Ανακοίνωση ΑΣΓΜΕ για τις αλλαγές στο Λύκειο: Τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν, αλλά να γιγαντωθούν

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Λύκειο εξέδωσε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η ΑΣΓΜΕ, “Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση φέρνει “νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα” για τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών μας”.

“Τα προβλήματα του Λυκείου τα οποία επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο δεν πρόκειται να λυθούν με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά, υπάρχει ο κίνδυνος να γιγαντωθούν”, προσθέτει και συνεχίζει:

“Πιο συγκεκριμένα, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης:

Το Λύκειο μετατρέπεται ακόμα πιο έντονα σε εξεταστικό κέντρο, με την προσθήκη νέων εξετάσεων πανελλαδικού τύπου.

Το Λύκειο γίνεται “σχολείο-φροντιστήριο”, γιατί επί της ουσίας η γενική μόρφωση σταματά στα 15 χρόνια. Τα παιδιά μας θα αναγκάζονται να συμπληρώσουν μηχανογραφικό από την Β Λυκείου, με πολύ πιο περιορισμένο αριθμό επιλογών, “κόβοντας τα φτερά” πολλών μαθητών, λαϊκών κυρίως οικογενειών. Έτσι, οι ταμπέλες θα μπαίνουν στους μαθητές από νωρίς και θα σφραγίζουν τη μελλοντική τους πορεία.

Ως ΑΣΓΜΕ καλούμε τους Συλλόγους Γονέων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες Γονέων:

Να οργανώσουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τα μαθητικά συμβούλια, το επόμενο διάστημα, συζητήσεις και εκδηλώσεις για αυτό το φλέγον ζήτημα.

Να στηρίξουν στην πράξη τους αγώνες των μαθητών, των παιδιών μας, που έχουν ανησυχίες, θέλουν τόσα πολλά να γνωρίσουν και να μάθουν ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.

Να μπουν μπροστά στη διεκδίκηση μέτρων στήριξης της λαϊκής οικογένειας, πρόσθετης διδακτικής στήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας σε Γυμνάσια και Λύκεια. Να μπει αποφασιστικά ένα τέλος στην οικονομική αιμορραγία των οικογενειών μας από την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια.

Ως ΑΣΓΜΕ δεν υπερασπιζόμαστε το Λύκειο που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Αυτό που ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας, δεν μας αξίζει.

Εμείς θέλουμε ένα Λύκειο που θα είναι πλήρως αποδεσμευμένο από τις εξετάσεις και όχι οι εξετάσεις να καθορίζουν τα πάντα στο πρόγραμμα του σχολείου.

Εμείς θέλουμε ένα σχολείο ενιαίο που θα χωρά όλη τη γνώση και όλα τα παιδιά. Να έρχονται οι μαθητές σε επαφή με όλο τον πλούτο του ανθρώπινου πολιτισμού, να χαίρονται την εφηβεία τους και όχι να τρέχουν και να μην φτάνουν, να τους κόβονται τα φτερά από την ηλικία των 15 ετών.

Θέλουμε ένα σχολείο που θα διαμορφώνει ανθρώπους με γνώση των δικαιωμάτων τους, της ιστορίας του τόπου τους, να μην στέκονται αμήχανοι μπροστά στις εξελίξεις αλλά να μπορούν να τις ερμηνεύουν, να συμβάλλουν στην αλλαγή του κόσμου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ