Κοτζιάς: Οι Τούρκοι ήξεραν από καιρό ότι θα επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη – ΒΙΝΤΕΟ

“Δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι, διότι το ξέρουν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη”, είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΙΓΜΑ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Πέτρο Μαυροειδή ήταν προγραμματισμένη από καιρό. “Όταν κλήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας για τη συνάντηση στην Άγκυρα, δεν ήμουν πια ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτή η πρόσκληση υπήρχε από καιρό για να γίνει μία φυσιολογική συνάντηση… Ήταν μία προγραμματισμένη συνάντηση που ασφαλώς φαντάζομαι να ειπώθηκαν όσον αφορά την αιγαλίτιδα ζώνη κάποιες δικές τους ερωτήσεις ή απορίες. Αλλά δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι, διότι το ξέρουν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη”.

Σχετικά με το Κυπριακό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε: “Θέλουμε η Κύπρος να είναι μία χώρα με πλήρη κυριαρχία και ανεξαρτησία και διατυπώσαμε τη θέση να γίνει η Κύπρος ένα κράτος κανονικό μέλος του ΟΗΕ. Αυτή την κανονικότητα την έχει αποδεχτεί σε όλα του τα κείμενα ο κ. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Κανονικότητα σημαίνει χωρίς κατοχικά ξένα στρατεύματα και χωρίς εγγυητικές δυνατότητες από τρίτους… Πρέπει να είναι κανονικό κράτος, χωρίς Τούρκους κατακτητές. Για πρώτη φορά, πάρα πολλά κράτη και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι πια ‘μόνο’ ως πρόβλημα του ΟΗΕ το Κυπριακό, αλλά ένα κράτος με μεγάλες δυνατότητες, με έναν ιδιαίτερο γεωστρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή”.

“Όσον αφορά τα κυπριακά δικαιώματα, η αίσθηση η δική μου είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες που κάνουν τις εξορύξεις και τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και κυρίως προέρχονται από Γαλλία και ΗΠΑ έχουν τη στήριξη του κράτους τους και κατά προέκταση έχουν και τη θωράκιση του κράτους τους”, σημείωσε.

Στο ερώτημα γιατί δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας αποσαφήνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οριοθετηθεί με την Αίγυπτο.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: YouTube/Sigmalive

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ