Εθνική τραγωδία – Χάθηκαν στη λάσπη 16 ψυχές – Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει την περιοχή- ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ

Σε εθνικό πένθος έχει βυθιστεί η χώρα από τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής. Η τραγωδία έχει στοιχίσει τη ζωή έως τώρα σε 16 άτομα, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της σφοδρότατης κακοκαιρίας που έπληξε τις περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και της Μαγούλας.

Κάποιοι πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους, στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από τον ορμητικό χείμαρρο, άλλοι εντοπίστηκαν νεκροί στο δρόμο, ενώ δύο σοροί βρέθηκαν στη θάλασσα, έχοντας παρασυρθεί από τα μανιασμένα νερά.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου συνολικά στο Θριάσιο νοσοκομείο διακομίστηκαν 23 τραυματίες, αλλά μόνο για τους 12, πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, κρίθηκε ότι έπρεπε να παραμείνουν για νοσηλεία.

Πιο σοβαρά είναι μία γυναίκα 83 ετών, η οποία διασωληνώθηκε και βρίσκεται στη ΜΕΘ.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός παραμένει επί ποδός, με δεδομένο και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Αναγνωρίστηκε ο νεκρός που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας

Αναγνωρίστηκε από τους οικείους του, η σορός του άτυχου άνδρα, που εντοπίστηκε πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή μπροστά στην παραλία της Ελευσίνας στη θέση “Αμερικανική προβλήτα”.

Πρόκειται για έναν 47χρονο οδηγό φορτηγού που είχε φορτώσει με το βυτιοφόρο του καύσιμα από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ προκειμένου να τα μεταφέρει στο Καρπενήσι.

Ο 47χρονος εγκλωβίστηκε λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Μάνδρας και στην προσπάθεια του να διαφύγει από το όχημά του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Η σορός του εντοπίστηκε στην παραλία της Ελευσίνας από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού – Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Σύμφωνα με τη ΕΜΥ, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους. Ήδη, αυτήν την ώρα, στις περιοχές της Νέας Περάμου και της Μάνδρας Αττικής, η έντονη βροχόπτωση έχει ξεκινήσει.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούς της ΕΜΥ,

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (16-11-2017)

κατά διαστήματα το Ιόνιο, όλα τα ηπειρωτικά, η Ευβοια, οι Σποράδες και πιθανόν τη νύχτα οι Δυτικές Κυκλάδες και η Δυτική Κρήτη.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (17-11-2017)

Πιθανόν η Ήπειρος μέχρι το πρωί. Το Ιόνιο (κυρίως νοτιότερα της Κέρκυρας), οι Σποράδες, η Ευβοια, οι Κυκλάδες, η Δυτική Κρήτη και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας).

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (18-11-2017)

Αρχικά όλη η χώρα εκτός από την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα ηπειρωτικά (εκτός από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη)

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (19-11-2017)

Πιθανόν μέχρι το μεσημέρι η Αν. Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Εθνικό πένθος κήρυξε ο Πρωθυπουργός

Εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας κήρυξε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων.

Με δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι:

-Θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.

-Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.

– Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.

Ανακοίνωσε ότι:

-Ηδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.

-Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.

-Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

Επίσης ευχαρίστησε όσους κάτω από αντίξοες συνθήκες πάλεψαν και παλεύουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

“Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλη την Ελλάδα.

Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή.

Ως αυτή την ώρα Θρηνούμε δεκατέσσερις νεκρούς στη Μάνδρα, και στη Νέα Πέραμο της Αττικής.

Και η ευχή όλων μας είναι ο αριθμός αυτός να μη μεγαλώσει κι άλλο.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειές των θυμάτων.

Και να δεσμευτώ ότι θα σταθούμε δίπλα τους με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας.

Kαι πιστεύω ότι τούτη την ώρα, η κήρυξη εθνικού πένθους για τη μεγάλη αυτή τραγωδία, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Πριν από λίγο συγκάλεσα σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς, τον αρχηγό της πυροσβεστικής και την περιφερειάρχη που από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν να συντονίζουν τις επιχειρήσεις της πολιτικής προστασίας.

Και θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω για τα άμεσα μέτρα στα οποία καταλήξαμε:

Η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.

Ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.

Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

Δεσμεύομαι ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.

Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.

Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, όπως και όλους όσους, μέσα από αντίξοες συνθήκες, πάλεψαν και παλεύουν αυτή την ώρα για να σώσουν περιουσίες και ζωές.

Εύχομαι κουράγιο και δύναμη τόσο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας, όσο και σε κείνους που δίνουν τη μάχη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Δείτε το βίντεο:

Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 600 κλήσεις για άντληση υδάτων, απεγκλώβισαν 86 ανθρώπους από σπίτια και αυτοκίνητα. Τις τοπικές δυνάμεις συνέδραμαν πυροσβέστες από όλη την Αττική καθώς και από όμορους νομούς. Συνολικά επιχείρησαν 190 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα. Συνολικά έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων, ενώ παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της Αττικής.

Οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τις φονικές πλημμύρες . Στο πλαίσιο της έρευνας θα ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις , όπως πολεοδομικές παραβάσεις, και αν χρειαστεί θα κινηθεί και η αυτόφωρη διαδικασία.Μηνυτήρια αναφορά της Δούρου για την τραγωδία

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από την φονική καταιγίδα στη Μάνδρας και τη Νέα Πέραμο υπέβαλε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η δήλωση της κυρίας Δούρου:

“Αυτή την ώρα δεκάδες συμπολίτες μας θρηνούν την απώλεια ζωής των πιο κοντινών τους προσώπων. Και θρηνούν μέσα στη λάσπη. Ένα τεράστιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, δοκιμάζει τους συμπολίτες μας, κι εμείς στην Περιφέρεια Αττικής πράττουμε ότι οφείλουμε εκ του νόμου με συναίσθηση ευθύνης”, δήλωσε η Ρένα Δούρου η οποία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για την τραγωδία στη Δυτική Αττική.

Έχουμε κλείσει τα σχολεία για να μην δοκιμαστούν ζωές μικρών παιδιών, έχουμε κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη τους δοκιμαζόμενους δήμους ώστε να μπορέσουν να λάβουν από το αρμόδιο υπουργείο αποζημιώσεις. Έχουμε προσφύγει στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω συνδρομή.

Και συνδράμουμε με μηχανήματα την Πυροσβεστική. Όμως την ίδια στιγμή, εκ του θεσμικού μου ρόλου, αισθάνομαι την ευθύνη να αναζητήσω τις ευθύνες και τις αιτίες που αυτές τις ώρες συμπολίτες μου θρηνούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Θα ήθελα να μην είμαι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα παθογενειών όπου τα μπαζωμένα ρέματα, τα σπίτια που έχουν παράνομα κτιστεί στις κοίτες ποταμών, με μια νομοθετική ρύθμιση, κάποια στιγμή, νομιμοποιούνται.

Δεν θα ήθελα να είμαι ένας κρίκος στην αλυσίδα δεκαετιών στρεβλώσεων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που προσπερνά τη μία βιβλική καταστροφή μετά από την άλλη, χωρίς να αναζητήσει τα αίτια. Θέλω λοιπόν να συνδράμω ως επικεφαλής της Περιφέρειας ώστε για αυτές τις ζωές που θρηνούμε και τις περιουσίες που καταστράφηκαν να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες.

Υπέβαλα στην κ. Δημητρίου αναφορά ώστε κι εγώ να συνδράμω ώστε αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους δεν επιχειρούν αυτή τη στιγμή κανενός είδους τυμβωρυχία και, πρωτόγνωρο, ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν επιδοθεί στη λασπολογία και την μικροκομματική λογική.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού σώματος καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς όπως τον κ. Ζαγοραίο και την κ. Δημητρίου που έχουν επιδείξει αντανακλαστικά που έχουμε όλες και όλοι ανάγκη”, ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής.

Στον τόπο της τραγωδίας στη Μάνδρα και τις γύρω περιοχές μετέβησαν, με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος.

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, θα παραμείνουν κλειστά και την Πέμπτη τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.

Το πρωί της Τετάρτης, απεγκλωβίστηκαν επιβάτες λεωφορείου που είχε ακινητοποιηθεί, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Μάνδρας.

Οι δρόμοι σε Νέα Πέραμο και Μάνδρα Αττικής μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους και οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα τους.

Εικόνες αποκάλυψης απαθανάτισε αναγνώστης του enikos.gr από τη μεσαία γέφυρα της Μάνδρας στην πρώτη έξοδο της εθνικής οδού. Τα σπίτια που βρίσκονται παραπλεύρως του δρόμου έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα έχουν “πνιγεί” στη λάσπη, ενώ τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει φερτά υλικά.

Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε τη διακοπή κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας στο 2ο χιλιόμετρο, στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Τα ορμητικά νερά που κατέβαιναν στη Μάνδρα από το βουνό, έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ τα νερά έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος.

Αναγνώστης του enikos.gr κατέγραψε με το κινητό του τις δραματικές στιγμές όπου ένας χείμαρρος παρασύρει με μεγάλη ορμή ένα αυτοκίνητο μπροστά στο σπίτι ενός ηλικιωμένου, ο οποίος έχει βγει έξω από αυτό στο σημείο που περνούν με δύναμη τα νερά.

Όσοι βρίσκονται σε ύψωμα, απέναντι από το πλημμυρισμένο σημείο του φωνάζουν να προφυλάξει τον εαυτό του.

Όπως βλέπουμε στο βίντεο εκεί βρίσκεται και ένα μεγάλος εκσκαφέας, ο χειριστής του οποίου προσπαθεί να συγκρατήσει το όχημα που παρασύρεται από τα νερά. Η ορμή του χειμάρρου είναι τόσο έντονη που δυσκολεύεται ακόμη και με αυτό το βαρύ όχημα.

Τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν άτομα που είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Ολόκληρη η περιοχή είχε καλυφθεί από φερτά υλικά που κατέβηκαν από το βουνό, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν, περιέγραψαν στον ΑΝΤ1 εργαζόμενοι βιομηχανίας και σούπερ μάρκετ που χρειάστηκαν τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, προκειμένου να καταφέρουν να φύγουν από τους χώρους εργασίας τους στη Μάνδρα. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κατάφεραν να απεγκλωβιστούν πηδώντας στην καρότσα ενός φορτηγού.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε αναγνώστης του enikos.gr από τη Μάνδρα Αττικής. Στο βίντεο φαίνεται η μεγάλη ορμή του χειμάρρου που περνάει από τα σπίτια, με το ύψος του νερού να αγγίζει το ένα μέτρο.Τα νερά έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών.Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στη Νέα Πέραμο, όπως φαίνεται στα βίντεο και τις φωτογραφίες που έστειλα αναγνώστες του enikos.gr.

Τα ορμητικά νερά, αφού παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους έριξαν και τον μαντρότοιχο του Νεκροταφείου της Μάνδρας που πλημμύρισε αμέσως.

Viral οι φωτογραφίες του άνδρα που σώζει ένα γατάκι και ένα σκυλάκι από τη θεομηνία

Viral έχουν γίνει οι φωτογραφίες ενός άνδρα που σώζει ένα γατάκι και ένα σκυλάκι από τη θεομηνία στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές στη Δυτική Αττική.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, φαίνεται ένας νεαρός να πατά πάνω σε αυτοκίνητα και να σώζει ένα σκυλάκι από το δέντρο στο οποίο είχε ανέβει για να γλυτώσει από τους χειμάρρους και είχε εγκλωβιστεί, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε πως μέσα στο μπουφάν του έχει ένα μικρό γατάκι.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Σκηνές που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στη Δυτική Αττική εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Την ώρα που ο ρεπόρτερ βρισκόταν στη Νέα Πέραμο και συνομιλούσε με τον δήμαρχο Μεγαραίων, Γρηγόρο Σταμούλη, ακούγονταν δυνατοί θόρυβοι από τη σκεπή του σπιτιού όπου κατέρρεαν ξύλινες κατασκευές και σοβάδες.Δείτε το βίντεο:

Δραματικές ώρες στη Μάνδρα: Χωρίς ρεύμα και νερό οι κάτοικοι – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι της Μάνδρας αφού, πέρα από τις καταστροφές στις περιουσίες τους, σημειώθηκε διακοπή ρεύματος και υδροδότησης.

Δείτε τις φωτογραφίες αναγνώστη του enikos.gr

Το enikos.gr στηρίζεται στη διαδραστικότητα και την επικοινωνία με όλους τους αναγνώστες που καθημερινά επικοινωνούν, σχολιάζουν, καταγγέλλουν ή στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο όπου βρίσκονται.

Αν θέλεις να στείλεις φωτογραφία ή βίντεο για να δημοσιευθεί στο enikos.gr, αποθήκευσε στο κινητό σου τηλέφωνο αυτόν τον αριθμό 6944 05 05 05 και στείλε μέσω imessage (χωρίς χρέωση), μέσω Viber (χωρίς χρέωση), μέσω WhatsApp (χωρίς χρέωση) ή μέσω mms (με χρέωση του παρόχου).

Μπορείς να στείλεις φωτογραφίες ή βίντεο και μέσω Facebook στην σελίδα του enikos: https://www.facebook.com/enikosgr/ και με email: [email protected]

Λάσπη και μπάζα… εξαφάνισαν τη θάλασσα στην παραλία της Νέας Περάμου – ΒΙΝΤΕΟ

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το λιμάνι της Νέας Περάμου με τόνους από μπάζα να έχουν δημιουργήσει ξέρες στον μόλο, όπου βούλιαξαν τουλάχιστον 13 βάρκες, ενώ η θάλασσα γέμισε με πλαστικές καρέκλες, οικοσκευές, ακόμη και ψυγεία από καταστήματα.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Νέο ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη από τις φονικές πλημύρρες στη Μάνδρα

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στη Μάνδρα Αττικής από τη φονική κακοκαιρία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Δείτε τα βίντεο που μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr

Η Περιφέρεια Αττικής για την τραγωδία στη Δ. Αττική: Κανείς δεν μπορεί να επιχειρεί μικροπολιτική εκμετάλλευση

Επίθεση σε όλους όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά την τραγωδία στους δήμους της δυτικής Αττικής από την φονική κακοκαιρία εξαπολύει με non paper η Περιφέρεια Αττικής.

«Η Αττική σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με φαινόμενο φυσικής καταστροφής που είναι σε εξέλιξη. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Και ουδείς έχει το δικαίωμα να επιχειρεί μικροπολιτική εκμετάλλευση, ενώ μάλιστα το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Περιφέρεια Αττικής αναφέροντας τις δράσεις που έχει αναλάβει.

Ταυτόχρονα η Περιφέρεια αναφέρει ότι τα μέσα που διαθέτει, είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα για ότι άλλο προκύψει σε περίπτωση που συνεχιστεί η θεομηνία.

Αναλυτικά το σημείωμα της Περιφέρειας:

«Η Αττική σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με φαινόμενο φυσικής καταστροφής που είναι σε εξέλιξη. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Και ουδείς έχει το δικαίωμα να επιχειρεί μικροπολιτική εκμετάλλευση, ενώ μάλιστα το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

– Από την πρώτη στιγμή, το πρωί της Τετάρτης, 15/11 η Περιφερειάρχης Αττικής αποφάσισε να ζητήσει από τους δήμους να μην λειτουργήσουν τα σχολεία και να τεθούν οι τρεις πληγείσες Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Δείτε εδώ

– Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με όλο το διαθέσιμο προσωπικό και τα μέσα, στο έργο των συναρμοδίων υπηρεσιών. Οι Υπηρεσίες τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση και συντονισμένα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την προστασία και υποστήριξη των κατοίκων των περιοχών αυτών. Παράλληλα, επειδή τα καιρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας παραμένουν σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου κριθεί απαραίτητο συνδράμοντας την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία και τις λοιπές κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες.

– Η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωσε για την καταγραφή των ζημιών. Δείτε εδώ

– Έθεσε σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, στη διάθεση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τρία Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας. Δείτε εδώ»

Βίντεο – ντοκουμέντο: Χείμαρρος παρασύρει αυτοκίνητο στη Μάνδρα – Σώθηκαν από θαύμα οι επιβάτες

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δραματική διάσωση δύο ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητο τους έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΑΝΤ1.

Στο βίντεο που ακολουθεί, φαίνεται ένα ζευγάρι να έχει εγκλωβιστεί εντός του αυτοκινήτου του σε κεντρικό δρόμο της Μάνδρας και να προσπαθεί απεγνωσμένα να βγει απ’ αυτό. Το όχημα παρασύρεται από τον ορμητικό χείμαρρο και στροβιλίζεται. Οι δύο άνθρωποι καλούν σε βοήθεια, όμως κανείς δεν μπορεί να τους ακούσει.

Τελικά, καταλήγει σε μία μάντρα και άμεσα εμφανίζονται οι πυροσβέστες, οι οποίοι τους πιάνουν στον αέρα και τους απεγκλωβίζουν.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Ο καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου στον ΑΝΤ1: Ο δήμος Μάνδρας και άλλοι 7 μπάζωναν επί 20 χρόνια το ρέμα – ΒΙΝΤΕΟ

Αποκαλύψεις που θα συζητηθούν, για τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στη Μάνδρα έκανε ο καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου υποστήριξε ότι την κύρια ευθύνη για την καταστροφή από τη νεροποντή φέρουν οι δήμοι της περιοχής. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά, ο δήμος Μάνδρας και άλλοι επτά μπάζωναν για 20 χρόνια το ρέμα.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Παπανικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου

Ο δήμαρχος Μεγαρέων στον ΑΝΤ1 για τη φονική κακοκαιρία – ΒΙΝΤΕΟ

“Σήμερα είχαμε μια βιβλική καταστροφή, αυτή η νεροποντή δεν έχει ξανασυμβεί στην περιοχή, όλοι οι δρόμοι έγιναν ποτάμια“, ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

“Είναι πάρα πολλές οι ζημιές σε σπίτια και σε αυτοκίνητα, δρόμοι έχουν καταστραφεί, πλατείες έχουν καταστραφεί, όπως επίσης και πεζοδρόμια, γέφυρες… Υπάρχει μεγάλη καταστροφή στην περιοχή. Αύριο θα βγουν συνεργεία να κάνουν καταγραφή των ζημιών. Ο Δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είχε γίνει η προεργασία που πρέπει για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα και για το αν υπάρχουν στην περιοχή σπίτια που είναι πάνω σε μπαζωμένα ρέματα, ο κ. Σταμούλης απάντησε:

“Σπίτια δεν ξέρω αν υπάρχουν, αλλά σίγουρα παρεμβάσεις στα ρέματα έχουν γίνει. Άναρχη δόμηση υπάρχει, αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής λέγεται Εθνική Οδός. Δυστυχώς όταν έφτιαξαν την Εθνική Οδό δεν πρόβλεψαν να αφήσουν ανοίγματα εκεί που ήταν η φυσική δίοδος των νερών”.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν ο Δήμος έχει κλείσει με εργοτάξιό του τη δίοδο του νερού με αποτέλεσμα ένα μέρος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν να οφείλεται σε αυτό, ο Δήμαρχος Μεγαρέων ανέφερε:

“Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, δεν έχει κλείσει καμία δίοδος του νερού, το νερό κατέβηκε από 4-5 κατευθύνσεις από ρέματα που υπάρχουν”.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ