Με διεθνοποίηση της σύλληψης των στρατιωτικών απαντά η Ελλάδα στα τουρκικά «παιχνίδια καθυστερήσεων» – Τα επόμενα βήματα της Αθήνας

Του Ηλία Μπενέκου

Διεθνοποίηση της υπόθεσης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικές φυλακές, αλλά – κυρίως – ψύχραιμες και αποτελεσματικές κινήσεις, προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να οριστεί σύντομα δικάσιμος και να μην επιτραπεί στην Άγκυρα να παίξει παιχνίδι καθυστερήσεων και τακτικισμών σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Η Αθήνα εξάλλου από την πρώτη στιγμή στέλνει μήνυμα ηρεμίας και αποφασιστικότητας, ενώ δεν μπαίνει στο «παιχνίδι» κλιμάκωσης της έντασης στο οποίο επενδύει η Τουρκία, ελπίζοντας πως με την ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος, η Άγκυρα τελικώς – κάτω και από τη διεθνή πίεση – θα οδηγηθεί στον να κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της. Η τακτική πίεσης που ασκεί η ελληνική πλευρά όπως φαίνεται θα είναι κλιμακούμενη εν αναμονή και των επόμενων κινήσεων της Τουρκικής δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την απαγγελία του κατηγορητηρίου και τον ορισμό δικασίμου.

Αναλόγως των εξελίξεων η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, καθώς εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο μπορούν να επισπευσθούν οι εξελίξεις. Η έντονη ενόχληση άλλωστε που υπήρξε στην Τουρκία – όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Μπεναλί Γιλντιρίμ – για το γεγονός ότι η Ελλάδα έθεσε ήδη το πρόβλημα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεικνύει εκ του αποτελέσματος, την ορθότητα αυτής της στρατηγικής.

Για την ανάγκη «προσεκτικών χειρισμών και υπομονής» εξάλλου μίλησε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που ακολουθείται.

Σε επόμενη φάση και αν το αδιέξοδο παραμείνει, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να θέσει το ζήτημα και σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ενώ κομβικό σημείο αποτελεί και η Ευρωτουρκική Συνάντηση Κορυφής στην Βάρνα στις 26 Μαρτίου, εφόσον αυτή τελικώς πραγματοποιηθεί, καθώς όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας του τελευταίου διαστήματος.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ