Μειοψηφία οι καπνιστές στη χώρα μας – “Καμπανάκι” για τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους έφηβους

Ώριμη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία για την αποδοχή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και ο αριθμός των καπνιστών μειώνεται σταδιακά , σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν την Τρίτη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης,« η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, διατάξεις του οποίου ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή. Είναι η πρώτη φορά που το κράτος έχει τη βούληση να εφαρμόσει τον νόμο για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα».

Ωστόσο, ανησυχητικός είναι ο υπερδιπλασιασμός της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους Έλληνες εφήβους σε μία τετραετία, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έστω και μία φορά, από 16,7% το 2014 ανέρχεται σε 36,7% το 2018.

Παρά τη συνολική μείωση που καταγράφεται, εντοπίζεται ένας σκληρός πυρήνας καπνιστών, εκείνος των καπνιστών της μέσης ηλικίας (35-55 χρόνων) οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτοι, αποτελώντας έναν πληθυσμό – πρόκληση για τους ειδικούς της πρόληψης.

Οι καπνιστές θέλουν να κόψουν το τσιγάρο

Σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, το 17,9% του πληθυσμού είναι συστηματικοί καπνιστές, ενώ το 9,6% είναι περιστασιακοί, δηλαδή, καπνίζουν λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα. Πρώην καπνιστής δηλώνει το 32,8% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το 95% των πρώην καπνιστών διέκοψε το κάπνισμα πριν από περισσότερο από έξι μήνες.

Από το σύνολο των καπνιστών, το 65,1% δηλώνει ότι σκέφτεται να διακόψει το κάπνισμα το επόμενο διάστημα. Σχετικά με το παθητικό κάπνισμα, το 94,6% των πολιτών εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα σε ετήσια βάση και το 72% δηλώνει ότι νιώθει θυμό όταν επισκέπτεται κλειστούς δημόσιους χώρους που δεν απαγορεύεται το κάπνισμα. Το 81,1% πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τους νέους

Ενθαρρυντικά όμως είναι και τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τη μεταστροφή της νοοτροπίας της νέας γενιάς, όπως αποτυπώνεται με τη μείωση του καπνίσματος για τους έφηβους – μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου.

Ειδικότερα, το 15,5% των εφήβων ηλικίας 11-15 ετών έχουν καπνίσει «έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή τους». Το κάπνισμα δεν διαφέρει σημαντικά μεταξύ των φύλων, με εξαίρεση το κάπνισμα σε όλη τη ζωή μεταξύ των 15χρονων (υψηλότερο στα κορίτσια 34,4% έναντι 27,5% στα αγόρια).

Την τελευταία 20ετία (1998-2018), το κάπνισμα τουλάχιστον μία φορά σε όλη τη ζωή των 15χρονων μειώθηκε από 46,3% σε 30,9% και το καθημερινό κάπνισμα από 13,7% σε 8,1%. Επιπλέον, το πρόσφατο κάπνισμα (τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας) μειώθηκε από 26% σε 17,4%.

Ωστόσο, τους επιστήμονες προβληματίζει το γεγονός ότι υπερδιπλασιάστηκε από το 2014 στο 2018 το ποσοστό των 15χρονων που αναφέρουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή, από 16,6% σε 36,7%. Μεταξύ των 15χρονων που αναφέρουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ποσοστό 32,3% δεν έχουν καπνίσει ποτέ συμβατικό τσιγάρο.Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος τονίζει ότι «η αύξηση της ηλικίας έναρξης του καπνίσματος και τα υψηλά ποσοστά διακοπής, αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι τα ποσοστά των συστηματικών καπνιστών είναι ακόμα πιο χαμηλά στις «ακραίες» ηλικίες. Μεταξύ 18-24 ετών, το 7,9% δήλωσαν συστηματικοί καπνιστές, στην ηλικιακή ομάδα 25-34 το 9,9% και σε ηλικίες άνω των 65 το 7,4%.».

«Το θερμαινόμενο κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο. Βλέπουμε ότι καταγράφονται θανατηφόρα κρούσματα στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει και μελέτη που διαπιστώνει ότι προκαλεί πνευμονοπάθειες», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μια μέθοδος διακοπής καπνίσματος, αλλά μια μέθοδος εισαγωγής των νέων στο κάπνισμα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ