Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα για την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός

Του Βασίλη Σκουρή

Ουσιαστική πρόοδο στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό επιδιώκει η Αθήνα κατά την αυριανή συνάντηση στο Νταβός, στις 3 το μεσημέρι, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της FYROM Ζόραν Ζάεφ, ενώ στο ελβετικό θέρετρο θα μεταβούν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Στη συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών αναμένεται να συζητηθεί το πλαίσιο της λύσης για το όνομα και την εξάλειψη του αλυτρωτισμού της γειτονικής μας χώρας, με την Αθήνα να αναμένει κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της FYROM στον τομέα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε το καλό κλίμα που υπάρχει στα λόγια να μεταφραστεί και σε συγκεκριμένες πράξεις.

Σύσκεψη αρχηγών ή τετ α τετ ενημέρωση μετά το Νταβός

Στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εφόσον υπάρξει μεγάλη πρόοδος κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει τη σύγκλιση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ενημερώσει ο ίδιος σε τετ α τετ τον κάθε πολιτικό αρχηγό.

Στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου Βαγγέλης Καλπαδάκης, θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Η συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών στοχεύει στην αναβάθμιση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, καθώς Τσίπρας και Ράμα θα λάβουν τη σκυτάλη από την κατάληξη της τριήμερης διαπραγμάτευσης που είχαν οι Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι στη Χειμάρρα.

Ατζέντα γεμάτη Βαλκάνια

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει άλλωστε γεμάτη ατζέντα για τα Βαλκάνια, καθώς θα συναντηθεί και με τον Κροάτη ομόλογό του, τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ Γ. Χαν, ενώ θα μιλήσει και σε πάνελ για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, όπου θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα έχει και η συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα εμφανίζεται ως ένας παίχτης με ιδιαίτερη παρουσία στα Βαλκάνια.

Με Λαγκάρντ ,Μοσκοβισί και επενδυτές

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κρίσιμες συναντήσεις για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει επίσης σήμερα συναντήσεις με σημαντικούς ξένους επενδυτές.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ