Διατροφή και οστεοπόρωση

Διατροφή και οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που επιταχύνει τη φυσική απώλεια της οστικής μάζας, ωσότου ο σκελετός γίνει τόσο  εύθραυστος, ώστε τα οστά να παθαίνουν κατάγματα με το παραμικρό ζόρισμα (π.χ. όταν σηκώσει κάποιος ένα βαρύ αντικείμενο) ή και αυτόματα κατάγματα χωρίς να υπάρχει δηλαδή εξωτερικό ζόρισμα και τραυματισμός.

Το αλάτι μπορεί να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για ένα ανθεκτικό σκελετό. Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε αλάτι χάνουν περισσότερα ανόργανα άλατα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τον περιορισμό του νατρίου σε 2.300 mg την ημέρα, ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι . Αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί παίρνουν τουλάχιστον 4.000 mg την ημέρα. Η ημερήσια πρόσληψη της συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης  D βοηθά στην αντιστάθμιση της  απώλειας της οστικής μάζας.

Ενήλικες έως 50 ετών χρειάζονται 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα , περίπου ένα ποτήρι γάλα την ημέρα. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται 1.200 mg ασβεστίου καθημερινά, περίπου μισό ποτήρι περισσότερο γάλα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ