Τσίπρας: Προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς – Σφοδρή επίθεση στον Μητσοτάκη – ΒΙΝΤΕΟ

«Το δικό μας «τέταρτο μνημόνιο» είναι εκείνο με τον ελληνικό λαό κι εκείνο είναι που θα μας δεσμεύει. Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε διαρκώς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξαναγυρίσουμε στις πολιτικές της λιτότητας και του ΔΝΤ και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής» είπε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών απηύθυνε δύο ερωτήματα: «και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, “το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε”.

Ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς

«Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε, αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:

– Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

– Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.

– Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση 250.000 μη μισθωτών δεν είναι μία έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση, αλλά είναι ενταγμένη σε μία στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

«Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Σε συνθήκες δύσκολες, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα. Προχωρήσαμε στην ενοποίηση των ταμείων και ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός. Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, και έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση».

Με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, και έχοντας εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, η κυβέρνηση θεσπίζει ένα καθεστώς, όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερες εισφορές, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για την απουσία Μητσοτάκη

«Θα περίμενα να δω τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «θαρραλέο» από την πλευρά του» επισήμανε, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην απουσία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει πιο «ασφαλείς» γι’ αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο.

500.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις

«Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως σημείωσε, μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια με των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.

Πυρά σε Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που διαψεύστηκε τόσες πολλές φορές μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «4ου μνημονίου».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα είχε ενδιαφέρον για τα προεκλογικά σποτάκια να μετρήσουμε πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «4ο μνημόνιο».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση λέγοντας επίσης χαρακτηριστικά: ««Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη, εμείς θα την αποκαταστήσουμε».

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ