Επελαύνει ο “Ξενοφών”: Δεμένα τα πλοία, κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες – Μεσογειακός κυκλώνας απειλεί το Ιόνιο

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας του φθινοπώρου έκανε την εμφάνιση του και όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο “Ξενοφώντας”.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές τα 9 με 10 μποφόρ. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας, αλλά στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούννται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος.

Λόγω των ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου η Πυροσβεστική στην Αττική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 55 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Ο “Ξενοφών” σαρώνει τη χώρα – Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

Κλειστά τα σχολεία σε Ανδρο, Τήνο και Μύκονο λόγω των θυελλωδών ανέμων

Την αναστολή λειτουργίας για σήμερα όλων των σχολικών μονάδων της Μυκόνου, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και συγκεκριμένα των θυελλωδών ανέμων (9 και βαθμιαία 10 μποφόρ) που προβλέπεται να επικρατήσουν στο νησί αποφάσισε ο δήμος Μυκόνου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο δήμαρχος Άνδρου, σύμφωνα με την οποία οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά τις επόμενες δύο ημέρες, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2018. Η απόφαση ελήφθη μετά την έκδοση δελτίου έκτακτων καιρικών φαινομένων και κατόπιν του έκτακτου Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου, που πραγματοποιήθηκε χθες, 24 Σεπτεμβρίου 2018.

Επίσης, ο δήμαρχος Τήνου έχοντας υπόψη τις αρμόδιες διατάξεις αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας για μία ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αποκολλήθηκε στέγη από Δημοτικό σχολείο στο Καματερό λόγω της κακοκαιρίας – ΦΩΤΟ

Ένα μέρος της σκεπής του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Καματερό αποκολλήθηκε λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός μαθητών ή δασκάλων.

Τη φωτογραφία έστειλε πατέρας μαθητή στην εκπομπή “Σήμερα” του ΣΚΑΙ:

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Όλυμπο – ΦΩΤΟ

Με την επέλαση του βαρομετρικού χαμηλού «Ξενοφών», έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτες νιφάδες χιονιού.

Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, «ντύθηκε» στα λευκά, όπως δείχνει η web κάμερα που έχει εγκατασταθεί στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος στα 2.650 μέτρα και βλέπει προς το Στεφάνι με υψόμετρο 2.909 μέτρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα από τον Όλυμπο.

Προσοχή: Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μεσογειακό κυκλώνα στο Ιόνιο

Ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ