Πικραμμένος: Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει παράταση ορίου

Της Άννας Κανδύλη

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμένος μίλησε στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, χρησιμοποιώντας έναν ενωτικό λόγο, ενώ αναφέρθηκε στα θέματα που έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

«Δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση σε τέτοια έκταση γιατί το κύριο μέλημα όλων μας είναι να διαφυλάξουμε το κύρος της Δικαιοσύνης απέναντι στον Έλληνα πολίτη», δήλωσε ο κ. Πικραμμένος.

Αναφερόμενος στην αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ειπε: «Αντιλαμβάνομαι τα επιχειρήματα που είπατε, αλλά υπό την ισχύ του παρόντος Συντάγματος, δεν βλέπω περιθώριο τροποποίησης του ορίου ηλικίας. Ενδεχομένως με μία συνταγματική αναθεώρηση να μπορούσε να συζητηθεί».

Κάνοντας λογοπαίγνιο με το επώνυμο του, είπε, κάνοντας χιούμορ: «Μία άλλη ανάγνωση θα με έκανε πολύ πιο πικραμένο που αποχώρησα πρόωρα από την υπηρεσία μου».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, μίλησε για μαφιόζικη και παρακρατική επίθεση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών προσθέτοντας πως: «Το κεφάλι της ανεξάρτητης δικαιοσύνης επί πίνακι  ζητείται από την εκτελεστική  εξουσία. Η δικαιοσύνη αποτελεί  ύψιστη κοινωνική και ιστορική ανάγκη. Αν δεν λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι εγκλημάτων κατά του λαού και της χώρας δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει η χώρα», σημείωσε.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, σημείωσε πως «Αν και είναι γνωστά τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, εν τούτοις η λύση τους μετατοπίζεται και πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης. Αν όμως η κρίση δεν είναι παροδική, όπως φαίνεται,  πώς θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη; Κι αν  καταρρεύσει το δικαστικό σύστημα  τι επιπτώσεις θα έχει στη Δημοκρατία;», αναρωτήθηκε.

«Περιμένουμε εδώ και καιρό  μία απάντηση αντάξια του διακυβεύματος, αλλά βλέπουμε μόνο μία υπεροπτική σιωπή. Η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, στο επίκεντρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου», κατέληξε η κ. Γιανναδάκη.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής σημείωσε ότι: «Απόπειρες ποδηγέτησης Δικαιοσύνης υπήρχαν και στο παρελθόν. Η θεσμική  αντιμετώπιση αυτών εξαρτάται από το σθένος και την τόλμη του δικαστή, προϋποθέσεις αυτονόητες για τη λειτουργία τους».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση διαλύει θεσμούς και δικαιοσύνη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ