Χριστοδουλάκης: «Στόχος είναι ο διάλογος με την κοινωνία»

«Στόχος είναι ο διάλογος με την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους, τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και με τους εκπροσώπους των φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας» δήλωσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής, με θέμα «Βιώσιμη Οικονομία και Ανάπτυξη».

«Ο δεύτερος στόχος είναι να φύγουμε από τις θεωρίες και να μιλήσουμε για την ουσία με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για την επόμενη ημέρα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως είπε, η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η αρχή μίας σειράς θεματικών εκδηλώσεων και συζητήσεων που πραγματοποιεί το Κίνημα Αλλαγής στη διαδικασία της διαμόρφωσης ενός εξειδικευμένου προγραμματικού πλαισίου για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει μία αποτελεσματική αγορά, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει ένα αποτελεσματικό κράτος. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα. «Δικός μας στόχος είναι μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι αυτό που εξετάζει το Κίνημα Αλλαγής είναι πως τα μέτρα αυτά θα συνδυαστούν και θα διασφαλίσουν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, με σκοπό αυτή η δημοσιονομική διαφορά και οι πόροι που θα εξασφαλιστούν να μπορέσουν να διοχετευθούν στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε έμφαση και στη φορολογική πολιτική. «Θέλουμε να εφαρμόσουμε μία απλή φορολογική πολιτική, σύμφωνα με την οποία φορολογείται η κατανάλωση, μετά τα εισοδήματα και ακολουθεί η φορολόγηση της παραγωγής, η οποία δημιουργεί εισοδήματα και ενισχύει τη ζήτηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι φορολογικές ελαφρύνσεις πρέπει πρώτα να στοχεύουν στην παραγωγή και, ειδικά, στους εξαγωγικούς κλάδους, στη συνέχεια στα εισοδήματα προοδευτικά, με χαρακτηριστικά και όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και έπειτα στην κατανάλωση» υπογράμμισε.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών. Όπως σχολίασε, η εύρυθμη λειτουργία τους και οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού είναι απαραίτητα στοιχεία για μία ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις. «Ο βασικός πυλώνας των πολιτικών μας έχει στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης και λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τομείς που η χώρα μας υστερεί, όπως, για παράδειγμα, ο τομέας της ενέργειας, την ενίσχυση των υποδομών και του ανταγωνισμού σε τομείς που σχετίζονται με τις μεταφορές (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι) και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ταυτόχρονα, στόχος είναι η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρχών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να αποφύγουμε και να καταπολεμήσουμε φαινόμενα μονοπολιακών συνθηκών» εξήγησε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής.

Η αποκατάσταση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος είναι ένα ακόμη θέμα που έθιξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, λέγοντας ότι, στην πρώτη φάση, η αποκατάσταση αυτή θα πρέπει να στοχεύει στην επούλωση των πληγών του, πώς θα μπορέσει, δηλαδή, το τραπεζικό σύστημα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους καταθέτες, αλλά και με τις αγορές, για να δημιουργήσει την απαιτούμενη κεφαλαιακή βάση, ώστε να τροφοδοτήσει μεσοπρόθεσμα με κεφάλαια κίνησης τη νέα γενιά επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ζήτημα είναι και το θέμα που αφορά την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων, των capital controls.

Τέλος, υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για βιώσιμη οικονομία, αν δεν κάνουμε λόγο για ένα συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η ενίσχυση όλων των μηχανισμών και των θεσμών εποπτείας της αγοράς εργασίας, στοχεύοντας, κυρίως, στην πάταξη της μαύρης, της ανασφάλιστης εργασίας, που αφενός μεν θίγει και πλήττει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων αφετέρου δε δημιουργεί νομικά απροστάτευτους εργαζόμενους σε πάσης φύσεως κινδύνους. «Αυτή η λογική δημιουργεί και συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις νόμιμες επιχειρήσεις και σε αυτούς που επιλέγουν άλλου είδους μη νόμιμες πρακτικές» εξήγησε.

Τέλος, ανέλυσε και το ρόλο της δικαιοσύνης, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης.Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ