα και Τσέλσι πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στον μεγάλο τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, οι «αετοί», μετά από δραματικό ματς έφτασαν σε μεγάλη νίκη με 3-1 κόντρα στη Φενέρμπαχτσε στο «Ντα Λουζ», ανατρέποντας την ήττα με 0-1στην Κωνσταντινούπολη, με το ίδιο σκορ νίκησαν και οι «μπλε» τη Βασιλεία στο «Στάμφορντ Μπριτζ», πετυχαίνοντας δεύτερη επιτυχία απέναντι στους Ελβετούς, μετά το 2-1 στο πρώτο ματς…

Μπενφίκα και Τσέλσι ήρθαν από το Τσάμπιονς Λιγκ (βγήκαν τρίτες στους ομίλους τους) και έτσι κατάφεραν να φτάσουν στο μεγάλο ραντεβού στο Γιουρόπα, που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Μαΐου, με τους «αετούς» να επιστρέφουν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά το 1990, ενώ οι «μπλε», που πέρσι βρέθηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο κλαμπ των ομάδων, οι οποίες έχουν κατακτήσει όλα τα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Η Τσέλσι πάει επίσης να γίνει η πρώτη ομάδα που θα πάρει δυο συνεχόμενα τρόπαια στην Ευρώπη, μετά το Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι.

Στο Ντα Λουζ «έπεσαν» κορμιά και ο αγωνιστικός χώρος, πολλές φορές θύμιζε «πολεμικό τοπίο». Οι δυο ομάδες τα έδωσαν όλα για την πρόκριση, αλλά η Μπενφίκα κατάφερε να πανηγυρίσει, καθώς τις έδωσε λύσεις επιθετικά ο Καρντόσο, ο οποίος πέτυχε δυο γκολ στο τελικό 3-1. Είναι χαρακτηριστικό πως η «Φενέρ» έκανε δυο αναγκαστικές αλλαγές, ενώ στο 58’ όλοι στο γήπεδο… πάγωσαν, με τον σοβαρό τραυματισμό του Γκιονούλ.

Ο παίκτης της φιλοξενούμενης δέχτηκε… σουτ από τον Γκαϊτάν πάνω στη φάση, έπεσε πολύ άσχημα στον αγωνιστικό χώρο, έμεινε αρχικά αναίσθητος, αλλά δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Αποχώρησε μάλιστα με φορείο στο 61′.

Η Μπενφίκα μπήκε δαιμονισμένη στο ματς και έκανε το 1-0 στο 9’, με το εξαιρετικό πλασέ του Νικολάς Γκαϊτάν. Στο 23’ ο Ντιρκ Κάιτ ισοφάρισε σε 1-1 για τους Τούρκους με εκτέλεση πέναλτι. Απόφαση για την οποία οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς «φώναζαν» πως το χέρι του Γκαράι ήταν ακούσιο. Η φάση έπρεπε να είχε σταματήσει νωρίτερα, καθώς ήταν οφ-σάιντ ο Μουσά Σο, που συμμετείχε στη φάση.

Ακολούθως το ματς πήρε δραματική εξέλιξη. Οι «αετοί» ζήτησαν (αδίκως) πέναλτι στο 32’ για χέρι και στο 34′ για ανατροπή του Γκαϊτάν. Η Μπενφίκα ήθελε δυο γκολ.

Τελικά, το 2-1 έγινε στο 35’με τον Όσκαρ Καρντόσο, ο οποίος σκόραρε με πανέμορφη κίνηση και πλασέ με το αριστερό. Μεγάλη ευκαιρία έχασε στο 40’ η «Φενέρ». Μετά από Τσανέρ Ερκίν, ο Μουσά Σο δεν μπόρεσε να πλασάρει από κοντά, με αμυντικό πάνω του, ενώ και ο Ντιρκ Κάιτ σούρε στο εξωτερικό μέρος των διχτυών από πλάγια.

Στη συνέχεια πίεσε η Μπενφίκα, μόνο ο Κάιτ πάλευε για τους Τούρκους, και τη λύση για τη γηπεδούχο έδωσε πάλι ο Όσκαρ Καρντόσο, ο οποίος στο 66’ πέτυχε το δεύτερο γκολ του από κοντά με πλασέ και έτσι έκανε το 3-1, σκορ που έδωσε την πρόκριση στους «αετούς».

Οι συνθέσεις

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Αρτούρ, Λουιζάο, Μάξι Περέιρα, Γκαράι, Αλμέιντα, Γκαϊτάν (90’+4 Μιράντα), Μάτιτς, Πέρεζ, Καρντόσο (87’ Ουρέτα), Λίμα, Σάλβιο.

Στον πάγκο για την Μπενφίκα: Λόπες, Ζαρντέλ, Αϊμάρ, Μάρτινς, Ροντρίγκο, Μελγκαρέχο.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Βολκάν, Κορκμάζ, Γλόμπο (75’ Στοχ), Ζίγκλερ, Γκιονούλ (λ.τ. 61’ Ίρτεγκουν), Κρίστιαν, Σαχίν (45’ λ.τ. Τοπούζ), Ουτσάν, Ερκίν, Σο, Κάουτ.

Στον πάγκο για την Φενέρ: Γκιουνόκ, Καλντιρίμ, Σεντούρκ, Σίσμσεκ.

 

Στο «Στάμφορντ Μπριτζ» η Βασιλεία έδειξε επικίνδυνη από την αρχή του αγώνα, καθώς ήθελε γκολ, μετά την ήττα της στον πρώτο αγώνα με 1-2 και τελικά το τέρμα για την φιλοξενούμενη ήρθε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους. Συγκεκριμένα, ο Σαλάχ βρέθηκε απέναντι στον Τσεχ και με αριστερό πλασέ, έκανε το 1-0 για τους Ελβετούς. Βέβαια για τους γηπεδούχους στην αρχή του αγώνα είχε χάσει μεγάλη ευκαιρία ο Λάμπαρντ στέκοντας τη μπάλα στο δεξί δοκάρι, ενώ το σουτ που ακολούθησε από τον Μόουζες μπλόκαρε ο Ζόμερ.

Στο δεύτερο μέρος οι παίκτες της Τσέλσι μπήκαν αποφασισμένοι για να μην επιτρέψουν στους φιλοξενούμενους να ελπίζουν στο… θαύμα. Στο 50’ ο Φερνάντο Τόρες και στο 52’ ο Μόουζες πέτυχαν δυο γκολ και έτσι το σκορ έγινε 2-1, με τους «μπλε» να σφραγίσουν το εισιτήριο.

Ο Νταβίντ Λουίζ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα μ’ ένα πραγματικά όμορφο γκολ. Ο Λάμπαρντ έστρωσε τη μπάλα στον Βραζιλιάμο, ο οποίος έστειλε τη μπάλα με αριστερό πλασέ έξω από την περιοχή στο «γάμα»

Οι συνθέσεις

ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Λουίζ (82’ Άκε), Κέιχιλ, Αθπιλικουέτα, Μπέρτραντ, Ραμίρες (66’, Όσκαρ) Λάμπαρντ, Αζάρ (75’ Χουάν Μάτα), Τόρες, Μόζες.

Στον πάγκο για την Τσέλσι: Τέρνμπουλ, Φερέιρα, Τέρι, Μπεναγιούν.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ: Ζόμερ, Βόσερ, Σχαρ, Σαούρο, Στάινχοφερ, Ντιέ, Στόκε (62’ Ντέγκεν), Φ. Φράι (75’ Ντίαζ), Σαλάχ, Ελνενί, Στρέλερ (62’ Ζουα).

Στον πάγκο για τη Βασιλεία: Βαϊλάτι, Παρκ, Αγιέτι, Καμπράλ.

ΠΗΓΗ:pamesports.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ