• Παυλόπουλος: Να καταπολεμήσουμε τα μορφώματα του λαϊκισμού που φτάνουν τα όρια του ναζισμού

  1:25 μμ, Παρασκευή 07 Σεπ 2018 1:25 μμ, Παρασκευή 07 Σεπ 2018

  Τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

  Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον κ. Ρίνκεβιτς και εξέφρασε τη χαρά του που οι δύο χώρες, Λετονία και Ελλάδα, έχουν κοινές θέσεις σχετικά με το μέλλον της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

  Επίσης, επέστησε την προσοχή, ενόψει των Ευρωεκλογών, ώστε η Ευρώπη να καταπολεμήσει τα μορφώματα του λαϊκισμού που φτάνουν τα όρια του ναζισμού.

  Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας "αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε με ιδιαίτερη προσοχή, είναι το πώς με τις πολιτικές μας θα καταπολεμήσουμε όλα αυτά τα μορφώματα του λαϊκισμού που φτάνουν τα όρια του ναζισμού, τα οποία ξεπηδούν σε διάφορες χώρες. Και τα οποία είναι πραγματικοί εχθροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι έχουν απροκάλυπτα ως στόχο την διάλυση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος" και πρόσθεσε: "Δεν πρέπει να αφήσουμε τα μορφώματα αυτά να επικρατήσουν, σε καμία περίπτωση, και αυτό είναι κυρίως θέμα πολιτικών που πρέπει να αναπτύξουμε".

  Αναλύοντας τη θέση του, ανέφερε: "Το πρώτο το οποίο πρέπει να κοιτάξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τις πολιτικές μας τις οικονομικές. Πρέπει η οικονομική μας πολιτική γενικότερα να είναι τέτοια ώστε να μην ευνοεί τις ανισότητες και, αντιθέτως, να στηρίζει το κοινωνικό κράτος. Διότι όλα αυτά τα μορφώματα του λαϊκισμού, εκεί βασίζονται. Βασίζονται στη φτώχεια, βασίζονται γενικότερα στην διεύρυνση των ανισοτήτων. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδούμε τις πολιτικές μας και ευτυχώς, αυτό είναι πλέον μια κοινή συνείδηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

  Και πρόσθεσε: "Δεύτερον -και είναι κάτι το οποίο αφορά και τις δικές σας αρμοδιότητες- εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε ότι πρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχυθεί ο πυλώνας της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο και με το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τον πυλώνα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, να εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η Ευρώπη να παίξει τον πλανητικό ρόλο που πρέπει να παίξει. Η Ευρώπη, ιδίως στον τομέα αυτό, έχει ένα ρόλο όχι μόνο για τους Λαούς της. Σε ό,τι αφορά την ειρήνη του κόσμου, σε ό,τι αφορά γενικότερα την συνεργασία μεταξύ των Λαών, η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή είναι η Ιστορία της, αυτός είναι ο Πολιτισμός της".

  Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι "υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της Αλληλεγγύης στην Ευρώπη, το οποίο πρέπει να το δούμε με όση σοβαρότητα απαιτούν οι καιροί. Η Αλληλεγγύη είναι μια αρχή υπαρξιακή για την Ευρώπη. Φαίνεται από την εποχή που άρχισε η Ευρωπαϊκή Ένωση την πορεία της προς την τελική δημιουργία της. Και έχουμε ένα ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό σήμερα, στο οποίο κρίνεται πραγματικά η εφαρμογή της Αρχής της Αλληλεγγύης. Άρα η Αλληλεγγύη πρέπει να υπάρξει μεταξύ των Λαών μας στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει ορισμένοι Εταίροι μας να το καταλάβουν πολύ καλά τούτο: Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχές, έχει αξίες και μόνο όσοι τις σέβονται μπορούν να φέρουν τον τίτλο του Ευρωπαίου Εταίρου" και επεσήμανε: "Κλείνοντας θέλω να σας τονίσω ότι πάνω σε αυτό τον αξιακό κώδικα, ας το πω έτσι, θα κριθούν και όλοι εκείνοι μετά τις Ευρωεκλογές, που θέλουν να καταλάβουν θέσεις ηγετικές ή φιλοδοξούν να καταλάβουν θέσεις ηγετικές στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο πραγματικοί Ευρωπαίοι, που σέβονται αυτές τις αρχές και αυτές τις αξίες, νομιμοποιούνται να φιλοδοξούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και καθένας μας, ως τότε, δίνει πραγματικά εξετάσεις".

  Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Λετονίας ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή και τόνισε την απόλυτη συμφωνία του με τις θέσεις του.

  Όπως πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι η Ενότητα, η Αλληλεγγύη και οι Αξίες είναι τομείς τους οποίους πραγματικά πρέπει να εργαστούμε. Και εμείς θεωρούμε ότι η πρόκληση που αποτελούν οι ανισότητες θα πρέπει να αντιμετωπισθεί τόσο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο".

  Επίσης, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που έχει δείξει μέσω του ΝΑΤΟ όσων αφορά στις αποστολές για την εναέρια παρακολούθηση και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ.

  Όπως σημείωσε: "Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, έχουμε στείλει συνοριοφύλακες που συμμετέχουν στη FRONTEX. Και επίσης όσον αφορά στην εθελοντική κατανομή των προσφύγων έχουμε και εκεί καλύψει τις υποχρεώσεις μας, αυτές που αναλάβαμε το 2015, εξ όσων διαβάζω στις εκθέσεις έχουν μετεγκατασταθεί 294 μετανάστες από τους 295 που έχουμε αναλάβει υποχρέωση να δεχθούμε. Άρα λοιπόν από την Ελλάδα στη Λετονία έχουν μετεγκατασταθεί το 99,9% των ανθρώπων που έχουμε υποσχεθεί να δεχθούμε".

  Ευχαρίστησε, επιπλέον, την Ελλάδα για τις θέσεις της σημειώνοντας ότι "γενικότερα ως δύο μικρές Χώρες στα άκρα της Ευρώπης στην Ανατολή και εκεί που βρισκόμαστε εμείς γνωρίζουμε τα προβλήματα της Ιστορίας και των γειτόνων. Και επίσης επιδιώκουμε την εμβάθυνση και την διεύρυνση των σχέσεων μας ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και στην Ευρώπη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ".

  Αναφέρθηκε και στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου εκφράζοντας τη λύπη του, λέγοντας "αισθανόμασθε βαθιά τον πόνο της Χώρα σας και θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου και σε εσάς αλλά και στον Ελληνικό Λαό".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα