Νομοθετική πρωτοβουλία για λύση στο Γηροκομείο Αθηνών – Τι δήλωσε στον Realfm 97,8 η Θεανώ Φωτίου

Για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου το Γηροκομείο Αθηνών να περιέλθει στην εποπτεία του Δημοσίου, μίλησε στoν Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Το Γηροκομείο Αθηνών είναι η ναυαρχίδα, η επιτομή του ιδρυματικού προνοιακού κράτους που παραλάβαμε σαν κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, το κράτος ανέθετε στα ιδιωτικά ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα να ιδρύονται χωρίς να έχει διασφαλίσει ούτε συνταγματικά ούτε νομοθετικά την εποπτεία από το κράτος και τον έλεγχο. Όταν είσαι σωματείο φιλανθρωπικού σκοπού είσαι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος. Θα επιχειρήσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση που θα αλλάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις σε αυτού του είδους τα σωματεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου, τονίζοντας: «το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να κανονίζει από ποιο ύψος περιουσίας και πάνω προσφεύγει ένα ίδρυμα σε ειδική υπηρεσία, εταιρεία αξιοποίησης και διαχείρισης των ακινήτων του. Να φέρουμε το νόμο πλαίσιο για τα ΝΠΙΔ εκσυγχρονίζοντας το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που θα ορίζει ότι αυτά τα ιδρύματα θα πρέπει να πιστοποιούνται από το κράτος και να έχει την εποπτεία του. Θα πρέπει να ορίζει ειδικές προδιαγραφές και ειδικές απαιτήσεις ανάλογα με τη λειτουργία τους».

Όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «έχουμε μία περιουσία μυθική, 900 ακίνητα αντικειμενικής αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Φανταστείτε ότι ο ΕΝΦΙΑ που οφείλεται στο δημόσιο κάθε χρόνο είναι μισό εκατομμύριο ευρώ. Ποιοι λυμαίνονται την περιουσία αυτή χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ;. Για ένα μεγάλο διάστημα εμείς τους ταΐσαμε γιατί όταν πήγα εκεί, είδα ανθρώπους ηλικιωμένους, οι οποίοι έκλαιγαν και μου έλεγαν ”κ. υπουργέ πεινάμε”».

«Υποσχέθηκα διαβουλεύσεις ώστε να έχω τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Είναι η ευκαιρία για να προσθέσουμε αυτές τις μέρες στη συνταγματική αναθεώρηση ένα άρθρο που με τις ρυθμίσεις που θα φέρουμε δεν θα κινδυνεύουν να καταπέσουν στο ΣΤΕ ως αντισυνταγματικές . Να επιχειρήσουμε στη Συνταγματική Αναθεώρηση να βάλουμε ένα άρθρο όπου στο Σύνταγμα να αλλάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας του Συντάγματος σε αυτού του τύπου τα σωματεία», υπογράμμισε η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναφερόμενη στο επικείμενο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι «μετά τη συνέντευξη έχουμε ένα καθαρό τοπίο. Θα επιμείνω στην εκτίμησή του Πρωθυπουργού ότι «περάσαμε δια πυρός και σιδήρου τέσσερα χρόνια, πολύ δύσκολα χρόνια, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Τώρα που οι καρποί αυτής της προσπάθειας φαίνονται και αποδίδουν, δεν πρόκειται ο Πάνος Καμμένος να θέλει να ρίξει την κυβέρνηση».

«Είναι πολιτικό κεφάλαιο και μεγάλο πολιτικό θάρρος όταν ο Τσίπρας λέει – μη κρυβόμενος και μη υπεκφεύγοντας- ”θα φέρω πρόταση εμπιστοσύνης στην περίπτωση που δεν θα έχω αυτή την στήριξη”»πρόσθεσε η κ. Φωτίου.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ