Τέρενς Κουίκ: Δεν μπορεί να φθάνουμε σε σκηνικά Φαρ Ουέστ με την πατριδοκαπηλία

Την «πατριδοκαπηλία από κάποιους με ακραία συμπεριφορά» σε σχέση με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ στηλίτευσε, κάνοντας λόγο και για «σκηνικά Φαρ Ουέστ», ο υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. «Δεν θα αντιδικήσω με εκείνους που, πράγματι, μέσα από την ψυχή τους μπορεί να βγαίνει η διαμαρτυρία, η διαμαρτυρία σε σχέση με την ιστορικότητα της Μακεδονίας. Αλλά από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι η πατριδοκαπηλία από κάποιους με ακραία συμπεριφορά, είναι ένα συστατικό το οποίο δυστυχώς ποτίζει με φαρμάκι την όλη υπόθεση», ανέφερε.

«Δεν μπορεί να φτάνουμε σε σκηνικά Φαρ-Ουέστ», προσέθεσε ο κ. Κουίκ και έκανε λόγο για εκτός ορίων απειλές ακόμα και “κατά της ζωής τους” που βιώνουν στελέχη και βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Σημείωσε δε ότι κάποιοι εκ των ΑΝΕΛ έφυγαν κάτω από τον φόβο λόγω αυτών των απειλών, ενώ κάποιοι έφυγαν διότι δεν αντελήφθησαν ότι «η φυγή τους επί της ουσίας, στηρίζει εκείνους οι οποίοι με την μεθοδολογία της πρότασης που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη επεδίωκαν να γκρεμίσουν την κυβέρνηση για να ξαναέρθουν να κουκουλώσουν τα ανομήματα τους και τα σκάνδαλά τους».

Ειδικά για τους πρώτους είπε ότι “είναι καλοδεχούμενοι” αν κατάλαβαν τι έκαναν και αποφασίσουν να επιστρέψουν στους ΑΝΕΛ.

Στην ερώτηση “καλοδεχούμενος και ο Δημήτρης Καμμένος;” απάντησε ότι «ο Δημήτρης Καμμένος επέλεξε να παρακολουθεί με άνεση, κάτι που δεν μπορώ να κάνω εγώ, τους αγώνες του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη», και στην παρατήρηση ότι με την αποστροφή του αυτή αφήνει αιχμή, απάντησε «καμία αιχμή» και προσέθεσε: «Εμένα με πειράζει, με ενοχλεί που δεν μπορώ να δω την αγαπημένη μου ομάδα διότι κάποιοι έχουν ποδοσφαιροποιήσει την πολιτική ή έχουν πολιτικοποιήσει το

ποδόσφαιρο ή έχουν μετατρέψει κερκίδες σε στρατούς. Αυτό εμένα με ενοχλεί».

Ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς το θέμα “εξαγορά βουλευτών”, ο κ. Κουίκ είπε ότι «όταν λέμε εξαγορά, δεν σημαίνει να έχεις πάρει ένα πακέτο στην τσέπη σου, μπορεί να έχουν τάξει κάτι όπως μία θέση ή μια βουλευτική…» και προσέθεσε: «Πάντως, όταν δεν έχεις τεκμήριο εξαγοράς στα χέρια σου, δεν μπορεί να μιλάς. Βεβαίως δικαιούσαι να έχεις υποψίες. Μπορείς να τις έχεις (εξ αιτίας συγκεκριμένων γεγονότων που κάνουν μπαμ). Αλλά εγώ θα μείνω μέχρι εκεί».

Επίσης, ο κ. Κουΐκ επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ «θα πάμε μέχρι τέλος με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «μπορεί να πληγώνει στο όνομα, αλλά έχει απίστευτα πολλές θετικές προεκτάσεις», εξηγώντας: «Δεν είναι τεράστιο κέρδος ότι η Ελλάδα γίνεται το μεγάλο κέντρο οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας των Βαλκανίων; Ότι θα είμαστε το Hub των Βαλκανίων για τα πάντα; Από εκεί και πέρα ο χώρος των Βαλκανίων είναι καλό να ενωθεί και ηρεμήσει σε ενιαίες συμμαχίες, παρά τις ενστάσεις που έχουν διάφορες χώρες»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, σύμφωνα με την πρόταση του Πάνου Καμμένου, λέγοντας πως «θα πρέπει ένα ύψιστο εθνικό θέμα να πάρει μία τέτοιου είδους διευρυμένη πλειοψηφία». «Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Θα έρθουν στην Βουλή να πουν αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση ότι “ο κ. Τζανακόπουλος, όμως, χθες το απέρριψε αυτό” απάντησε «ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για διευρυμένη πλειοψηφία. Απίστευτα προσεκτικός, ξέρει πολύ καλά να μετράει τα λόγια του».

Ο κ. Κουΐκ έθεσε το ερώτημα «ποια είναι η ξεκάθαρη θέση της ΝΔ», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση ο πατριωτισμός τόσο του Ν. Κοτζιά όσο και του Π. Καμμένου. Όπως σημείωσε ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών «επιβεβαιωθεί και από το πώς χειρίστηκε το Κυπριακό όπου τον χειροκροτούσαν όλοι. Και σας διαβεβαιώνω, ότι και μέσα στο κείμενο της Συμφωνίας υπάρχουν εμφανή σημάδια πατριωτισμού του Νίκου Κοτζιά». «Όπως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του Πάνου Καμμένου και ως υπουργού Εθνικής Άμυνας. Παράδειγμα, κάποιοι τον έχουν ψέξει για το πώς αντιδρά όταν προκαλούν οι Τούρκοι. Ξεχνούν, όμως ότι ο Πάνος Καμμένος είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας και δεν είναι διευθυντής Σχολής Μπαλλέτου», προσέθεσε.

Ανέφερε ότι οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν την συμφωνία αυτή, και όσον αφορά στη στάση τους στην κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση απάντησε «επί των διαδικαστικών, όταν θα έλθει η ώρα». Με αφορμή δε αποστροφή του Παναγιώτη Σγουρίδη σύμφωνα με την οποία “ή θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση ή πλέον θα τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης και εκλογές μετά”, ο κ. Κουίκ υπενθύμισε «…και αναγκάστηκα να βγω σε άλλη συνέντευξη και να πω ότι καλό θα είναι να συντονιζόμαστε σε μια κοινή γραμμή», ενώ σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση «πρέπει να περιμένουμε και τις διαδικασίες από πλευράς των Σκοπιανών.».

«Ούτε κατά διάνοια» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Κουίκ στην ερώτηση για τυχόν ύπαρξη ανταλλαγμάτων έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης ή προσπάθεια υποκίνησης σε βία απάντησε «εγώ ξέρω ότι το προσπαθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν λέω Νέα Δημοκρατία γιατί δεν θέλω να λερώσω το όνομα ενός κόμματος έτσι όπως το είχε ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και έτσι όπως έχει καταντήσει τώρα».

«Λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί πράγματι για εσωτερικούς λόγους να δημιουργήσει αυτό το χάος. Είναι ό,τι κάνει ο Ερντογάν προσπαθώντας να αποκομίσει εσωτερικά οφέλη, κάνοντας μία εξωτερική επιθετική πολιτική για την Ελλάδα. Το ίδιο κάνει τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μπορεί να συσπειρώσει το εσωτερικό τού τριχοτομημένου βουλευτικού ακροατηρίου» προσέθεσε.

Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, απάντησε «όπως είπε και ο κ. Τζανακόπουλος χθες, μέσα στις συνταγματικές προθεσμίες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019».

Τέλος, ο κ. Κουΐκ απηύθυνε έκκληση δορυφορικής σύνδεσης της ΕΡΤ με την Αφρική, όπου και πολλοί ομογενείς, μετάδοση των ανακοινώσεων του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ομογένειας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «όταν είχα καταθέσει και την επίσημη διαμαρτυρία στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Δανία, (για πρώτη φορά έθεσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης) το θέμα των δύο στρατιωτικών, δεν έπαιξε σε κανένα κανάλι και πολύ περισσότερο δεν έπαιξε στην ΕΡΤ»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ