LIVE Εκλογές 2019: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2019, τις δημοτικές καιπεριφερειακές εκλογές άνοιξαν στις 07:00 το πρωί, με την προσέλευση των ψηφοφόρων να είναι μέχρι στιγμής χαλαρή και την εκλογική διαδικασία να εξελίσσεται χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική για όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Αντίθετα, η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική για άτομα άνω των 70 ετών.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Η ψήφος και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να προσέρχονται στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρόεδρος της Βουλής.

Παυλόπουλος: Είναι η ώρα εμείς οι Έλληνες να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε

“Σε μια περίοδο κατά την οποία δυνάμεις λαϊκισμού και ρατσισμού επιβουλεύονται ευθέως και απροκαλύπτως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και επιχειρούν να το κατεδαφίσουν, σε μια περίοδο κατά την οποία άλλοι λαοί χωρίς να έχουν υποστεί θυσίες εγκαταλείπουν δυστυχώς το σκάφος της Ευρώπης αποδεικνύοντας ότι ταξίδευαν σε αυτό με σημαίες ευκαιρίας, είναι η ώρα εμείς οι Έλληνες με την ετυμηγορία μας να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε” τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Νέο Ψυχικό.

“Ότι είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, για την ενοποίησης της Ευρώπης, προκειμένου η Ευρώπη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί. ‘Οχι μόνο για τους λαούς της αλλά για να διαδραματίσει ένα δημιουργικό, πλανητικό ρόλο, ευεργετικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα” τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Στη Ν. Ερυθραία ψήφισε ο Βούτσης: Προοδευτικές επιλογές για να φύγουν τα μοντέλα που οδήγησαν στην κρίση – ΒΙΝΤΕΟ

Στη Νέα Ερυθραία ψήφισε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Ο κ. Βούτσης μετά την ψήφο του, ευχήθηκε “καλή συνέχεια και καλό κουράγιο στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και τους δικαστικούς αντιπροσώπους”.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε τα εξής:

“Είναι ημέρα της Δημοκρατίας όπου συμμετέχουν 70.000 συμπολίτες μας, άνδρες και γυναίκες, ισόποσα, ως υποψήφιοι. Είναι πολύ κρίσιμες οι εκλογές ειδικά για την Ευρώπη και το μέλλον της και εξαιρετικά σημαντικές για τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

γιορτή της Δημοκρατία, όπου συμμετέχουν 70 χιλιάδες συμπολίτες μας, άνδρες και γυναίκες, ισόποσα, ως υποψήφιοι. Κατά γενική ομολογία, η χώρα βγαίνει από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και κατ΄ επέκταση από την κρίση, συνεπώς τα θέματα ανάπτυξης, περιβάλλοντος και οικονομίας θα είναι στην πρώτη γραμμή. Όλοι θα έχουν το ρόλο τους μετά τις εκλογές, και κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνουν προοδευτικές επιλογές για να φύγει η χώρα από τα μοντέλα που οδήγησαν στην κρίση”.

Ψήφισε στην Κυψέλη ο Τσίπρας: Είναι η ώρα της ευθύνης των πολλών για το σήμερα και το αύριο του τόπου – ΒΙΝΤΕΟ

Στο 172ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην Κυψέλη ψήφισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Προσερχόμενος ο κ. Τσίπρας είπε “τώρα μόνο ψηφίζουμε”, χωρίς να κάνει περισσότερες δηλώσεις.

“Σήμερα είναι μία όμορφη μέρα για την Ελλάδα είναι μέρα Δημοκρατίας. Οι πολίτες αποφασίζουν για τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τους εκπροσώπους που θα στείλουν στην Ευρωβουλή. Είναι όμως και ημέρα ευθύνης. Είναι ημέρα ευθύνης των πολλών, είναι ημέρα ευθύνης του καθενός και της καθεμίας να υπερασπιστεί τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού. Είναι ώρα και μέρα ευθύνης να επικυρώσει ο καθένας και η καθεμιά, να εγκρίνει, να προστατεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, να μην αφήσει καμία χαραμάδα σε κανέναν την επόμενη μέρα να τα πάρει πίσω ή να τα αμφισβητήσει σε κανέναν είτε εκτός, είτε εντός της χώρας. Είναι η ώρα της ευθύνης των πολλών για το σήμερα και το αύριο του τόπου”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Μητσοτάκης: Αύριο θα ξημερώσει μία νέα φωτεινή ημέρα για την πατρίδα μας – ΒΙΝΤΕΟ

«Αύριο θα ξημερώσει μία νέα φωτεινή ημέρα για την πατρίδα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ψήφο του, στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Σήμερα είναι μία πολύ όμορφη ημέρα, μία ηλιόλουστη ημέρα για τη δημοκρατία μας. Χαίρομαι που βλέπω μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και τους δικαστικούς αντιπροσώπους, που υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία των εκλογών. Δεν έχουμε να πούμε πολλά σήμερα. Εμείς τα έχουμε πει όλα. Σήμερα ο λόγος περνάει στους πολίτες. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους και είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μία νέα φωτεινή ημέρα για την πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ψήφισε στο 100ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών.

“Σήμερα, οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κλείνουν την πόρτα στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό και ανοίγουν τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας”, δήλωσε η κ. Γεννηματά, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα τον βοηθήσει

Στο 2ο Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ελπίζουμε σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα τον βοηθήσει να δυναμώσει τη δική του φωνή παντού και σε τοπικό επίπεδο στους δήμους και σε περιφερειακό , πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες», δήλωσε αφού ψήφισε, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ψήφισε ο Σταύρος Θεοδωράκης – Μήνυμα προς τους νέους με… σπερματοζωάρια – ΒΙΝΤΕΟ

Στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, στις δηλώσεις του, έστειλε μήνυμα με αποδέκτες τους νέους ψηφοφόρους.

“Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ειδικά στους νέους. Για να γεννηθούμε, ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε, έφυγε μπροστά, δεν έμεινε να κοιτούν τι κάνουν τα άλλα. Ξεκίνησε και τελικά τα κατάφερε. Αποφάσισέ το λοιπόν. Μην μείνεις πίσω, ψήφισε», είπε ο επικεφαλής της παράταξης Το Ποτάμι φεύγοντας από το εκλογικό κέντρο” είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στη Βέροια ψήφισε ο Θεοχαρόπουλος: Ο ελληνικός λαός σήμερα αποφασίζει για την πορεία της χώρας μέσα στην ΕΕ

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στις 8 το πρωί στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.

“Ο ελληνικός λαός σήμερα ψηφίζει και αποφασίζει για την πορεία της χώρας μέσα στην Ε.Ε. Ένα αριστερό προοδευτικό ρεύμα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος απέναντι στην ακροδεξιά, στον νεοφιλελευθερισμό και στις συντηρητικές δυνάμεις” δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε:

“Με την Προοδευτική Συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η συνεργασία σε προγραμματική βάση είναι ο δρόμος για την επίλυση των πολυσύνθετων προβλημάτων της χώρας. Σήμερα είναι ο ελληνικός λαός που αποφασίζει μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής παράταξης καθώς και ποιες δυνάμεις θα εκφράσουν την πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου. Και έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του”.

Ψήφισε στη Γλυφάδα ο Πάνος Καμμένος – Το μήνυμά του για τις εθνικές εκλογές – ΒΙΝΤΕΟ

Στη Γλυφάδα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 8 π.μ. ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

“Σήμερα είναι μια γιορτή για τη Δημοκρατία. Εύχομαι να εκλεγούν οι πιο ικανοί, οι πιο εργατικοί και οι πιο έντιμοι. Να θυμάται ο ελληνικός λαός ειδικά για τις ευρωεκλογές ότι πρέπει να εκλεγούν άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα να υπηρετήσει αυτούς” τόνισε ο Πάνος Καμμένος.

Σε ερώτημα για το εάν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε: “Ας αφήσουμε τους πολίτες να εκφραστούν. Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη σοφία από τους πολιτικούς. Και οι εξελίξεις θα έρθουν μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για να οδηγηθούμε πολύ γρήγορα για τις εθνικές εκλογές”.

Λεβέντης: Να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών – ΒΙΝΤΕΟ

«Θα πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης δήλωσε αναλυτικά:

«Πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί προδόθηκε η Μακεδονία. Επίσης το επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, ήταν χαμηλό και νοσηρό. Έπεσαν πολύ χαμηλότερα από ότι περίμενε ο κόσμος και αντί να φανατίσουν το κλίμα θα υποστούν ράπισμα. Όλη μου τη ζωή ως Ένωση Κεντρώων και ως Λεβέντης πολέμησα το καρκίνωμα του δικομματισμού και ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας, αυτό το καρκίνωμα προσπαθούν να το διαιωνίσουν. Η νεολαία θα τους τιμωρήσει και τους δύο».

Ομαλά η εκλογική διαδικασία – Πού παρουσιάστηκαν προβλήματα

Σε γενικές γραμμές η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά αν και δεν λείπουν τα προβλήματα που αφορούν στην προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, ενώ σε μικρότερο αριθμό τμημάτων υπάρχει επίσης μικρή καθυστέρηση στην προσέλευση δικαστικών αντιπροσώπων σε μικρότερο αριθμό τμημάτων.

Το πρόβλημα με τις εφορευτικές επιτροπές παρουσιάστηκε και στο εκλογικό τμήμα που ψήφισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, κανένα εκ των μελών της εφορευτικής επιτροπής, οκτώ στον αριθμό, δεν παρουσιάστηκε στο εκλογικό τμήμα που βρίσκεται στο 172ο δημοτικό σχολείο της Κυψέλης.

Το ίδιο συνέβη και στο εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης όπου ψηφίζει ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

“Δεν προσήλθε κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Ενημερώσαμε την Εισαγγελία και την Αστυνομία. Περιμένουμε να προσέλθει κάποιος για να διευκολύνει τη διαδικασία, διαφορετικά θα πρέπει να βγει έτσι όλη η εκλογική διαδικασία”, δήλωσε η εκλογική αντιπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία – “Άφαντα” τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών σε πολλά τμήματα

Δυτική Ελλάδα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε και συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Μικροπροβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σε ένα εκλογικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η ψηφοφορία ξεκίνησε με μία μικρή καθυστέρηση, επειδή άργησε να προσέλθει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Επίσης, σε άλλο εκλογικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας έλειπε μία κάλπη και ο δήμος αναμένεται να τοποθετήσει νέα, ενώ σε πολλά τμήματα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταγράφονται απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν 1.693 εκλογικά τμήματα, στα οποία είναι εγγεγραμμένοι 690.404 εκλογείς.

Στερεά Ελλάδα

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και στην Στερεά Ελλάδα, στα 1364 εκλογικά τμήματα των 5 νομών της Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους δικαστικούς αντιπροσώπους και των 5 εκλογικών περιφερειών (Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Ευρυτανία και Βοιωτία) δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ωστόσο από τους πολίτες εκφράζονται διάφορες απορίες επί της εκλογικής διαδικασίας.

Μικρά προβλήματα παρατηρούνται, κυρίως στην Εύβοια, σχετικά με την προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, να δημιουργείται κάποιο σημαντικό ή σοβαρό πρόβλημα στην εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας.

Δυτική Μακεδονία

Ομαλά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στα 1.525 εκλογικά τμήματα της εκλογικής περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς ήταν κανονικά στις θέσεις τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλά εκλογικά τμήματα σε όλη την έκταση της περιφέρειας δεν έχουν προσέλθει τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος μίλησε για «ένα γνωστό φαινόμενο» που αντιμετωπίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και οφείλεται στο γεγονός ότι «τα μέλη δεν λαμβάνουν καμία εκλογική αποζημίωση».

Στην ΠΕ Κοζάνης σε ορισμένες περιπτώσεις που οι αίθουσες όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν μικρές, χρειάστηκε να γίνουν κατατμήσεις και οι δυο κάλπες να μεταφερθούν σε διπλανούς χώρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα της ψηφοφορίας. Όπως ανέφερε η εφέτης, Έφη Μπράμη, υπεύθυνη για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τη διαδικασία της ΠΕ Κοζάνης μετά τις αναφορές των δικαστικών αντιπροσώπων, «χρειάστηκε σε περίπου έξι περιπτώσεις «να μεταφερθούν οι δύο κάλπες σε διπλανές αίθουσες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις τόσο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών όσο και της ασφαλούς εκλογικής διαδικασίας». Όλα έγιναν αργά χθες το βράδυ, ορίσθηκαν άμεσα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι με τους γραμματείς τους και σήμερα η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται χωρίς πρόβλημα.

Ήπειρος

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε στις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία και στους 4 Νομούς της Ηπείρου, με τα εκλογικά τμήματα να είναι περισσότερα σε αυτήν την αναμέτρηση. Σε ανάρτησή της η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, αναφέρει: « Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου θα γίνουν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση, τη δημοκρατία και την συμμετοχή των πολιτών».

Στον Νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 506 εκλογικά τμήματα. Από αυτά, τα 293 θα λειτουργήσουν ως διπλά εκλογικά τμήματα, με ενιαίο αριθμό και ένδειξη Α για εκείνα στα οποία οι πολίτες θα ψηφίσουν για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές εκλογές, ενώ με ένδειξη Β, για την διαδικασία των Δημοτικών και Κοινοτικών εκλογών. Στους 18 Δήμους της Ηπείρου, διεκδικούν την ψήφο των πολιτών 80 συνδυασμοί, ενώ για την Περιφέρεια είναι 8 οι υποψήφιοι.

Ρέθυμνο

Με σύμμαχο τον καλό καιρό διεξάγεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία στο Ρέθυμνο στα 216 εκλογικά τμήματα τα οποία λειτουργούν σε 337 αίθουσες.

Η Προσέλευση των εκλογέων ψηφοφόρων, βρίσκεται ακόμη σε χαμηλή πυκνότητα και όπως συνηθίζεται θα αρχίσει να αυξάνεται προς τις μεσημβρινές ώρες.

Στους εκλογικούς καταλόγους βρίσκονται 72631 εκλογείς οι οποίοι κλήθηκαν να βρεθούν σήμερα μπροστά σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες για Ευρωβουλή, Περιφέρεια, τους πέντε δήμους του νομού και τις τοπικές κοινότητες.

Προβλήματα με δικαστικούς αντιπροσώπους και μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν έχουν αναφερθεί, πλην ορισμένων καθυστερήσεων στις προσελεύσεις οι οποίες δε δημιούργησαν προβλήματα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπερειφεριάρχης Μαίρη Λιονή, υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τη διαδικασία, όλα κυλούν ομαλά και το μόνο που μπορεί να παρουσιασθεί είναι το βράδυ κάποια καθυστέρηση στα αποτελέσματα λόγω των πολλών τμημάτων και καλπών. Τα στελέχη της περιφέρειας βρίσκονται εν εγρηγόρση και σε κυκλικές βάρδιες, όπως ανέφερε η κα Λιονή, για την πλήρη κάλυψη των όποιων αναγκών ή την επίλυση προβλημάτων εάν χρειασθεί.

Αποθήκη θυμίζει εκλογικό κέντρο στην Κοζάνη

Σε άλλο εκλογικό κέντρο πάλι, στην Κοζάνη η εικόνα μόνο εκλογικό κέντρο δεν θυμίζει, αλλά περισσότερο παραπέμπει σε αποθήκη, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν έντονα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με το kozanimedia.gr, μέσα σε μικρή αίθουσα του πρώην δημοτικού σχολείου έχουν στοιβαχτεί οι τέσσερις κάλπες και τα ισάριθμα παραβάν, μαζί με πολλά άλλα αντικείμενα, όπως μπογιές, χριστουγεννιάτικο δέντρο κ.α.

Μάλιστα, οι ίδιοι απορούν γιατί στη Σκήτη δεν λειτούργησαν ως εκλογικό κέντρο άλλα κτίρια, όπως αυτό του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου.

Επίσης τονίζουν πως δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα, καθώς η υπάρχουσα είναι σε άθλια κατάσταση, με αράχνες και όχι μόνο.Σε… παράγκα η εκλογική διαδικασία στο Σταφιδόκαμπο Κυλλήνης

Το δημοτικό σχολείο που είχε επιλεγεί για εκλογικό κέντρο, κρίθηκε ακατάλληλο και έτσι στήθηκε μία… παράγκα, για να πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία. Συνέβη στον Σταφιδόκαμπο του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης σύμφωνα με το patrisnews.gr.

Το κτίριο είχε ρωγμές στο εσωτερικό του – αποτέλεσμα της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρουσιάζεται στην περιοχή – και γι αυτό ο δικαστικός αντιπρόσωπος κίνησε διαδικασίες ώστε να βρεθεί λύση για να διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία.

Προσήχθη ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θ. Διαβολάκης – Επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ελεύθερος αφέθηκε ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ανταρσία στις γειτονιές του Πειραιά» Θανάσης Διαβολάκης, ο οποίος προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα έπειτα από φραστικό επεισόδιο που σημειώθηκε έξω από το 3ο Λύκειο στον Πειραιά, μεταξύ μελών του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ομάδας ατόμων, τα οποία, όπως αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σημερινή της ανακοίνωση, είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η Αστυνομία που έσπευσε στο σημείο προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων και από τις δύο πλευρές. Μεταφέρθηκαν όλοι στο αστυνομικό τμήμα Πειραιά και μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Η επίθεση δεν ήταν τυχαία, καθώς το πρωί οι χρυσαυγίτες που βρέθηκαν στο σχολείο είχαν “σταμπάρει” τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έφυγαν και επέστρεψαν με συγκροτημένο Τάγμα Εφόδου 15 ατόμων για να επιτεθούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Αντί να συλληφθούν οι φονιάδες της Χρυσής Αυγής που την Παρασκευή επιτέθηκαν και στη Ρένα Δούρου, προσήχθη ο υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Διαβολάκης! Είμαι δίπλα του» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας, καλώντας τους Γιάννη Μώραλη και Νίκο Βλαχάκο να καταδικάσουν το γεγονός και τη δράση της ΧΑ.

«Η αστυνομία του Πειραιά συνεργάστηκε ευθέως με τους χρυσαυγίτες μετά από οργανωμένη επίθεση τάγματος εφόδου (…) κατά συνεργείου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βρίσκονταν κοντά στο 3ο ΓΕΛ Πειραιά στην Παπαστράτου και Μαυρομιχάλη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Επεισόδιο σε εκλογικό τμήμα στην Ηγουμενίτσα – Ένας τραυματίας

Στα χέρια πιάστηκαν υποψήφιος τοπικός σύμβουλος, με τον πατέρα άλλου υποψηφίου, στην περιοχή Νέα Σελεύκεια στην Ηγουμενίτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του thespro-news.gr, οι δύο άνδρες λογομάχησαν και αμέσως μετά συνεπλάκησαν. Ο ένας από τους δύο άνδρες υποστηρίζει ότι ο άλλος έπεσε πάνω του με το μηχανάκι και τον τραυμάτισε. Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου και του έγιναν ράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβληθούν μηνύσεις και από τις δύο πλευρές.

Έκαναν… φτερά 86 σφραγίδες εφορευτικών επιτροπών στον δήμο Παύλου Μελά

Στον δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη από την άλλη πλευρά επικρατεί αναστάτωση εδώ και δύο ημέρες περίπου, καθώς έκαναν… φτερά συνολικά 86 σφραγίδες με τις οποίες τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών σφραγίζουν τα ψηφοδέλτια που καταλήγουν στην κάλπη, σύμφωνα με το thestival.gr.

Η αρμόδια υπάλληλος του δήμου διαπίστωσε το γεγονός και από τότε άρχισε η διαδικασία αναζήτησης των σφραγίδων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η διοίκηση του δήμου δεν ενημέρωσε τους εκπροσώπους των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές για το συμβάν, ενώ σε ερώτηση για το τι ακριβώς συνέβη, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου απάντησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έγινε λάθος στην αρχική καταμέτρηση των σφραγίδων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Thestival, ο Γ.Γ. του δήμου, Κίμων Σαραφίδης μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Παύλου Μελά για να δηλώσει το συμβάν, ενώ στο Αστυνομικό Τμήμα μετέβησαν και μέλη της παράταξης «Αλλάζω την πόλη μου» του Δημήτρη Δεληγιάννη, τα οποία κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Δείτε με ένα κλικ σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζετε

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το που ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε αυτή την εφαρμογή για τις εκλογές και εισάγοντας ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός καθώς και ημερομηνία γέννησης μπορείτε να μάθετε πού θα ψηφίσετε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ

Και από το τηλέφωνο

Να σημειωθεί ότι πέρα από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα και για τηλεφωνική ενημέρωση, καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Παρά ταύτα, το ΥΠΕΣ καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιούν την τηλεφωνική επιλογή για τις εκλογές μόνο αν δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του εκλογικού κέντρου από την εφαρμογή.Ο Οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών

Έναν οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους των εκλογών, ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών Εκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

Ειδικά για τις Ευρωεκλογές, στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, η ημέρα της ψηφοφορίας είναι το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα τοπική ώρα.

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για:

  • Ευρωεκλογές
  • Περιφερειακές Εκλογές
  • Δημοτικές Εκλογές
  • Κοινοτικές Εκλογές

Η ψήφος είναι υποχρεωτική;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.

Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β)

Α Τμήμα: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Περιφέρεια, Β Τμήμα: Δήμος και Κοινότητα.

Έτσι, Αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα

Οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο 2 κάλπες

Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

  • Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»
  • Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.

Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.

Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσότερων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;

Για τις Ευρωεκλογές μπορείτε να ψηφίσετε στην Περιφέρεια της οικείας ελληνικής Προξενικής Αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είχατε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019, ώστε να περιληφθείτε σε ειδικό εκλογικό κατάλογο Ελλήνων κατοίκων Ε.Ε. Ειδικά για τους Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίστοιχη ημερομηνία για τη υποβολή αίτησης ήταν η 10η Απριλίου 2019.

Οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα.

Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. ‘Αρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες.

Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;

Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Πληροφορίες για τις Ευρωεκλογές

Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές και πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;

Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Συνεπώς τα πολιτικά κόμματα έχουν καταρτίσει ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες.

Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές κι αν ναι πόσους;

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές του 2019 στην Ελλάδα;

α. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

  • Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019). Σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002
  • Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

β. Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:

  • Διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17 έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019). Στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002.
  • Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.
  • Έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

Φέτος έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 22.812 πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Πώς θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.

Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;

Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο της Ελλάδας, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 12 Μαΐου 2019, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Περισσότερες πληροφορίες areiospagos.gr.

Πού θα δω τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών;

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές;

Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων. Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.

Πληροφορίες για αυτοδιοικητικές εκλογές

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 ψηφίζουμε:

  • για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών
  • για την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου
  • για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου
  • για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων)

Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, και αν χρειαστεί, και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (σε όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο), από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Πόσους σταυρούς προτίμησης σημειώνω;

Περιφερειακές Εκλογές:

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές:

  • Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
  • Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης

β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης και

γ. έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης

Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr Επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.

Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από το Δήμο σας καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο σας.

Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις περιφερειακές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά περιφέρεια;

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στην διαδρομή «Εκλογές – Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές – Εγκύκλιοι – Εγκύκλιος 13/ Παραρτήματα Εγκυκλίου 13», στο Παράρτημα 1 αποτυπώνονται οι περιφερειακές ενότητες – εκλογικές περιφέρειες ανά περιφέρεια (σημειώνουμε ότι οι περιφερειακές ενότητες ταυτίζονται με τις εκλογικές περιφέρειες) και στο Παράρτημα 3 – Χάρτες αποτυπώνονται οι έδρες – αριθμός περιφερειακών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις δημοτικές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά δήμο;

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στη διαδρομή «Εκλογές ? Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ? Εγκύκλιοι», έχει αναρτηθεί αρχείο excel με την ονομασία «Βάση δεδομένων δημοτικών εκλογών 2019», στο οποίο αποτυπώνονται οι δημοτικές ενότητες (εκλογικές περιφέρειες) ανά δήμο, οι κοινότητες και οι έδρες-αριθμός συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019 στην Ελλάδα;

Δικαίωμα ψήφου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν:

α. Οι Έλληνες πολίτες που:

  • συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου2002
  • είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

β. Οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:

  • διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17οέτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002. * δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν * έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι στην περιφέρεια και τον δήμο μου; Που μπορώ να τους πληροφορηθώ;

Οι ψηφοφόροι δύνανται να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, ο οποίος εκδίδει, δημοσιεύει και αναρτά το πρόγραμμα εκλογής.

Πού θα μπορώ να δω τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι:

• Δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα.

• Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, θρησκευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή αποδοκιμασίας κόμματος, επικαλούμενοι τη δημόσια ιδιότητά τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ