Δ.Αθηναίων:Εξοργιστικό να σχολιάζει ο Κακλαμάνης

Δ.Αθηναίων:Εξοργιστικό να σχολιάζει ο Κακλαμάνης

Συνεχίζεται η κόντρα στο δήμο Αθηναίων με αφορμή τις εκτιμήσεις του οίκου Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα. 

“Είναι όχι μόνο προφανές αλλά και εύλογο το άγχος των δημοτικών παρατάξεων να ασκήσουν αντιπολίτευση. Ωστόσο, σοβαρότατα ζητήματα, όπως είναι η οικονομική κατάσταση του δήμου Αθηναίων, δεν προσφέρονται για επιφανειακές αναλύσεις και δημαγωγικές ανακοινώσεις, μετατρέποντας μια άκαιρη τεχνική διαδικασία, στην οποία προχώρησε ο οίκος Moody’s, σε όχημα επικίνδυνα λαϊκίστικης κριτικής” τονίζει σε νέα του ανακοίνωση ο δήμος Αθηναίων απαντώντας σε ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων. 

“Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι εξοργιστικό να σχολιάζει την οικονομική διαχείριση του δήμου Αθηναίων, ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος ως δήμαρχος, αύξησε τα δάνεια κατά 70 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα μόνο έτη. Αυτός που έως και λίγες εβδομάδες προτού εγκαταλείψει το αξίωμά του, αναγκάστηκε να λάβει δάνειο για να πληρώσει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Πρόκειται για τον ίδιο δήμαρχο που χρηματοδοτούσε τον Αθήνα 9,84 με 15,3 εκατομμύρια ευρώ το 2010, εν μέσω κρίσης, ενώ σήμερα λειτουργεί, με 4,3 εκ. ευρώ”, επισημαίνει ο δήμος Αθηναίων. 

 

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων:

“Με εξορθολογισμό των δαπανών, τερματισμό της σπατάλης και καταφέρνοντας ένα αποφασιστικό χτύπημα στην κακοδιαχείριση, από την 1/1/2011, πρώτη ημέρα της θητείας της, και μόνο μέσα σε 30 μήνες, η νέα δημοτική αρχή, έχει καταφέρει από το έλλειμμα των 46,7 εκ. ευρώ που κληρονόμησε το 2010, να πετύχει πλεόνασμα 12,5 εκ. το 2012. Παράλληλα, να μειώσει τις δανειακές υποχρεώσεις του δήμου Αθηναίων κατά 28 εκατομμύρια ευρώ, τις συνολικές υποχρεώσεις κατά 80 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας κατά 53 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να συνάψει κανένα νέο δάνειο.

Η δημοτική παράταξη της  “Ανοιχτής Πόλης”, στη δική της ανακοίνωση, αποσιωπά το γεγονός, ότι ο δήμος Αθηναίων εξασφάλισε, με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους, την αναχρηματοδότηση παλαιών δανειακών υποχρεώσεων, που κληροδότησαν οι προηγούμενες διοικήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη της “Ανοικτής Πόλης” δεν ψήφισε την αναχρηματοδότηση του δανείου, λειτουργώντας εντελώς ανεύθυνα απέναντι στους δημότες και τους κατοίκους της Αθήνας.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή, πέραν του υφιστάμενου και εγκεκριμένου προγράμματος τεχνικών έργων ύψους 20 εκ. ευρώ, ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί έργα και δράσεις ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Έργα που αφορούν σχολικά κτίρια, αναπλάσεις κοινόχρηστων χωρών και παιδικών χαρών, το Σεράφειο κολυμβητήριο, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα πρόληψης υγείας, υποστήριξη επιχειρηματικότητας, ανάπτυξη τουρισμού, ενώ μέχρι τέλους του έτους νέα έργα, με προϋπολογισμό 60 εκ. ευρώ θα έχουν δημοπρατηθεί. Η χρηματοδότηση αυτών των έργων είναι εξασφαλισμένη, μέχρι το τελευταίο ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους, χάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής. Τα τελευταία προηγούμενα χρόνια, ο δήμος Αθηναίων αγνοούσε επιδεικτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πηγές χρηματοδότησης.

Όσον αφορά τις Πολιτικές Συνοχής, στις οποίες κατά γενική ομολογία ο δήμος Αθηναίων πρωταγωνιστεί, οι κοινωνικές υπηρεσίες, όχι μόνο δεν έχουν καταρρεύσει, αλλά αντιθέτως, παρά τη μειωμένη κατά 60% – σε σύγκριση με το 2009 – κρατική χρηματοδότηση, συνεχώς αναπτύσσονται, με τη δημιουργία νέων δομών, ανοικτών για όλους, όσοι έχουν ανάγκη. Μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας διανέμονται τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 13.000 Αθηναίους, τα γεύματα αλληλεγγύης του ΚΥΑΔΑ σε άπορους έχουν ανέλθει σε 2,000 ημερησίως, ενώ το Δημοτικό Βρεφοκομείο σιτίζει περίπου 1,500 μαθητές καθημερινά. Επιπροσθέτως, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, δημιουργούνται Κέντρο Ημέρας και Καταφύγιο Νύκτας για τους άστεγους συμπολίτες μας, ενώ προωθείται η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας, καθώς και η δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας. Τρία χρόνια πριν, οι υπηρεσίες αυτές απλά δεν υπήρχαν.

Το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων αναβαθμίζεται προσφέροντας μια σειρά νέων, αποκεντρωμένων υπηρεσιών, δίνοντας έμφαση στη πλήρη χρήση νέων τεχνολογιών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή ενισχύεται καθολικά η διαφάνεια στο Δήμο, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης του προσφάτου παρελθόντος.

Η σημερινή διοίκηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην τήρηση υπεύθυνης στάσης, απέναντι στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Η απόδοση ευθυνών για τα φαινόμενα κακοδιοίκησης του παρελθόντος, είναι απαράβατη προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την πλήρη τεκμηρίωσή της. Μία διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει (π.χ. Τεχνόπολις, ΑΘΗΝΑ 9,84) και να είναι όλοι σίγουροι ότι θα ολοκληρωθεί”.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ