Πότε πρέπει να πούμε στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει;

Ο Άγιος Βασίλης με την κόκκινη στολή του και την άσπρη γενειάδα του είναι στα μάτια των παιδιών αρωγός, άγγελος αφθονίας και πληρότητας, όπως και κάποιος του οποίου ο ρόλος είναι ακριβώς το να μπορεί να ακούει, να αφουγκράζεται και να ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών, λέει η Σοφία Χατζηδημητρίου, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια.

Είναι ο Άγιος Βασίλης της καλής ζωής, της ζεστασιάς, της διασκέδασης, της αγάπης, της έκπληξης και – ας μην ξεχνάμε βέβαια – και της απόλαυσης που το γνωστό αεριούχο ποτό, που πρωτοσυνέστησε την εικόνα αυτού του Άγιου Βασίλη, προβάλλει και υπόσχεται.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει είτε κατάλληλη ηλικία είτε κατάλληλος τρόπος για να καταρρίψει κανείς ένα μύθο. Σε ένα φυσιολογικά ψυχικά εξελισσόμενο παιδί όλες αυτές οι διαδικασίες θα κυλήσουν ομαλά και σε ένα περιβάλλον αμφίδρομο όπου το παιδί οδηγεί τους γονείς ως προς τις ανάγκες του και οι γονείς, αφουγκραζόμενοι αυτές ακολουθούν και διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφάλειας για το παιδί.

Το να εμμένει το παιδί στη διατήρηση μύθων όταν όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του τους έχουν εγκαταλείψει, ίσως να είναι ένα σημάδι ψυχικής διαταραχής, το οποίο καλό θα ήταν να κριθεί από κάποιον ειδικό επιστήμονα κατά περίπτωση.

 

Πηγή: Infokids.gr

 

Διαβάστε επίσης

Ποιο μοντέλο έβγαλε selfie με τον… Άγιο Βασίλη – ΦΩΤΟ

Τροχονόμος – Άγιος Βασίλης μοίραζε δώρα αντί για κλήσεις- ΒΙΝΤΕΟ

Ο Άγιος Βασίλης που λατρεύει τον μαξιλαροπόλεμο – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ