Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος είναι διπολικός/ή;

Η διπολική διαταραχή είναι ψυχική διαταραχή (mental disorder) που ανήκει στην ομάδα των διαταραχών της διάθεσης.

Με τον όρο “ψυχική διαταραχή” περιγράφεται ένα σύνολο ψυχολογικών συμπτωμάτων, παθολογικών συμπεριφορών και μειωμένης λειτουργικότητας. Οι διαταραχές αυτές συνήθως προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική ενόχληση και έκπτωση στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας του ατόμου. Μπορεί να οφείλονται σε οργανικούς, κοινωνικούς, γενετικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. [ορισμός της ψυχικής διαταραχής σύμφωνα με: American Psychological Association (2007). APA Dictionary of Psychology. Washington, DC: Author.]

Εδώ ίσως αξίζει να σημειώσουμε ότι η ακριβής μετάφραση του όρου “mental disorder” είναι “νοητική / πνευματική διαταραχή”. Στην Ελλάδα όμως έχει επικρατήσει ο όρος “ψυχική (ή ψυχιατρική) διαταραχή”.

Οι διπολικές διαταραχές είναι ασθένειες που χαρακτηρίζονται από ακραίες διακυμάνσεις ανάμεσα σε δύο συναισθηματικές διαθέσεις: από την μία μεριά, υπέρμετρη έξαρση, δηλαδή “μανία” (“πάνω”), και από την άλλη, κατάθλιψη (“κάτω”). Περιλαμβάνει λοιπόν συναισθήματα των δύο συναισθηματικών άκρων ή αλλιώς “πόλων” (απ’ όπου προέρχεται και η λέξη “διπολική”, σε αντίθεση με τις καταθλιπτικές διαταραχές που ονομάζονται και μονοπολικές).

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ