Το Ρούπελ “αποκαλύπτεται” με ένα συλλεκτικό ημερολόγιο για το 2019

Το θρυλικό παρελθόν του οχυρού Ρούπελ στις Σέρρες, ανακαλεί στον επισκέπτη μνήμες ηρωισμού και αυτοθυσίας, μεταφέροντάς τον πίσω στο χρόνο. Το 1941, στη δίνη του Β’ Π.Π. και της γερμανικής επίθεσης στην Ελλάδα (6-10/4/1941), οι υπερασπιστές του Ρούπελ αντιστάθηκαν με θάρρος και γενναιότητα, αναγκάζοντας τελικά τους εισβολείς -μετά από μεγάλες απώλειες- να τροποποιήσουν άρδην τα αρχικά τους σχέδιά και να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη μέσω της (τότε) Γιουγκοσλαβίας.

Η απάντηση του διοικητή του συγκροτήματος -Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου- στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση: ”Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται”, έγραψε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας. Όταν οι Γερμανοί μπήκαν σε μία από τις στοές του Ρούπελ, βρήκαν γραμμένο στον τοίχο τη φράση: “Στις Θερμοπύλες σκοτώθηκαν οι 300, εδώ θα πέσουν οι 80”, όσο ήταν δηλαδή ο αριθμός επάνδρωσης του συγκεκριμένου τομέα. Κατά την αποχώρηση των Ελλήνων από το Ρούπελ (10/4/1941), όταν πλέον είχε καταληφθεί η Θεσσαλονίκη και υπογραφεί Συνθηκολόγηση, οι Γερμανοί απέδωσαν τιμές. Πρωτόγνωρο περιστατικό στη διάρκεια του Β΄ Π.Π.

Το μεγαλύτερο της “Γραμμής Μεταξά”

Το συγκρότημα του Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της φημισμένης “Γραμμής Μεταξά”, που κατασκευάστηκε την περίοδο 1936-1940 στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Κατά τον Β΄ Π.Π. αποτελούνταν από έξι (6) μεγάλα οχυρά (Ουσίτα, Εισόδου, Μολών Λαβέ, Προφήτη Ηλία, Εξόδου, Νωτιαίας Άμυνας) και εννέα (9) μεμονωμένα πολυβολεία, με συνολικό μήκος υπόγειων στοών επικοινωνίας και καταφυγίων 6.100 μ. Τα ενεργητικά σκέπαστρα του οχυρού (πολυβολεία, αντιαρματικά πυροβολεία, αντιαεροπορικά πυροβολεία, ολμοβολεία, βομβιδοβολεία, παρατηρητήρια κ.ά.) -που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση της γερμανικής επίθεσης -αριθμούσαν συνολικά 123.

Το οχυρό Ρούπελ, όπως ολόκληρη η “Γραμμή Μεταξά”, μπορεί να μην είναι ενταγμένο πλέον στον αμυντικό σχεδιασμό -αφού πλέον δεν υφίσταται ο “από βορρά κίνδυνος” και η γειτονική Βουλγαρία είναι χώρα σύμμαχος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ- ωστόσο είναι επισκέψιμο ως ιστορικό μνημείο, με ευθύνη της Στρατιωτικής Υπηρεσίας. Καταρτισμένο προσωπικό πραγματοποιεί καθημερινά (09:00-13:00) ξεναγήσεις στους επισκέπτες, στο πάλαι ποτέ υπόγειο Σταθμό Διοικήσεως του συγκροτήματος, έδρα του διοικητή Δουράτσου, όσο και στον επιφανειακό περιβάλλοντα χώρο.

Ένα συλλεκτικό ημερολόγιο

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναγκαιότητα διάσωσης και ανάδειξης των παροπλισμένων σήμερα οχυρώσεων της θρυλικής “Γραμμής Μεταξά”, η Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση, με έδρα το ακριτικό Άγκιστρο Σερρών, αφιέρωσε το Ημερολόγιο του 2019 στο οχυρό–σύμβολο του Ρούπελ, που κατάφερε να κερδίσει τον θαυμασμό και την αναγνώριση του εχθρού και των συμμάχων κατά τον Β’ Π.Π.

Μέσα από σύγχρονες φωτογραφίες, που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται, “αποκαλύπτεται” ολόκληρο το συγκρότημα του Ρούπελ και γίνονται γνωστές λεπτομέρειες που μαρτυρούν το μεγαλείο της κατασκευής του αλλά και της φημισμένης ιστορίας του.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται, το γραφείο του διοικητή του Ρούπελ κατά τη γερμανική επίθεση Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, υπόγειες στοές με σημάνσεις του 1940-1941, “μηνύματα” στρατιωτών στους τοίχους των στοών λίγο πριν την εισβολή, τεχνικές λεπτομέρειες από την κατασκευή των υπόγειων οχυρώσεων (είσοδοι, φρεάτιο εξαερισμού κ.α.) αλλά και των εξωτερικών έργων (αντιαεροπορικό, ολμοβολείο), αντιαρματικά εμπόδια του Β΄Π.Π Κ.Α.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του Ημερολογίου, όπως και των υπολοίπων εκδόσεων της η Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση, θα διατεθούν για την αποκατάσταση στοάς οχυρού της “Γραμμής Μεταξά” στις Σέρρες.

Πληροφορίες : http://www.agkistroaction.gr/

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ