Κόντρα στη Βουλή για τον νόμο Παρασκευόπουλου

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Έναυσμα για νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε η νέα τροπολογία για παράταση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου για υφ’ όρων απόλυση κρατουμένων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου υπερασπίστηκε σθεναρά όχι μόνο την παράταση αλλά και τον πρώην Υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν άλλος Υπουργός δεν στοχοποιήθηκε τόσο πολύ και τόσο άδικα για νομοθέτημά του.

Ο κ. Καλογήρου κατέθεσε στα πρακτικά σωρεία επιστολών από διοικητές καταστημάτων κράτησης της χώρας οι οποίοι διαμαρτύρονται πως από τις 28 Αυγούστου οπότε και έληξε η ισχύς της προηγούμενης παράτασης παρατηρείται υπερπληθυσμός κρατουμένων. “Μόνο από τις 28 Αυγούστου που εξέπνευσε η ισχύς της προηγούμενης αποσυμφορητικής έχουμε μέχρι σήμερα 1000 παραπάνω κρατούμενους στις φυλακές. Μέσα σε έναν μόλις μήνα” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός προσδιόρισε το πέρας ισχύος της παράτασης με την κατάθεση του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας στον οποίον θα υπάρξει εξορθολογισμός αδικήματος και ποινής.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Καλογήρου επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι προκαλεί θολή εικόνα και ανασφάλεια καθώς τα πραγματικά στοιχεία οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα. “ Τα σκληρά κακουργήματα έχουν εξαιρεθεί από την αποσυμφορητική διάταξη με τροπολογία Κοντονή” είπε ο κ. Καλογήρου παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία τα οποία αν και διευκρίνισε ότι δεν αποδίδονται στον νόμο Παρασκευόπουλου δείχνουν μείωση της βαριάς εγκληματικότητας.

Με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας ο κ. Καλογήρου υποστήριξε ότι οι ανθρωποκτονίες την περίοδο 2010-2017 μειώθηκαν από 175 σε 78. Οι καταγγελίες για βιασμούς το 2010 ήταν 215, το 2014 134 και το 2017 156. Τέλος , όσον αφορά στις ληστείες οι αριθμοί είναι οι εξής:

2010 6097,

2011 6636,

2012 5092,

2013 4919,

2014 3800,

2015 4300,

2016 4700,

2017 4200

Ο κ. Καλογήρου μίλησε για ευεργετικά αποτελέσματα του νόμου Παρασκευόπουλου και των παρατάσεών του παρουσιάζοντας στοιχεία και για τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. “Την περίοδο 2008 -2014 η χώρα κλήθηκε να πληρώσει από καταδικαστικές αποφάσεις 3.238.800 ευρώ συν τους τόκους για συνθήκες κράτησης. Την περίοδο 2015 -2017 τα πρόστιμα ήταν μόλις 122.300 ευρώ” είπε.

Από την πλευρά του σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης προαναγγέλλοντας την πλήρη κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. “Δεν περίμενα να είστε τόσο ένθερμος υποστηρικτής την στιγμή που και ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν κάποιες αστοχίες. Αυτό δείχνει ότι παραμένετε αμετανόητοι σε αυτό το νόημα. Δεν έχετε καταλάβει ότι άλλαξε η ποιότητα του εγκλήματος. Αυτά που βλέπει ο κόσμος με βασανισμούς κ.α. που τα βλέπουμε κάθε μέρα δεν τα κατανοείτε. Δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλα η ποιότητα του εγκλήματος που έχει αλλάξει. Πρέπει να υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφάλειας. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε. Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του. Τα εγκλήματα είναι σκληρά και εσείς δίνετε αυτές τις απαντήσεις; Οι πολίτες βιώνουν τα επίχειρα αυτού του νόμου” είπε ο κ. Καραγκούνης.

Στον διάλογο παρενέβη και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο πρώην Υπουργός υποστήριξε ότι οι συνθήκες κράτησης έπαψαν να είναι απάνθρωπες και ότι ο νόμος θα πετύχει όπως πέτυχε και ο προηγούμενος δικός του.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ