Διοικητής ΚΥΤ Μόριας: Όταν ακούω τη λέξη ”κολαστήριο” στεναχωριέμαι – Με 2.500 παιδιά εδώ είναι μια παιδική χαρά

“Είναι υπερβολή. Όταν ακούω τη λέξη ”κολαστήριο” στεναχωριέμαι,αλλά από την άλλη πλευρά λέω ότι εδώ είναι μία παιδική χαρά. Με 2.500 παιδιά εδώ, αν περπατήσετε, θα δείτε πόσες χαρούμενες παιδικές φωνές ακούγονται. Εμείς βοηθάμε ανθρώπους, δεν τους κλείνουμε εδώ για να τους βασανίσουμε”, δήλωσε στον Realfm και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη ο διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Γιάννης Μπαλπακάκης.

“Μπορεί κάποιοι να λένε ”κολαστήριο” αλλά ας έρθει κάποιος να διαχειριστεί 58 διαφορετικές εθνικότητες και να τους ικανοποιήσει όλους. Στο φαγητό, ένας το θέλει αλμυρό, άλλος το θέλει πικάντικο”, σημείωσε ο κ. Μπαλπακάκης.

Παράλληλα, αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, ο διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης εκτίμησε ότι “οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές, όλα αυτά θα ήταν καλά αν είχαμε μέχρι 3.500 ανθρώπους. Είμαστε οριακά αλλά γίνεται προσπάθεια. Από τη στιγμή που σήμερα έχουμε 8.675 δημιουργούνται προβλήματα. Το προσωπικό εδώ καταβάλει υπεράνθρωπη προσπάθεια. Έχουμε ξεκινήσει την αποσυμφόρηση, μέχρι τέλος του μήνα θα φύγουν 2.500 άτομα για την ενδοχώρα”.

Με αφορμή τις καταγγελίες για τις τους βιασμούς και τις αυτοκτονίες στο ΚΥΤ της Μόριας, ο κ. Μπαλπακάκης δήλωσε: “Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν τέτοια γεγονότα αλλά όχι στο βαθμό που αναφέρονται. Βρίσκονται πάρα πολλές οικογένειες, το 80% είναι οικογένειες, έχουμε 2.500 παιδιά. Έχουμε σοβαρούς ανθρώπους. έχουμε και ένα ποσοστό 5%-10% παραβατικοί, δύσκολοι άνθρωποι.

Η αστυνομία έχει κάνει φέτος 900 συλλήψεις από τις οποίες το 15% έχει πάει στη φυλακή”.

“Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν περάσει από εδώ μας δίνουν συγχαρητήρια και λένε «μα άλλη εικόνα έχουμε» και μετά βγαίνουν οι ίδιοι απ’ έξω και λένε άλλα πράγματα. Δεν μπορώ να το διαχειριστώ αυτό το πράγμα”, πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Μπαλμπακάκης υποστήριξε ότι”το πρόβλημα στην καθαριότητα είναι ότι σε έναν μικρό χώρο είναι πάρα πολύς κόσμος και η κουλτούρα αυτών των ανθρώπων δεν το έχει να πετάξει το χαρτάκι στο καλάθι, θα το πετάξει στον δρόμο”.

”Δεν βάλαμε κανέναν φυλακή, το camp είναι ανοικτό, φεύγει κόσμος απλώς φεύγει οργανωμένα. Δεν μπορούμε να τους αδειάσουμε στο λιμάνι του Πειραιά και να τους πούμε πηγαίνετε όπου θέλετε”, πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ