H πρόταση της ΝΔ στην Αναθεώρηση Συντάγματος: 151 ψήφους για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Σε παραδρομή αποδίδει η Νέα Δημοκρατία την πρωινή πρόταση της στην επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την οποία είχε απαλειφθεί το στάδιο απαιτούμενης πλειοψηφίας με 151 βουλευτές.

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ρητά αναφερθεί σε πλειοψηφία 151 προκειμένου να μη διαλύεται η Βουλή σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους στη Βουλή επικράτησε απόλυτη σύγχυση.

Κι αυτό γιατί η πρόταση της Ν.Δ όπως είχε κατατεθεί όριζε ότι αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 τότε στην επόμενη ψηφοφορία δεν θα απαιτούνταν 151 ψήφοι αλλά η απλή πλειοψηφία δηλαδή ακόμα και κάτω των 151 βουλευτών.

Μετά από αρκετή ώρα διαβούλευσης η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε νέα πρόταση, ορίζοντας ότι μετά από τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες (200,200,180) η τέταρτη θα απαιτεί πλειοψηφία 151 και αν αυτή δεν επιτευχθεί τότε μόνο θα απαιτείται η σχετική πλειοψηφία μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Μιλώντας αργά το απόγευμα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απέδωσε σε λάθος εκ παραδρομής την αρχική πρόταση λέγοντας ότι το σημαντικό είναι να μη διαλύεται η Βουλή σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία.

Σε περίπτωση πάντως ισοψηφίας Πρόεδρος θα εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία ενώ στο ακραίο σενάριο ισοψηφίας και εκεί Πρόεδρος θα εκλέγεται ο πρεσβύτερος στην ηλικία.

Η πρώτη πρόταση της ΝΔ

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ