Οι αγρότες αντιδρούν στην νέα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

Οι αγρότες αντιδρούν στην νέα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των αγροτών που βρίσκονται από το πρωί στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο άκουσμα της είδησης ότι η ΠΝΟ προχωράει σε νέα 48ωρη απεργία, γεγονός που ουσιαστικά καταδικάζει τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα της Κρήτης.

Όπως ανέφερε ο  αγροτοσυνδικαλιστής από την Ιεράπετρα Αργύρης Πανταζής η ζημιά που προκύπτει καθημερινά από τη μη μεταφορά των προϊόντων υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ.

Οι αγρότες απειλούν να μην αποχωρήσουν από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αν δε βρεθεί λύση, που δεν είναι άλλη από τον απόπλου πλοίου αύριο κιόλας, για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα ζητούν να δοθεί ειδική άδεια από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, να δρομολογηθεί πλοίο ξένων συμφερόντων ώστε να γίνει η μεταφορά των αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργου Δεικτάκη, του δημάρχου Ιεράπετρας Σήφη Αναστασάκη και του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον των ευπαθών αγροτικών προϊόντων, σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία της ΠΝΟ.

“Οι παραγωγοί μας άντεξαν τις δύο μέρες, όμως από την τρίτη μέρα και μετά η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Μεταφέρετε αυτά “πάνω”, για μην έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις” – τόνισαν οι δήμαρχοι στον κ.Δεικτάκη, υπογραμμίζοντας ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, δεν αντέχουν κάθε χρόνο να είναι θεατές στο ίδιο έργο.

Της συνάντησης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακολούθησε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη αγροτικού τομέα, Θεανώ Βρέντζου, η οποία μετέβη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Για το σκοπό αυτό τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος Ιεράπετρας είχε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπούν φαινόμενα του παρελθόντος που πλήττουν την προώθηση της αγροτικής παραγωγής στις αγορές.   

Η κ.Βρέντζου μετέφερε ότι η Περιφερειάρχης έχει ήδη αποστείλει επείγουσα επιστολή προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) με κοινοποίηση στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, απευθύνοντας έκκληση στην διοίκηση της ΠΝΟ να δείξουν διαλλακτικότητα στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της μεταφοράς των Κρητικών αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρει  ότι οι αγρότες της Κρήτης σέβονται τον αγώνα και τα αιτήματα της ΠΝΟ αλλά είναι αντίθετοι με τις καταλήψεις των λιμανιών, επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους και την οικονομία του τόπου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης αναφέρει:

«Η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποκλείει την Κρήτη και όλη την νησιωτική Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία του νησιού μας αγροτική παραγωγή αλλά και σε ομηρία χιλιάδες πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν  προς και από τον Πειραιά.

Οι παραγωγοί της Κρήτης που θα υποστούν την μεγαλύτερη ζημιά σέβονται τον αγώνα σας και τα αιτήματα της ΠΝΟ αλλά είναι αντίθετοι με τις καταλήψεις των λιμανιών.

Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους ίδιους, την οικονομία του νησιού και της χώρας. Ευπαθή προϊόντα-κηπευτικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης που φέρνουν πολύτιμο εισόδημα , απαξιώνονται και καταστρέφονται , ενώ παράλληλα κινδυνεύουμε ως Κρήτη να χάσουμε σημαντικές αγορές του εξωτερικού με τις οποίες έχουν κλειστεί συμβόλαια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες”.

Πηγή: cretalive.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ