“Όχι” στις συγχωνεύσεις των ξενόγλωσσων τμημάτων

“Όχι” στις συγχωνεύσεις των ξενόγλωσσων τμημάτων

 

 

Το Σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός «Τμήματος Ξένων Γλωσσών και ��ιλολογίας» με πέντε Κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ισπανικής Γλώσσας και 5. Ιταλικής Γλώσσας», γεγονός στο οποίο αντιδρούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και καθηγητές των ξενόγλωσσων τμημάτων.

 

«Το σχέδιο υποτίθεται ότι στοχεύει στην αναδιαμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε αυτή να εκπληρώνει κριτήρια ‘αριστείας’, αλλά και να προσφέρει στους αποφοίτους ‘επαγγελματικό ορίζοντα και κινητικότητα, κοινωνική ένταξη και καταξίωση’. Στην περίπτωση μας κάνει ακριβώς το αντίθετο. Τα σημερινά Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής υπηρετούν διακριτούς και αυτόνομους κλάδους της επιστήμης και παράγουν επιστήμονες με αναγνωρισμένες διεθνώς, αλλά και από το ελληνικό κράτος, ειδικεύσεις με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Θεωρούμε ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε μαρασμό τα σημερινά Τμήματα που θα είναι πλέον «Κατευθύνσεις», δεδομένου ότι τόσο τα επιστημονικά όσο και τα ερευνητικά τους πεδία θα περιορίζονται σε μια στείρα εκμάθηση ξένων γλωσσών» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι φοιτητές.

 

«Η Γενική Συνέλευση του ΤΑΓΦ στην έκτακτη συνεδρίαση της 5/2/2013 προχώρησε στη σύνταξη ομόφωνου ψηφίσματος αντιδρώντας στην απαράδεκτη συγχώνευση Τμημάτων, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά». Στο Ψήφισμα, που ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ και σε αρμόδιους φορείς, ζητάμε να μην προχωρήσει το παραπάνω σχέδιο και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της αυτονομίας των εν λόγω Τμημάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Δείτε το Βίντεο:

 

Για να υπογράψετε την έκκληση των φοιτητών προς τον υπουργό Παιδείας πατήστε εδώ

 

 

 

 

Πηγή: xenesglosses.eu

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ