Εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Με μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούν οι γιατροί στο μέλλον να εντοπίζουν τα άτομα που έχουν την προδιάθεση να βάλουν τέλος στη ζωή τους…

Ένα γονίδιο που βρίσκεται στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και ονομάζεται SKA2, είναι υπεύθυνο για τις τάσεις αυτοκτονίας που εμφανίζουν κάποιοι άνθρωποι. Το συγκεκριμένο γονίδιο διατηρεί υπό έλεγχο τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα.

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που ελέγχει το στρες και την παρορμητική συμπεριφορά των ανθρώπων και τα άτομα που έχουν τάσεις αυτοκτονίας εμφανίζουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο «John Hopkins» της Βαλτιμόρης, κατάφεραν με μια απλή εξέταση αίματος να μπορούν να προβλέψουν, αν κάποιος θέλει να αυτοκτονήσει, ελέγχοντας αν το γονίδιο SKA2 φέρει παραλλαγές ή μεταλλάξεις.

Με αυτή την επαναστατική ανακάλυψη οι γιατροί θα μπορούν να θέσουν υπό επίβλεψη άτομα που έχουν τάσεις αυτοκτονίας και η εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε στρατιωτικούς, προτού πάνε σε επικίνδυνες πολεμικές ζώνες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου John Hopkins κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι, όταν το γονίδιο SKA2 σταματά να λειτουργεί σωστά, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος το άτομο να θέλει να αυτοκτονήσει.  Ήδη, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι άτομα που είχαν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν είχαν μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης στο αίμα τους.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ