“Μπάχαλο” με τα διαγνωστικά κέντρα

Τα… σπασμένα της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα διαγνωστικά κέντρα και τον ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, καθώς όσοι θελήσουν να κάνουν εξετάσεις, αναγκάζονται να πληρώσουν το 85% των χρημάτων κάθε εξέτασης και να διεκδικήσουν τα επόμενα από το ταμείο τους.

Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη, καθώς οι ασφαλισμένοι σχηματίζουν ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα διατεθειμένοι να πληρώσουν για τις εξετάσεις, ενώ το πιθανότερο είναι να μην λάβουν πίσω τα χρήματά τους, καθώς όπως είπε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε, δε, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του δημόσιου συστήματος Υγείας με το να δέχονται χωρίς ραντεβού τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ασφαλισμένους για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Επιπλέον, προωθείται η άρση του περιορισμού του αριθμού των εξετάσεων που μπορούν να διενεργούνται στα απογευματινά εργαστήρια των νοσοκομείων.

Τα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα χαράτσια (clawback και rebate) που τα οδηγεί σε οικονομική καταστροφή καθώς όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των κλάδων, ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Πέτρος Γεωργακόπουλος κάνει λόγο για “ανεδαφικές διεκδικήσεις” από πλευράς των διαγνωστικών κέντρων.

Ανάρτηση για το θέμα έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης στο Facebook χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών κέντρων υποκινούμενες.

Και μπορεί τα κέντρα να άνοιξαν ξανά, όμως δεν δέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα εισπράττουν χρήματα από τους ασφαλισμένους οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να τα διεκδικήσουν από τον Οργανισμό. Αυτό από μόνο του θα προκαλέσει τρομερές δυσκολίες σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Στο μεταξύ σήμερα στις 13:30 θα υπάρξει νέα συνάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Ξέσπασε “πόλεμος”

Για το θέμα, υπήρξε έντονος διάλογος στην ΕΡΤ1, και αλληλοκατηγορίες μεταξύ του αντιπροέδρου του ΙΣΑ κ. Πατσουράκου και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεωργακόπουλου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρωινή Βάρδια», με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτιος Πατσουράκος, υποστήριξε ότι η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων, δεν είναι πολιτικά υποκινούμενη, ούτε υποκινούμενη από μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, αφού αυτοί που κινδυνεύουν να κλείσουν, «είναι τα μικρά διαγνωστικά κέντρα της γειτονιάς, που φεύγουν και στο εξωτερικό».

«Μας υποχρέωσαν σε μία τέτοια κινητοποίηση, γιατί αυτή τη στιγμή καταστρέφονται όλα τα εργαστήρια. Πρέπει να μας βοηθήσουν. Από την κινητοποίησή μας εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά και οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι θα εξετάζονται δωρεάν. Το υπουργείο πρέπει να βοηθήσει να λυθεί το θέμα. Είναι μία απλή λογιστική τακτοποίηση για το 2018, που μπορεί να γίνει κατέληξε».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Πέτρος Γεωργακόπουλος, κατηγόρησε τους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων, ότι «οδηγούν τον κλάδο σε ανεδαφικές διεκδικήσεις. « Η βασική διεκδίκησή σας είναι να καταργηθεί το clawback», είπε στον κ. Πατσουράκο με έντονο τρόπο και συμπλήρωσε. «Παίζετε το θέατρο του παραλόγου και η απόφασή σας να χρεώνετε στο 85% της ασφαλιστικής τιμής, είναι ένα ακραίο αντικοινωνικό μέτρο και μία αντισυμβατική συμπεριφορά. Είναι ανάλγητη κοινωνικά απόφαση».

Δείτε τον έντονο διάλογο στην εκπομπή της ΕΡΤ:

Πολάκης: Υποκινούμενη η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα

Για «καθαρά πολιτική και επιχειρηματικά υποκινούμενη» κινητοποίηση, κατηγορεί τους ιδιοκτήτες μεγάλων διαγνωστικών κέντρων, ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του, στο Facebook.

Ο κ. Πολάκης αναφέρει αναλυτικά:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την απεργία που επέβαλλαν στον κλάδο οι εκπρόσωποι των μεγάλων διαγνωστικών Κέντρων ,παρά τις κινήσεις που έγιναν από μεριάς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου (αύξηση του ορίου δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά για το 2019 και πρόταση για ποσό μηνιαίας υποβολής που δεν θα υπόκειται σε περικοπή).

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΠΩΣ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ: Να οδηγηθούν τα πράγματα σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ ,με πρωτοφανή επιβάρυνση των πολιτών και ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ .

Είναι φανερό πως πρόκειται για κίνηση που γίνεται πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο για να εξοργίσει τους πολίτες και να στηρίξει το αφήγημα του Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση των πάντων .

ΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ να μην στηρίξουν αυτό το σχέδιο ΓΙΑΤΙ Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :Να πάρουν δηλαδή “πακέτο” όλη τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εργαστηριακές εξετάσεις δέκα μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων (για τις οποίες σχεδιάζει πάλι η ΝΔ να τους δώσει-ενοικιάσει και τα διαγνωστικά Μηχανήματα των νοσοκομείων )

Το υπουργείο Υγείας θα αυξήσει από αύριο τη διαθεσιμότητα των Υποδομών του δημοσίου τομέα για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΙΣΧΡΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ.

ΤΗ ΛΥΣΗ ΘΑ ΤΗ ΔΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ».

Δείτε την ανάρτηση:

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Τετάρτης και η απόφαση

Την Τετάρτη μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που είχαν οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα) στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα μορφή κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου, τα διαγνωστικά κέντρα άνοιξαν τελικά όμως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παίρνουν απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλλουν, για την ασφαλιστική τιμή δηλαδή, και στη συνέχεια θα παίρνουν πίσω τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο δεν θα πληρώνουν όπως αποφασίστηκε το 15% της συμμετοχής στις εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται από τη νέα αυτή μορφή κινητοποιήσεων οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας όπως καρκινοπαθείς κ.λ.π

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Υγείας υπήρξαν έντονες διαφωνίες από την πλευρά των εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων καθώς όπως είπαν, υπήρχαν νομικά ζητήματα που θα έπρεπε να εξεταστούν σε βάθος. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε πει ότι παρουσιάστηκε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων με βάση την οποία εκτός από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί ως προσαύξηση για το 2019 ενισχύεται με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός των εργαστηρίων για το τρέχον έτος.

Όπως είχε εξηγηθεί για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η βουλή έχει κλείσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ