Αυτές είναι οι ποινές του Εφετείου για τη “θηλυκή” συμμορία που καταχράστηκε εκατομμύρια ευρώ από το ΙΚΑ Καλλιθέας

Με καταδίκη σε καθείρξεις των πέντε γυναικών, πρώην υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας που επί σειρά ετών χορηγούσαν παράνομα επιδόματα και παροχές, έκλεισε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που φαίνεται να προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο ίδρυμα.

Το Β´ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στις πέντε γυναίκες ποινές κάθειρξης από 14 έως και 27 έτη (με εκτιτέα τα 25) ενώ μαζί τους καταδικάστηκε και ο σύζυγος μίας εξ αυτών σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή. Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενες καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της απάτης μέσω υπολογιστή, της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία, της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σε πρώτο βαθμό οι κατηγορούμενες είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 31 έως και 37 ετών.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματικά πρόστιμα από 30.000 έως 80.000 ευρώ, ενώ επιδίκασε, όπως και πρωτοδίκως, χρηματική ικανοποίηση για τη ζημιά του ΙΚΑ 2 εκατ. ευρώ. Διέταξε επίσης την απόδοση στον ασφαλιστικό φορέα όλων των δημευθέντων και κατασχεθέντων χρημάτων των καταδικασθέντων γυναικών. Το ΙΚΑ διεκδικεί από τις πέντε πρώην υπαλλήλους του συνολική αποζημίωση περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημιά που υπέστη, ενώ μέσω της αστικής δικαιοσύνης διεκδικεί περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη.

Οι εφέτες αποφάσισαν να μετατρέψουν την κακουργηματική κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία (πλημμέλημα) και αναγνώρισε στους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σε δύο από τις πρώην υπαλλήλους αναγνώρισε επιπλέον και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς οι συγκεκριμένες έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο χρήματα και ακίνητα.

Η υπόθεση, αποκαλύφθηκε το 2012, και αφορά παράνομα επιδόματα και παροχές που οι γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ στην Καλλιθέα χορηγούσαν, με το αζημίωτο, σε ασφαλισμένους του ιδρύματος.

Σύμφωνα με την δικογραφία η ζημιά του ΙΚΑ από την παράνομη δράση επί σχεδόν εννιά χρόνια των στελεχών του καταστήματος Καλλιθέας, αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ