Παυλόπουλος: Να εξαλείψουν τα Σκόπια τον αλυτρωτισμό – Τσίπρας: Στόχος η εθνική γραμμή – Αύριο ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί – BINTEO

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.”Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο, και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή στο Σκοπιανό. Κατά την σύντομη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θέλησε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει: “Πρόκειται για ζητήματα που λιμνάζουν και βαραίνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας”.

Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά αν δεν το επιδιώξουμε θα τα βρούμε στο μέλλον μπροστά πιο δύσκολα.

Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχουμε διανύσει μεγαλύτερη απόσταση. Με την ΠΓΔΜ, δεν είμαστε ακόμη εκεί, είπε ο Πρωθυπουργός, σημείωσε όμως ότι έχουν γίνει βήματα. Ανέφερε δε ότι είναι ένδειξη κατανόησης ότι τα θέματα αλυτρωτισμού έχουν πάρει προτεραιότητα και σημείωσε ότι είναι ένδειξη καλής θέλησης από την ηγεσία της γείτονας η αλλαγή της ονομασίας στο Αεροδρόμιο και στην εθνική τους οδό. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού. Είναι κρίσιμο θέμα και είναι μείζον το επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες. Συνέχισε λέγοντας ότι θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς και πρόσθεσε ότι, είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά θα πρέπει να εκφράζονται μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, οι απόψεις είναι θεμιτές, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος και στο τέλος της ημέρας να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μία εθνική γραμμή. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η χώρα έχει συνέχεια και αυτή σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι “η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα”. Αναφέρθηκε στο θέμα της Αλβανίας λέγοντας ότι “πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή”. ‘

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης της Realnews Βασίλη Σκουρή, ο Πρωθυπουργός είχε έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και του ζητήματος του ονοματολογικού των Σκοπίων.

Στις 3 το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε μίνι υπουργικό με τη συμμετοχή του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας τoυ Υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ). Επίσης συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις επαφές του Πρωθυπουργού στο Νταβός, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και στο περιθώριο του, και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ονοματολογικό με την πΓΔΜ.

Το Σάββατο τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Αύριο, Σάββατο, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο τις ακόλουθες συναντήσεις:

Στις 10:30, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη

Στις 12:30, με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά

Στις 13:30, με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Στις 15:00, με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη

Στις 17:30, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη ΛεβέντηΝΔ: Θα πάει ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αλλά…είναι αργά για ενημέρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες , ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθως θα αναχωρήσει για το προγραμματισμένο ταξίδι του στα Αραβικά Εμιράτα.

«Είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση», σχολιάζουν ωστόσο πηγές της ΝΔ με αφορμή τις αυριανές επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Άγρια κόντρα Μαξίμου-ΠΑΣΟΚ για την επικοινωνία Τσίπρα-Γεννηματά

Άγρια κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά για την επικείμενη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου για το Σκοπιανό.

Όπως ενημέρωσαν συνεργάτες της κ. Γεννηματά, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το ονοματολογικό, γιατί ο Πρωθυπουργός δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, η κ. Γεννηματά επεσήμανε στον κ. Τσίπρα ότι ακολουθεί μυστική διπλωματία και θα πρέπει να προσέξει επειδή με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες. Η κ. Γεννηματά θα παραβρεθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12.30 το μεσημέρι, γιατί λειτουργεί θεσμικά, όπως αναφέρουν συνεργάτες της.

Για «ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον Πρωθυπουργό» εγκαλεί την Φώφη Γεννηματά κυβερνητικός αξιωματούχος.

“Η κ. Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον Πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε», αναφέρει ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη στα σχόλια κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου για το τι ειπώθηκε στη τηλεφωνική συνομιλία της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα το ποιος λέει ψέμματα σε αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό», αναφέρει η απάντηση των συνεργατών της κ. Γεννηματά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι θα ζητήσει ο Λεβέντης από τον Τσίπρα

Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στην αυριανή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Λεβέντης θα ζητήσει επίσης τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διπαραγματεύσεις με την πΓΔΜ.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από το περιβάλλον του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης αναμένεται να δηλώσει στον Πρωθυπουργό ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θεωρεί «προαπαιτούμενο» για το όνομα την αλλαγή Συντάγματος της γείτονας χώρας, γιατί, όπως λέει σε συνομιλητές του, «η πΓΔΜ δεν είναι αξιόπιστη χώρα και ανά πάσα ώρα μπορεί μία άλλη κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι το Σύνταγμα εις βάρος της Ελλάδας».

«Για μια ακόμη φορά το “συνταγματικό τόξο” με επικεφαλής τον νεομπολσεβίκο Αλέξη Τσίπρα αποκλείει αντισυνταγματικά το Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών από ένα μεγάλο εθνικό θέμα. Ο λόγος προφανής: Είμαστε οι μόνοι που λέμε ένα ξεκάθαρο και απόλυτο ΟΧΙ στην εθνική μειοδοσία.Ευρισκόμεθα ενώπιον της τελικής ευθείας μιας μεγάλης εθνικής ήττας. Ξεπουλιέται το όνομά μας, η ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Οι Έλληνες ουδέποτε θα αναγνωρίσουν κράτος, το οποίο θα φέρει στην ονομασία του τον όρο “Μακεδονία”. Ο Ελληνικός Λαός να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

σχολίασε κι εσύ