Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι δύο πρώτοι αξιωματικοί πρότεινε η εισαγγελέας

Της Άννας Κανδύλη

Όχι στην έκδοση των δύο Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα χώρα είπε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου. 

Η εισαγγελική λειτουργός στην πρότασή της προς το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου όπου συζητήθηκε σήμερα η έκδοση των δύο εκ των οκτώ συνολικά αξιωματικών που εκζητούνται από την Τουρκία, χαρακτήρισε μη παραδεκτό το αίτημα των Τουρκικών Αρχών λόγω αοριστίας στην περιγραφή των αποδιδόμενων σε αυτούς πράξεων.

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της σημείωσε ότι υφίσταται  πραγματικός κίνδυνος αν εκδοθούν να μην δικαστούν  από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο ενώ έκανε λόγο για σοβαρή ανησυχία που υπάρχει ως προς τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης. “Υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια  και εξευτελιστική μεταχείριση” είπε η κ. Θεόδωρου αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία που συγκλίνουν σε αυτό:

-έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν. 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος ενώ απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

Κατόπιν των παραπάνω η κ. Θεοδώρου κατέληξε : “Θεωρώ μη επιτρεπτή την έκδοσή τους  με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση . Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται , ούτε αναστέλλονται”.  

Διαβάστε επίσης

Επιστολή του Φερχόφσταντ στον Τσίπρα: Μην εκδώσετε τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Ο Κουμουτσάκος για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς: Η Δικαιοσύνη να αποφασίσει ανεπηρέαστη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ