Ο Λυκούδης για την κόντρα Θεοδωράκη – Ψαριανού: Ντρέπομαι για αυτή την ιστορία

“Η ΝΔ είναι μια υπέρβαση που εγώ δεν μπορώ να κάνω” είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη.

“Σέβομαι και τιμώ τη ΝΔ αλλά είμαι αλλού, στον ενδιάμεσο χώρο παλέψαμε και δεν πετύχαμε διότι υπάρχει μια αντίληψη στο ΚΙΝΑΛ ότι «εδώ είναι το ΠΑΣΟΚ και άμα θέλετε» με την οποία δεν μπορεί να συμβιβαστεί κάποιος εύκολα. Από εκεί και πέρα ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά την γνώμη μου ο τόπος που μπορούν οι απόψεις οι δικές μας να υπάρξουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσπάθειες να διαμορφώσει ένα καινούργιο πρόσωπο αλλά είναι μακριά ακόμα από αυτό που χρειάζεται, δηλαδή τις μεγάλες τομές στην πολιτική του, στη φυσιογνωμία του και τη συμπεριφορά του, για να πείσει ότι πια δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε. Η απόσταση είναι μεγάλη”, δήλωσε ο κ. Λυκούδης.

Αναφερόμενος στα σενάρια για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε: “Η τελευταία συνάντηση που κάναμε ως Διάσκεψη προέδρων χθες, δεν είχε τέτοιο θέμα. Διαβάζω και εγώ στα σημερινά ρεπορτάζ ότι υπάρχει στις κυβερνητικές σκέψεις μια ανάγκη να τροποποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μικρών κομμάτων που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα ή που θα μείνουν. Αλλά δεν το ξέρω ακόμα. Δεν ξέρω ποιος θα το εισηγηθεί”.

Στο ερώτημα εάν η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής γίνεται με απόφαση της Βουλής ο κ. Λυκούδης απάντησε ότι “εισηγείται η Διάσκεψη των Προέδρων και περνάει από την Ολομέλεια”.

Ερωτηθείς εάν το Ποτάμι θα ζητήσει να έχει αναδρομική ισχύ αυτή η αλλαγή του Κανονισμού, ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε: “Αν ισχύσει θα ισχύσει για το παρόν, επομένως αφορά αυτά τα κόμματα όπως και το Ποτάμι, που δεν έχουν τώρα τα προνόμιά τους ως κόμματα, δηλαδή να μιλάει ο κ. Θεοδωράκης σε επίπεδο αρχηγών. Αν προκύψει θέμα σήμερα με τον κ. Καμμένο, διότι θα φύγει ο κ. Παπαχριστόπουλος, θα ισχύει και για τον κ. Καμμένο ή για οποιονδήποτε άλλον στο μέλλον”.

Σχετικά με τον καβγά του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Γρηγόρη Ψαριανό ο κ. Λυκούδης ανέφερε: “Αυτό είναι απερίγραπτο. Προτιμώ να μην το σκέφτομαι. Ειλικρινά ντρέπομαι για αυτή την ιστορία. Ξεκινάει με την υπόθεση των δημοσιεύσεων των ηχητικών. Στέκομαι πολύ κοντά στη πικρία την πολιτική του Σταύρου αλλά χρειάζεται μια αυτοσυγκράτηση. Πραγματικά αντιμετωπίζει μια κατάσταση πολύ δύσκολη ο Σταύρος Θεοδωράκης γιατί ο ένας μετά τον άλλον του φύγανε οι βουλευτές του αλλά χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, όπως επίσης και από τον Γρηγόρη Ψαριανό”.

“Για μένα υπάρχει ένα ζήτημα. Όχι μόνο προσωπικά αλλά και για ένα ρεύμα ιδεών και ανθρώπων με τους οποίους λειτουργούμε μαζί όλα τα τελευταία χρόνια και σκεφτόμαστε τι πρέπει να γίνει. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος της Αριστεράς. Πέρασα όλη μου τη ζωή παλεύοντας στις διάφορες ανανεωτικές εκδοχές της για να ανοίξω έναν δρόμο με βάση τις δικές μας απόψεις. Σε αυτόν το χώρο και με αυτές τις απόψεις παραμένω. Και έτσι όπως είναι διαμορφωμένος σήμερα ο πολιτικός χάρτης πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία γιατί δεν μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας σε αυτόν και εγώ και άλλοι. Έχω όμως την εντύπωση και ελπίζω ότι μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες, μπορεί να δημιουργηθούν ή να υπάρξουν εξελίξεις που θα δώσουν τη δυνατότητα και στο σύστημα των δικών μου απόψεων και των ανθρώπων που είμαστε μαζί, να εκφραστούμε”.

“Η ΝΔ είναι μια υπέρβαση που εγώ δεν μπορώ να κάνω. Σέβομαι και τιμώ τη ΝΔ αλλά είμαι αλλού, στον ενδιάμεσο χώρο παλέψαμε και δεν πετύχαμε διότι υπάρχει μια αντίληψη στο ΚΙΝΑΛ ότι «εδώ είναι το ΠΑΣΟΚ και άμα θέλετε» με την οποία δεν μπορεί να συμβιβαστεί κάποιος εύκολα. Από εκεί και πέρα ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά την γνώμη μου ο τόπος που μπορούν οι απόψεις οι δικές μας να υπάρξουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσπάθειες να διαμορφώσει ένα καινούργιο πρόσωπο αλλά είναι μακριά ακόμα από αυτό που χρειάζεται, δηλαδή τις μεγάλες τομές στην πολιτική του, στη φυσιογνωμία του και τη συμπεριφορά του, για να πείσει ότι πια δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε. Η απόσταση είναι μεγάλη” πρόσθεσε ο κ. Λυκούδης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ