Πέπλο αφρικανικής σκόνης “σκέπασε” την Κρήτη – Δεν μπορούν να ανασάνουν οι κάτοικοι – Κυκλοφορούν με μάσκες – ΒΙΝΤΕΟ

Το κύμα της «αφρικανικής» σκόνης μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να πνίξει πολλές περιοχές της Κρήτης.

Οι κάτοικοι του νησιού δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ αρκετοί επιστράτευσαν, ακόμα και «αντιασφυξιογόνες» μάσκες για να προστατευτούν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Όπως μεταδίδει το cretapost.gr, το ΕΚΑΒ κλήθηκε να παραλάβει αρκετούς πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες και τα ΒΙΝΤΕΟ

Από την άλλη πλευρά, ο μετεωρολόγος Γιάννης Λέκκας, μιλώντας στο Cretalive.gr, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ “σοβαρό περιστατικό μεταφοράς αφρικανικής σκόνης”. Όπως είπε, “προέρχεται από ένα πολύ υψηλό βαρομετρικό που ξεκίνησε από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και μεταφέρθηκε από τα δυτικά πάνω από την Κρήτη, φέρνοντας σκόνη μαζί με θερμή αέρια μάζα. Αυτό το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί βόρεια από την Κρήτη και θα συγκρουστεί με κατεψυγμένες αέριες μάζες που θα φέρουν βροχές και χιόνια στην Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας στην Κρήτη τη σκόνη και τη θερμή μάζα”.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, ήδη έχει σταματήσει η τροφοδότηση του φαινομένου, ενώ τις επόμενες ώρες θα αρχίσουν να υποχωρούν οι νοτιάδες δίνοντας στους ανέμους δυτικό ρεύμα. Από αύριο θα υπάρξει υποχώρηση της σκόνης, με την κατάσταση να βελτιώνεται σε σχέση με σήμερα.

Πηγή: cretapost.gr / cretalive.gr /e-kriti.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ