ΦΩΤΟ-Δείτε τους Έλληνες του περασμένου αιώνα

ΦΩΤΟ-Δείτε τους Έλληνες του περασμένου αιώνα

Το αρχείο του “National Geographic”  εντοπίστηκε σπάνιο φωτογραφικό αφιέρωμα που έγινε για την χώρα μας στις αρχές του περασμένου αιώνα για λογαριασμό του περιοδικού.

Πρόκειται για είκοσι καταπληκτικές φωτογραφίες από την Ελλάδα του 1920, που είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από περίπου ένα αιώνα. Με την υπογραφή των Maynard Owen Williams και Wilhelm Tobien, οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες σε διάφορες περιοχές της Ελλάς, από τη Μακεδονία μέχρι τη Κρήτη και από το Άγιο Όρος μέχρι τη Θεσσαλία.

Ο φωτογραφικός φακός του διάσημου Maynard Owen Williams εστιάζει κυριώς σε πρόσωπα καθημερινών ανθρώπων κάθε ηλικίας και επαγγέλματος. Μεταφέρει τον θεατή και αναγνώστη στην Ελλάδα μιας άλλης, ρομαντικής αλλά και αγνής εποχής που ανήκει οριστικά στο μακρινό παρελθόν.

Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου αφορά την Κρήτη και περιέχει εντυπωσιακές εικόνες στις οποίες πρωταγωνιστούν νεαρές κοπέλες, βρακάδες με παραδοσιακές στολές που ποζάρουν καπνίζοντας ναργιλές, γυναίκες που πλέκουν σε αυλή, αλλά και ένας κυνηγός που ξεκουράζεται κάτω από τον ίσκιο ενός δέντρου.

Και οι υπόλοιπες όμως φωτογραφίες αποτελούν σπάνια ντοκουμέντα της ζωής στην Ελλάδα του 1920, καθώς απεικονίζουν μοναχούς από το Άγιο Όρος, γυναίκες που καθαρίζουν καλαμπόκια και μαζεύουν ελιές, ένα περιπλανώμενο πωλητή που προσπαθεί να πουλήσει την πραμάτεια του που στην Κέρκυρα, αλλά και οι γυναίκες που παίρνουν νερό από το ποτάμι μέσα σε πήλινες κανάτες και τσίγκινα δοχεία.

Σε κάθε περίπτωση, το σπάνιο φωτογραφικό άλμπουμ του “National Geographic” αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο που φέρει ξανά στο φως μια διαφορετική, αλλά τόσο όμορφη Ελλάδα.

Πηγή: Espresso

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ