Τα σενάρια για ίδρυση κόμματος από τον Φραγκούλη Φράγκο και οι συζητήσεις για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού

Του Βασίλη Σκουρή

Αναζωπυρώνει τα σενάρια περί αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με αφορμή το Σκοπιανό, το ενδεχόμενο να ηγηθεί κόμματος ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος, ιδίως μετά την μεγάλη επιτυχία του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.

Η επιτυχία του συλλαλητηρίου λειτουργεί τελείως αποτρεπτικά και στο τυχόν ελάχιστο περιθώριο που υπήρχε να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, έστω και με σλάβικους χαρακτήρες, όπως- σύμφωνα με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς στον Νίκο Χατζηνικολάου- δήλωσε ο υπουργός Άμυνας στο τελευταίο μίνι υπουργικό υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το Μαξίμου θεωρεί πως μπορεί να επιτύχει πλειοψηφία σε τυχόν πρόταση για το Σκοπιανό που θα φέρει στη Βουλή και μάλιστα με ποσοστό άνω του 50% +1, ακόμα και αν η πρόταση αυτή δεν ψηφιστεί από τους ΑΝΕΛ, καθώς στοχεύει στη θετική ψήφο βουλευτών που ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς ή σε ανεξάρτητους βουλευτές.

Ο Σπύρος Δανέλλης, άλλωστε, έχει δηλώσει ήδη πως θα ψηφίσει λύση με σύνθετη ονομασία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το πράξει και σε τυχόν περίπτωση που ο χώρος έχει αντίθετη στάση, ενώ υπέρ της σύνθετης ονομασίας της Ένωσης Κεντρώων (!) Γεώργιος Κατσιαντώνης. Ούτως ή άλλως η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και το Ποτάμι αναμένεται να έχουν σοβαρά προβλήματα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, εφόσον έρθει πρόταση λύσης του Σκοπιανού στο Κοινοβούλιο. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι ακόμα και αν καταψηφιστεί μια πρόταση για το Σκοπιανό δεν πέφτει η κυβέρνηση, καθώς για μια τέτοια εξέλιξη χρειάζεται η απώλεια της δεδηλωμένης, ωστόσο η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ θα δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην πλειοψηφία.

Το Μαξίμου επίσης εγκαλεί σε όλους τους τόνους τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει εάν η αξιωματική αντιπολίτευση δέχεται ως βάση συζήτησης για τα Σκόπια τη σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, όπως είχε συμφωνηθεί επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και αποτέλεσε την εθνική θέση το 2008 στο Βουκουρέστι.

Το ανοιχτό ενδεχόμενο να ιδρύσει κόμμα ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος («αν μου ζητήσουν να ηγηθώ θα το κάνω γιατί δεν είμαι ρίψασπις» δήλωσε ο ίδιος τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, ενώ την Κυριακή στη Realnews είχε τονίσει με νόημα «εγώ για έξι χρόνια υφίσταμαι αυτή την πολεμική «ο Φράγκος κάνει κόμμα». Αυτοί οι οποίοι «τρέμουν» να μην ανησυχούν. Εάν είναι θα το ανακοινώσω πρώτος εγώ») ανοίγει το παιχνίδι στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Τυχόν κόμμα από τον Φραγκούλη Φράγκο εκτιμάται ότι θα διεμβολίσει τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, αλλά και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που έχει το μεγαλύτερο μέρος των ποσοστών της στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και ότι θα κόψει ποσοστό από τη Νέα Δημοκρατία, παρά την μετατόπιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις θέσεις του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον εμφανίζει και η χθεσινή διάψευση του Κώστα Καραμανλή ότι για δηλώσεις που τον έφερε να έχει κάνει κυριακάτικη εφημερίδα. Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η απόσταση που λαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής από τη Νέα Δημοκρατία στο θέμα των Σκοπίων.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ